U mnogim kućanstvima s većim brojem članova perilica za rublje radi svakodnevno, a upravo se zbog toga u njoj lako natalože razne nečistoće

Svaki put kada otvorite perilicu za rublje, "zapuhne" vas neugodan miris koji dolazi iz nje? Ako već nije, on bi se uskoro mogao prenijeti na vaše rublje, a kako biste to spriječili morate temeljito očistiti perilicu.

Uzrok smrada mogu biti razne nečistoće, masnoće i kamenac koji se talože u njezinoj unutrašnjosti. Neugodnom mirisu također pogoduju bakterije i gljivice koje nastaju ako prljavo ili oprano rublje predugo držimo u perilici prije tj. nakon pranja.

Neugodnom mirisu također pogoduju bakterije i gljivice koje nastaju ako prljavo ili oprano rublje predugo držimo u perilici prije tj. nakon pranja.

Bakterije i gljivice vole perilice jer su to tamna i vlažna mjesta, a dragi su im ostaci deterdženta i omekšivača. Stoga budite oprezni kod doziranja sredstava za pranje i držite se uputa, ikako nemojte koristiti više od preporučene količine.

Postupak čišćenja perilice iz koje dolazi neugodan miris:

1. U uputama o korištenju perilice pronađite informaciju o pravilnom čišćenju filtera. Zapamtite da biste filter trebali čistiti jednom mjesečno.

2. Pažljivo izvadite posudu za deterdžent. Na njezinoj donjoj strani često se nakupljaju gljivice. Bez obzira na to jeste li ih primijetili ili niste, dobro izribajte posudu uz pomoć stare četkice za zube i alkoholnog octa.

3. U bubanj ubacite jednu šalicu sode bikarbone. Odaberite program za pranje na najvišoj temperaturi (90 ili 95 stupnjeva Celzija, ovisno o perilici) i u posudu za deterdžent ulijte jednu litru alkoholnog octa.

Ako imate perilicu s gornjim punjenjem, i sodu i ocat odmah ubacite u bubanj. Pustite da perilica odradi cijelo pranje po tom programu. Kombinacija sode i octa uništit će naslage nečistoća koje su uzrokovale neugodan miris.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju