Redatelj John Carney godinama je razrađivao ideju filma o irskom uličnom glazbeniku iz Dublina koji se zaljubljuje u strankinju.

Galerija Glen Hansard i Marketa Irglova Glen i Marketa na snimanju filma s redateljem Johnom Carneyjem Glen i Marketa u sceni iz filma +4 Glen i Marketa u sceni iz filma

Želio sam napraviti priču o čovjeku koji je zapravo poput imigranta, više se poistovjećuje s ljudima koji dolaze u zemlju nego s onima koji su već ovdje te uspostavlja vezu s nekim od njih. Također sam bio zainteresiran za ideju komunikacije bez upotrebe materinjeg jezika. Meni je fascinantno to kako glazbenici komuniciraju putem glazbe, kazao je Carney.

Osmislio je svoje bezimene junake, Dečka i Djevojku, te priču o nerealiziranoj ljubavi dvoje mladih glazbenika koji se upoznaju na ulicama Dublina i krenuo u produkciju filma pod nazivom "Jednom". Uspio je angažirati poznatog irskog glumca Cilliana Murphyja za glavnu mušku ulogu, a Murphy je odlučio preuzeti i jedno producentsko mjesto. Zahvaljujući zvučnom glumačkom imenu, Carney je uspio osigurati i budžet za snimanje filma.

Glen i Marketa na snimanju filma s redateljem Johnom Carneyjem Glen i Marketa na snimanju filma s redateljem Johnom Carneyjem (Foto: Profimedia)

Zatim je krenula potraga za glumicom koja će utjeloviti glavnu žensku ulogu. Carney se za pomoć u potrazi obratio svom prijatelju Glenu Hansardu koji je radio glazbu za film. On mu je bojažljivo preporučio mladu češku glazbenicu Marketu Irglovu koja tada nije imala nikakvog glumačkog iskustva.

Tražili su nekoga tko zna svirati klavir i tko je iz istočne Europe. Poznavao sam Marketu i njezinu obitelj. Rekao sam Johnu da imam nekoga tko svira klavir i priča engleski s istočnoeuropskim naglaskom, ali ona ima samo 17 godina. Pitao me može li je upoznati pa sam je doveo. Tako su Marketa i Cillian postali glavni likovi, otkrio je Glen u jednom intervjuu.

Slika nije dostupna Neka bude optimizam! 10 filmova koji će vam vratiti osmijeh na lice

Međutim, Cillian se u posljednji trenutak povukao iz projekta jer nije želio glumiti s neiskusnom Marketom i smatrao je kako nema dovoljno dobre vokalne sposobnosti za pjevanje pjesama koje je Hansard napravio za film.

Glen i Marketa u sceni iz filma Glen i Marketa u sceni iz filma (Foto: Guliver/CoverImages)

S Cillianom su se iz projekta povukli i ostali producenti pa je razočarani Carney naposljetku ostao bez budžeta za snimanje. Međutim, brzo se pribrao kad je shvatio da zapravo odavno ima svog glavnog glumca.

Došao je do mene nekoliko tjedana kasnije i rekao: 'Znaš što? Ovo mi je bilo pred nosom čitavo vrijeme i ne mogu vjerovati da to nisam prije vidio, ali ti moraš biti Dečko.' Ja sam bio protiv toga, ta uloga bila je previše slična mojoj stvarnoj životnoj priči. Rekao sam mu da nisam glumac, tražio da odradim audiciju i zamolio da mi kaže ako sam loš. Nisam želio napraviti film sa svojim prijateljem i loše odglumiti, zeznuti sve, priznao je Hansard.

Razloga za brigu ipak nije bilo jer se Glen pokazao kao idealan odabir za ulogu Dečka. Film je sada imao svoje glavne zvijezde, ali ne i budžet. Carney je uspio osigurati jedan dio novca zahvaljujući Irskom filmskom odboru, a za drugi dio budžeta posegnuo je u vlastiti džep. Svoju redateljsku plaću dao je Marketi i Glenu i svima obećao dio zarade ako film postigne uspjeh.

Glen i Marketa u sceni iz filma Glen i Marketa u sceni iz filma (Foto: Guliver/CoverImages)

Snimanje je napokon započelo u siječnju 2006. godine. S obzirom na ograničena financijska sredstva, filmska ekipa snalazila se na sve moguće načine. Mnoge scene rađene su u domovima glumačke ekipe. Tako je kao kulisa za scenu zabave poslužio Glenov stan, a među statistima koji su radili besplatno bili su njegovi prijatelji i majka. Novac se štedio i na nelegalan način - sve scene na ulicama Dublina snimljene su bez dozvole gradskih vlasti koja je inače neophodna u ovakvim situacijama.

Tom Cruise i Renee Zellweger Ljubavni filmovi kojima ni najveći frajeri neće reći "ne"

Carneyju je trebalo 17 dana da snimanje privede kraju, a zatim je započela post-produkcija. U vrijeme kad je montirao svoju fiktivnu priču o ljubavi Dečka i Djevojke, među njegovim glavnim glumcima rodila se stvarna ljubav koju je Carney predvidio tijekom snimanja.

Glen i Marketa zaljubili su se jedno u drugo i započeli vezu. Kemija koja je vladala među njima svima je bila očita, a ona umjetnička i glazbena kemija zaslužna je za zajedničko stvaranje prekrasnih pjesama koje su obilježile film.

Jedna od njih je i "Falling Slowly" koja je 2008. godine nagrađena Oscarom za najbolju originalnu pjesmu. Glen i Marketa izveli su je na dodjeli i zajedno primili prestižni zlatni kipić.

Irski niskobudžetni film napravljen za nešto više od 100 tisuća eura naposljetku je postao svjetski hit. Zaradio je više od 30 milijuna dolara što je fantastičan uspjeh s obzirom na uložen novac. Kritičari su napisali bezbroj hvalospjeva za Carneyjevo ostvarenje i za glumce amatere, a svoj blagoslov filmu dao je i Steven Spielberg. Mali film pod nazivom 'Jednom' dao mi je dovoljno inspiracije za godinu dana života, kazao je legendarni redatelj.

 

 

Zahvaljujući uspjehu soundtracka, Glen i Marketa uputili su se na dvogodišnju turneju. Međutim, zahtjevan tempo rada i ostali pritisci glazbeničkog života naposljetku su presudili njihovoj ljubavi, ali ne i prijateljstvu.
Prekinuli smo zato što ni jedno od nas nije bilo zadovoljno u vezi. Prije svega smo bili prijatelji. Onda smo postali ljubavnici i taj period našeg života bio je predivan, ali na kraju smo opet postali samo prijatelji, ispričao je Glen prije nekoliko godina.

Nastavili su zajedno raditi i oformili duo pod nazivom "The Swell Season", a krah njihove ljubavne veze prikazan je u istoimenom dokumentarcu iz 2011. godine. Marketa se iste godine udala za Amerikanca Tima Iselera koji je producirao njezin prvi solo album "Anar", ali ubrzo se razvela. Danas živi na Islandu sa svojim novim partnerom s kojim ima troje djece te i dalje surađuje s Glenom koji još uvijek traži svoju ljubavnu sreću.

Glen sa Zrinkom Cvitešić koja je glumila Djevojku u kazališnoj verziji mjuzikla na West Endu Glen sa Zrinkom Cvitešić koja je glumila Djevojku u kazališnoj verziji mjuzikla na West Endu (Foto: Getty Images)

Kako sam kaže, još nema ženu i djecu te ponekad čezne za tim, ali ne voli se previše žaliti. U načelu imam fantastičan život. Tamo sam gdje želim biti. Imam sreće jer sam novac zarađen zahvaljujući filmu zdravo trošio, nisam dopustio da me preuzme. Moja obitelj je dio radničke klase i uvijek postoji netko kome treba pomoći. Napravio sam stvari zbog kojih sam ponosan i koje pomažu cijeloj obitelji, zaključuje glazbenik.

U slučaju Glena i Markete, stvarnost je u svakom pogledu imitirala fikciju jer se stvarni ljubavni par naposljetku rastao baš kao i filmski, ali bez ikakvog zamjeranja i gorčine. Svatko je pronašao svoj put i svoju sreću, a ostavili su nam ono najbolje i najljepše od sebe - stihove i melodije koje će se još dugo pamtiti.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju