Legendarni holivudski glumac Paul Newman rođen je 26. siječnja 1925. godine u američkoj saveznoj državi Ohio. Drugi sin Therese Garth i Arthura Sigmunda Newmana od malih nogu pokazivao je interes za glumu.

Galerija +0 Paul Newman

Imao je samo sedam godina kada je u glumio u školskoj produkciji "Robina Hooda" i tako ostvario svoju prvu ulogu. Ubrzo je postao dio dječjeg kazališnog programa pod vodstvom kazališta "Cleveland Play House" u kojem je s 10 godina glumio u predstavi "Saint George and the Dragon".

Nakon mature 1943. upisao se na sveučilište u Ohiju, ali napustio je studij zbog odlaska u vojsku. Tada se upisao u pilotsku školu sveučilišta Yale koju je pak morao napustiti nakon što je ustanovljeno da je daltonist i ne raspoznaje boje.

Paul Newman Paul Newman (Foto: Profimedia)

Nakon rata vraća se klasičnom obrazovanju. Diplomirao je glumu i ekonomiju na privatnom fakultetu Kenyon, a potom se vratio na Yale i tamo godinu dana studirao glumu u njihovoj školi.

Tada se zaljubio u Jackie Witte i oženio s njom. Nakon rođenja sina Scotta, par se preselio u New York u kojem se Paul upisao na satove glume u legendarni "Actors Studio" Leeja Strasberga. U međuvremenu je s Jackie dobio i dvije kćeri, Susan i Stephanie.

Uloga koja je označila prekretnicu u njegovoj karijeri bila je ona u filmu "Mačke na vrućem limenom krovu" iz 1958. godine u kojem je glumio s Elizabeth Taylor. Tada je dobio i svoju prvu nominaciju za Oscara, a ta je godina bila prijelomna i u njegovo privatnom životu. Naime, tada se razveo od Jackie zbog kolegice Joanne Woodward.

Ankete

(8563) Je li Paul Newman stvarno najljepši glumac svih vremena?

rezultati povratak glasova4808
rezultati

Nedugo nakon Paulovog razvoda par se oženio, a njihov brak koji je potrajao 50 godina, sve do njegove smrti, bio je na glasu kao jedan od najskladnijih u Hollywoodu. Zašto bih išao van na hamburger kada doma imam odrezak, rekao je u jednom intervjuu kada su ga pitali je li vjeran svojoj drugoj supruzi.

Zbog izgleda i specifičnih plavih očiju, Newmanu se i danas pripisuje titula najljepšeg glumca svih vremena. Međutim, njegova Joanne više ga je voljela zbog njegovog smisla za humor.

Seksipil nestane nakon nekog vremena i ljepota izblijedi, ali biti udana za čovjeka koji te svaki dan nasmijava? E to je bilo pravo zadovoljstvo, zaključila je.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju