Balkon s cvijećem najljepši je ukras domova, u njemu će uživati ukućani, ali i prolaznicima će pogled sigurno zastati na lijepom cvijeću te će mu se diviti. Svaki balkon voli cvjetnu rapsodiju, ali prije nego što ga počnete saditi, treba znati koje cvijeće uopće odgovara vašem balkonu.

Naime, jedna od osnovnih odrednica sadnje balkonskog cvijeća jest na kojoj se strani svijeta nalazi balkon. Ako je on na jugu, izaberite bilje koje voli sunčevu svjetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu, bilje koje voli sjenu.

Ako na vašem balkonu prevladava sjena, izaberite slijedeće biljke:

1. Fuksija
Uz pelargoniju i petuniju, fuksija je najčešća biljka na balkonima. Svakih 14 dana treba je dohranjivati zalijevanjem otopinom gnojiva. Cvjetići fuksije vrlo su nježni i osjetljivi, pa zato biljku u cvatu nije dobro okretati i pomicati. Fuksija se uzgaja kao lončanica, a ljeti se iznosi u vrt, na balkon ili terasu, gdje zaštićena od jakoga popodnevnog sunca cvate cijelo ljeto. Za dobar rast i cvatnju traži dosta vode i redovito prihranjivanje.

2. Vodenika
Ima bogato razgranatu mesnatu stabljiku i duguljaste listove iz čijih pazušaca izbijaju gusto poredani cvjetovi. Postoji mnogo hibrida, a svi imaju sukulentne stabljike i plosnate cvjetove s po pet latica koji mogu biti u velikom rasponu boja: bijela, roza, narančasta, razne nijanse crvene, ljubičaste te prošarane. Tijekom intenzivnog rasta (od svibnja do rujna) svakih petnaest dana prihranite je tekućim gnojivom za cvjetnice.

Slika nije dostupna Skromne kraljice balkona: Tri nezahtjevne krasotice s obilnim cvjetovima

Slika nije dostupna Kuća u Donjoj Stubici u kojoj bi se ljubitelji orhideja osjećali kao u rajskom vrtu

3. Lobelija
Lobelija je malena jednogodišnja cvatuća biljka grmolika ili visećeg rasta, sitnih cvjetova i listova. Jednostavni ili ispunjeni cvjetići dolaze u nijansama od indigo plave, purpurno plave, ljubičaste do bijele, često s bijelim ili žutim "okom" u sredini cvijeta. Lobelija će dobro rasti na sunčanom položaju samo uz obilno zalijevanje, inače bolje uspijeva u polusjeni. Tijekom rasta potrebno je redovito zalijevanje i prihranjivanje.

15 ideja kako zanemareni balkon pretvoriti u mjesto za uživanje Ideje kako zanemareni balkon pretvoriti u mjesto za uživanje - 14 Ideje kako zanemareni balkon pretvoriti u mjesto za uživanje - 11 Ideje kako zanemareni balkon pretvoriti u mjesto za uživanje - 16 +12 Ideje kako zanemareni balkon pretvoriti u mjesto za uživanje - 12

4. Bršljan
Cvjetovi su bljedozelene boje. Plod su tamnoplave bobice promjera šest do osam centimetara. Bršljan može doživjeti i do nekoliko stotina godina starosti. U prošlim je vremenima bršljan bio simbolom plodnosti i besmrtnosti. Razlog tome vjerojatno je činjenica što je iznimno otporan i ostaje zelen tijekom cijele godine.

5. Begonija
Cvjetovi su puni ili jednostavni u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji. Razlikujemo lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog lijepog dekorativnog lišća, i cvjetne begonije. Sve begonije imaju osjetljive, vodenaste listove metalnog sjaja. Begonije traže obilno zalijevanje, pri čemu treba izbjegavati prskanje lišća, a ni vlažan im zrak ne prija. Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens, što znači 'stalnocvatući', potrebno ju je redovito prihranjivati. Između dva zalijevanja preporučuje se pustiti supstrat da se lagano posuši.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju