Sjećate li se pjesme “You Oughta Know” Alanis Morissette iz 1995. godine? Prvi singl s popularnog albuma “Jagged Little Pill” danas se smatra jednom od najboljih osvetničkih pjesama iz devedesetih godina prošlog stoljeća koja je primila brojna priznanja – uključujući i najbolju rock pjesmu na Grammyjima 1996. godine, te kipić za najbolju žensku rock izvedbu.

Kanadska kantautorica iskoristila je pjesmu kao medij za obračunavanje sa svojim bivšim dečkom. U pjesmi ga naziva gospodin dvoličan koji je prekinuo vezu s njom samo da bi je zamijenio s drugom ženom, iako joj se kleo da će zauvijek biti zajedno.

U pjesmi vrlo otvoreno priča i o seksualnim stvarima koje je činila za njega, a koje on u konačnici nije dovoljno cijenio.

Bryan Adams Koja je ljubavna pjesma kao stvorena za vaš horoskopski znak?

Pjesma je odmah privukla veliku pažnju publike – kako zbog strastvene interpretacije, tako i zbog ranjivih stihova s kojima su se poistovijetili svi oni koji su barem jednom u životu bili ostavljeni.

Iako Alanis Morissette nikad nije identificirala muškarca koji je nadahnuo ovu pjesmu, mediji su vrlo brzo zbrojili dva i dva te naslutili da je riječ o Daveu Coulieru.

Američki glumac i komičar kojeg većina pamti kao dobrodušnog i sramežljivog ujaka Joeya iz televizijske serije "Puna kuća“ uistinu se počeo viđati s kanadskom glazbenicom 1992. godine nakon razvoda s manekenkom Jayne Modean. Alanis je tada imala 18 godina, a Dave je imao otprilike 33 godine.

Strastvena veza između američkog glumca i kanadske glazbenice trajala je otprilike dvije godine, te je završila u vrijeme kada je Alanis radila na svojem trećem studijskom albumu po imenu Jagged Little Pill.

Da je pjesma napisana njemu, priznao je Boston Heraldu još 1997. godine.

Shvatio je da je on glavni junak priče kad je čuo stihove I hate to bug you in the middle of dinner (Nerado te gnjavim usred večere). Alanis ga je nazvala te željela razgovarati nakon njihovog prekida kad je on uistinu večerao sa svojim televizijskim bratom Bobom Sagetom, na što joj je on odgovorio da je usred večere, i može li joj se povratno javiti.

Indikativan je bio i stih "An older version of me“ (starija verzija mene) koji je upućivao da je autorica sazrela i da napokon može reći svojem bivšem sve ono što ju je tištilo.

Dave Coulier je nekoliko puta potvrdio kako je on muškarac iza pjesme You Oughta Know, a onda je sve opovrgnuo 2014. godine u razgovoru s Buzzfeedom.

Princeza Diana u Serpentinskoj galeriji 29. lipnja 1994. godine Princeza Diana: Haljina koja je uvela novu moćnu modnu kategoriju

Izlazio sam s Alanis 1992. godine. Smješno je misliti da sam ja navodni predmet te pjesme. Kao prvo, frajer u toj pjesmi je idiot, i ne želim biti taj tip. Kao drugo pitao sam Alanis tko je on, a ona mi je odgovorila da može biti nekoliko ljudi, ali da ja mogu reći novinarima što god poželim. I da, jednom sam na crvenom tepihu bio umoran od tog pitanja, i rekao sam da, ja sam taj tip...To je postala samo smiješna urbana legenda na koju se moram nasmijati.

Mnogi vjeruju da je Coulier opovrgao cijelu priču 2014. jer je iste godine uplovio u bračnu luku s fotografkinjom Melissom Bring, te je želio popraviti svoj imidž u medijima.

Što vi mislite?

Je li Dave Coulier muškarac koji je inspirirao pjesmu You Oughta Know Alanis Morissette?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju