Rolice s makom
Rolice s makom (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

I doručak i desert: Recept za slasne rolice s makom

19-02-2020 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako ste u potrazi za receptom za fine rolice s makom koje možete jesti za doručak, ponijeti ih na posao za ručak ili se zasladiti njima za večeru, evo ga! Imamo recept za sočne i bogato nadjevene rolice za baš svako doba dana.

Ovaj će se recept svidjeti svim makoljupcima jer ima li išta bolje od finih dizanih rolica s bogatim i sočnim nadjevom od maka? Dodatnu sočnost maku, ali i potrebnu kiselost samom nadjevu daje umiješanih nekoliko žlica džema od šljiva.

U trendu Ksenija Pajić u trapericama i bundi na špici 2025. - 3 Ležerna i dotjerana Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu Jadranka Sloković uvijek besprijekorna Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus Franka Batelić uvijek privlači pažnju svojim modnim izborima A tako je šik Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić

Jeste li znali da džem ili pekmez od šljiva možete dodati i u smjesu za biskvit od maka? Vjerojatno jeste, ali uvijek je dobro podsjetiti se.

Mak nije vaša omiljena namirnica, ali rolice vam se čine kao pun pogodak? Imamo mi recept i za malo drukčije rolice, ma za pravu čokoladnu fantaziju od samo 2 sastojka.

Kad su dizani kolači u pitanju, ne možemo ne spomenuti staru dobru makovnjaču. Zato si spremite i ovaj recept za makovnjaču koji uvijek uspijeva, uvjerite se da dizano tijesto nije bauk.

Sastojci za rolice s makom:

Za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg (+ 1 žličica brašna, 1 žličica šećera i malo mlakog mlijeka za aktiviranje kvasca)
250 ml mlijeka
50 g maslaca
50 g šećera
pola žličice soli
ribana korica limuna od pola limuna

Za nadjev:
200 g mljevenog maka
100 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 ml mlijeka
2-3 žlice džema od šljiva

Priprema rolica s makom:

1. U manjoj posudici aktivirajte kvasac uz dodatak mlakog mlijeka, žličice šećera i žličice brašna. Sve izmiješajte i pustite da se kvasac diže.

2. Otopite maslac. Prosijte brašno, dodajte mu sol, šećer, ribanu koricu limuna, mlako mlijeko, otopljeni maslac i uzdigli kvasac pa umijesite glatko podatno tijesto. Pomažite si dodavanjem brašna. Stavite tijesto u posudu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se tijesto diže najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

3. Napravite nadjev: U posudu stavite mlijeko i maslac. Kad se maslac otopi, dodajte šećer, vanilin šećer i mak pa kuhajte na laganoj vatri dok se nadjev ne ugusti, odnosno dok ne ispari sva tekućina. Skinite s vatre i umiješajte džem od šljiva. Ohladite.

4. Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga razvaljajte u kvadrat debljine pola centimetra. Premažite nadjevom od maka pa čvrsto zarolajte.

5. Režite na ploške debljine 1,5  2 cm i odlažite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje.

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 minuta. Kad su rolice pečene, premažite ih s malo mlijeka.

Pročitaj još
Pročitaj još