Legendarni holivudski glumac Paul Newman rođen je 26. siječnja 1925. godine u američkoj saveznoj državi Ohio. Drugi sin Therese Garth i Arthura Sigmunda Newmana od malih nogu pokazivao je interes za glumu.

Galerija +0 Paul Newman

Imao je samo sedam godina kada je u glumio u školskoj produkciji "Robina Hooda" i tako ostvario svoju prvu ulogu. Ubrzo je postao dio dječjeg kazališnog programa pod vodstvom kazališta "Cleveland Play House" u kojem je s 10 godina glumio u predstavi "Saint George and the Dragon".

Nakon mature 1943. upisao se na sveučilište u Ohiju, ali napustio je studij zbog odlaska u vojsku. Tada se upisao u pilotsku školu sveučilišta Yale koju je pak morao napustiti nakon što je ustanovljeno da je daltonist i ne raspoznaje boje.

Paul Newman Paul Newman (Foto: Profimedia)

Nakon rata vraća se klasičnom obrazovanju. Diplomirao je glumu i ekonomiju na privatnom fakultetu Kenyon, a potom se vratio na Yale i tamo godinu dana studirao glumu u njihovoj školi.

Tada se zaljubio u Jackie Witte i oženio s njom. Nakon rođenja sina Scotta, par se preselio u New York u kojem se Paul upisao na satove glume u legendarni "Actors Studio" Leeja Strasberga. U međuvremenu je s Jackie dobio i dvije kćeri, Susan i Stephanie.

Uloga koja je označila prekretnicu u njegovoj karijeri bila je ona u filmu "Mačke na vrućem limenom krovu" iz 1958. godine u kojem je glumio s Elizabeth Taylor. Tada je dobio i svoju prvu nominaciju za Oscara, a ta je godina bila prijelomna i u njegovo privatnom životu. Naime, tada se razveo od Jackie zbog kolegice Joanne Woodward.

Je li Paul Newman stvarno najljepši glumac svih vremena?

glasova:

Nedugo nakon Paulovog razvoda par se oženio, a njihov brak koji je potrajao 50 godina, sve do njegove smrti, bio je na glasu kao jedan od najskladnijih u Hollywoodu. Zašto bih išao van na hamburger kada doma imam odrezak, rekao je u jednom intervjuu kada su ga pitali je li vjeran svojoj drugoj supruzi.

Zbog izgleda i specifičnih plavih očiju, Newmanu se i danas pripisuje titula najljepšeg glumca svih vremena. Međutim, njegova Joanne više ga je voljela zbog njegovog smisla za humor.

Seksipil nestane nakon nekog vremena i ljepota izblijedi, ali biti udana za čovjeka koji te svaki dan nasmijava? E to je bilo pravo zadovoljstvo, zaključila je.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju