Vješte bakine ruke koje stvaraju i valjaju tijesto, maze ga na toplom čekajući da se sladošća napije i udvostruči često nam je izgledalo prekomplicirano da se i sami uhvatimo ukoštac s pravljenjem sočnih rola. No orehnjače i makovnjače doista može napraviti svatko, čak i onaj tko je početnik u kuhinji. Potrebno je pridržavati se daljnjih uputa...

Sastojci za tijesto:

  • 1 kg glatkog brašna 
  • 50 g kvasca
  • 200 g šećera
  • 6 žumanjaka
  • 150 g maslaca
  • 2-3 žlice ruma
  • prstohvat soli
  • 500 ml mlijeka (otprilike)
  • korica naranče ili limuna

Priprema tijesta:

  1. Kvasac ostavite da se diže u malo toplog mlijeka. Za to vrijeme dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, rumom i maslacem.
  2. U smjesu s jajima tada dodajte brašno, koricu naranče i dignuti kvasac te, uz postupno dodavanje mlijeka, zamijesite meko tijesto. Mijesite ga neko vrijeme, mora se mijesiti dok se ne naprave mjehurići prilikom miješenja i treba biti meko (otprilike kao za pizzu). Možda će vam trebati malo više mlijeka ili brašna, pripazite samo da tijesto ostane meko i ne gnjecavo (ali ostat će ljepljivo).
  3. Tijesto ostavite da se diže otprilike sat-dva (u toplom prostoru), dok se ne udvostruči u veličini. Nakon toga podijelite tijesto na 8 ili 5 dijelova (ovisno o tome koliko orehnjača/makovnjača želite) i oblikujte hljepčiće te ih opet ostavite da se dižu na toplom.

Sastojci za nadjev s orasima:

  • 700 g mljevenih oraha
  • malo mlijeka
  • malo maslaca
  • šećer
  • vanilija
  • 1 žlica ruma
  • grožđice ili brusnice natopljene u rumu (po želji)
  • 6 bjelanjaka

Priprema nadjeva s orasima:

Sve su količine (osim oraha i bjelanjaka) okvirne jer trebate probati okus. Dakle, s orasima pomiješajte šećer (nekoliko žlica šećera, prema okusu), dodajte vaniliju, 3-4 kriške maslaca, rum, grožđice i 3-4 žlice mlijeka. Sve to stavite na laganu vatru i, uz stalno miješanje, zagrijavajte da se maslac otopi.U lagano ohlađenu smjesu lagano umiješajte snijeg od 6 bjelanjaka.

Sastojci za nadjev s makom:

  • 700 g maka (sitno mljevenog)
  • malo mlijeka
  • malo maslaca
  • šećer
  • vanilija
  • 1 žlica ruma
  • grožđice ili brusnice natopljene u rumu (po želji)
  • 6 bjelanjaka

Priprema nadjeva s makom:

Ovdje je postupak malo drukčiji nego s orasima - s makom pomiješajte nekoliko žlica šećera, dodajte 3-4 kriške maslaca, vaniliju, grožđice i rum. Tu smjesu prelijte s malo vrućeg mlijeka, samo toliko da se mak natopi, ali ne smije plivati u mlijeku. Zatim izmiksajte bjelanjke u snijeg i lagano ih umiješajte u mak.

Savjet:

Mjere za nadjeve navedene su tako da sa svakim nadjevom možete napuniti svih 5 većih ili 8 manjih štruca. Odaberite onaj koji vam se više sviđa ili smanjite količine pa punite pola-pola: pola orasi, pola mak, po želji.

Slaganje:

  1. Nakon što su se hljepčići tijesta digli, uzimajte jedan po jedan i razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini u više-manje kvadratni oblik. Ne morate preširoko ni predugačko razvaljati.
  2. Svako razvaljano tijesto premažite nadjevom po želji - premažite cijelo tijesto koje ste razvaljali. Zatim ga rolajte u štrucu i istodobno pritišćite prstima rub tijesta kako vam nadjev ne bi iscurio. Kada je štruca nadjevena, možete ju i lagano dodatno razvući da bude dulja.
  3. Premjestite je u pleh na papir za pečenje, sve premažite žumanjkom i pecite otprilike 30 minuta na 180 °C (do zlatnosmeđe boje). Ostavite da se potpuno ohladi pa režite.

Još slasnih i slatkih recepata možete pronaći na blogu Anja kuha.

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju