Na prozorima, u vazama, na balkonima... sve su češći prizor vjesnici proljeća. Među njima svoje mjesto ima i jaglac čiji cvjetovi jarkih boja bude sreću i veselje.

Galerija

Za ovaj cvijet, koji spada u rane vjesnike proljeća, u narodu se kaže da "otvara vrata proljeća". Njegovo latinsko ime primula umanjenica je riječi primus i znači prvi, a podrijetlom je iz jugozapadne i južne Europe, sjeverne Afrike i jogozapadne Azije. U prirodi jaglac voli sunčana staništa, a može ga se vidjeti na livadama i u šumama.

Ipak, češći je prizor u domovima i vrtovima zaljubljenica u cvijeće.

Jaglac je trajnica koja raste od 10 do 30 centimetara u visinu. Njegovi cvjetovi dolaze u raznim, predivnim bojama među kojima su žuta, crvena, smeđa, plava i bijela. Nekad su i višebojni.

Jaglac spada u rane vjesnike proljeća - 2
Cvjetovi jaglaca su raznih boja (Foto: Getty Images)

Ako ga planirate držati u zatvorenom, jaglacu će najviše odgovarati svijetle i prohladne lokacije. Imajte na umu i da se radi o biljci koja je osjetljiva na nagle promjene temperature.Jaglac voli propusnu i umjereno vlažnu zemlju te dobro drenirane posude. Tloje važno održavati vlažnim, ali ne previše vlažnim. Pravilna njega uključuje zalijevanje čim osjetite da je površina tla suha. Nemojte dopustiti da se zemlja u potpunosti osuši jer će u tom slučaju jaglac vrlo brzo uvenuti.

Inače, jaglac je poznat i po svojim ljekovitim svojstvima. Od njegovim dijelova se, između ostalog, spravljaju čajevi.

Jaglac spada u rane vjesnike proljeća - 4
Jaglac je poznat i po ljekovitim svojstvima (Foto: Getty Images)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju