Ako ste u potrazi za receptom za fine rolice s makom koje možete jesti za doručak, ponijeti ih na posao za ručak ili se zasladiti njima za večeru, evo ga! Imamo recept za sočne i bogato nadjevene rolice za baš svako doba dana.

Ovaj će se recept svidjeti svim makoljupcima jer ima li išta bolje od finih dizanih rolica s bogatim i sočnim nadjevom od maka? Dodatnu sočnost maku, ali i potrebnu kiselost samom nadjevu daje umiješanih nekoliko žlica džema od šljiva.

Jeste li znali da džem ili pekmez od šljiva možete dodati i u smjesu za biskvit od maka? Vjerojatno jeste, ali uvijek je dobro podsjetiti se.

Mak nije vaša omiljena namirnica, ali rolice vam se čine kao pun pogodak? Imamo mi recept i za malo drukčije rolice, ma za pravu čokoladnu fantaziju od samo 2 sastojka.

Kad su dizani kolači u pitanju, ne možemo ne spomenuti staru dobru makovnjaču. Zato si spremite i ovaj recept za makovnjaču koji uvijek uspijeva, uvjerite se da dizano tijesto nije bauk.

Sastojci za rolice s makom:

Za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg (+ 1 žličica brašna, 1 žličica šećera i malo mlakog mlijeka za aktiviranje kvasca)
250 ml mlijeka
50 g maslaca
50 g šećera
pola žličice soli
ribana korica limuna od pola limuna

Za nadjev:
200 g mljevenog maka
100 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 ml mlijeka
2-3 žlice džema od šljiva

Priprema rolica s makom:

1. U manjoj posudici aktivirajte kvasac uz dodatak mlakog mlijeka, žličice šećera i žličice brašna. Sve izmiješajte i pustite da se kvasac diže.

2. Otopite maslac. Prosijte brašno, dodajte mu sol, šećer, ribanu koricu limuna, mlako mlijeko, otopljeni maslac i uzdigli kvasac pa umijesite glatko podatno tijesto. Pomažite si dodavanjem brašna. Stavite tijesto u posudu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se tijesto diže najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

3. Napravite nadjev: U posudu stavite mlijeko i maslac. Kad se maslac otopi, dodajte šećer, vanilin šećer i mak pa kuhajte na laganoj vatri dok se nadjev ne ugusti, odnosno dok ne ispari sva tekućina. Skinite s vatre i umiješajte džem od šljiva. Ohladite.

4. Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga razvaljajte u kvadrat debljine pola centimetra. Premažite nadjevom od maka pa čvrsto zarolajte.

5. Režite na ploške debljine 1,5  2 cm i odlažite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje.

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 minuta. Kad su rolice pečene, premažite ih s malo mlijeka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju