Na prozorima, u vazama, na balkonima... sve su češći prizor vjesnici proljeća. Među njima svoje mjesto ima i jaglac, čiji cvjetovi jarkih boja bude sreću i veselje.

Za ovaj cvijet, koji spada u rane vjesnike proljeća, u narodu se kaže da "otvara vrata proljeća". Njegovo latinsko ime primula umanjenica je riječi primus i znači 'prvi', a podrijetlom je iz jugozapadne i južne Europe, sjeverne Afrike i jugozapadne Azije. U prirodi jaglac voli sunčana staništa, a može ga se vidjeti na livadama i u šumama.

Ipak, češći je prizor u domovima i vrtovima zaljubljenica u cvijeće.

Jaglac je trajnica koja raste od 10 do 30 centimetara u visinu. Njegovi cvjetovi dolaze u raznim, predivnim bojama, među kojima su žuta, crvena, smeđa, plava i bijela. Nekad su i višebojni.

Ako ga planirate držati u zatvorenom, jaglacu će najviše odgovarati svijetle i prohladne lokacije. Imajte na umu i da se radi o biljci koja je osjetljiva na nagle promjene temperature.

Ciklame Pet savjeta uz koje će ciklama trajati do sezone božura

Božur Šest savjeta s kojima će božuri u vazi dugo ostati svježi i predivni

Jaglac voli propusnu i umjereno vlažnu zemlju te dobro drenirane posude. Tlo je važno održavati vlažnim, ali ne previše vlažnim. Pravilna njega uključuje zalijevanje čim osjetite da je površina tla suha. Nemojte dopustiti da se zemlja u potpunosti osuši jer će u tom slučaju jaglac vrlo brzo uvenuti.

Inače, jaglac je poznat i po svojim ljekovitim svojstvima. Od njegovim dijelova se, između ostalog, spravljaju čajevi.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju