Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da je tempiranje obroka obećavajući alat za kontroliranje težine.

Istraživanja prehrane, naime, nisu usredotočena samo na ono što jedemo, već i kako jedemo - na naša ponašanja i navike kada je u pitanju prehrana.

Na taj način otkrivaju se najrealniji pristupi kontroliranju težine.

Posljednje pilot-istraživanje koje je trajalo 12 tjedana pokazalo je da su sudionici koji su obroke jeli unutar konzistentnog 10-satnog vremenskog okvira bili uspješni u gubitku kilograma. Osim toga, tim su se sudionicima smanjili masnoća na području trbuha, krvni tlak i razina kolesterola, dok im se razina šećera u krvi stabilizirala.

Slika nije dostupna Ne samo zbog vitkosti: Važan razlog zbog kojeg trebamo paziti što jedemo nakon 18 sati

Ravan trbuh Sedam savjeta za brže skidanje masnih naslaga s trbuščića

U sklopu istraživanja u kojem je sudjelovalo 19 osoba s metaboličkim sindromom nije bilo ograničenja u hrani ili kalorijama. Prije sudjelovanja u istraživanju sudionici su svoje obroke jeli unutar okvira od 14 sati ili više.

Metabolički sindrom dijagnosticira se kada netko ima najmanje tri faktora od navedenih: višak tjelesne masti oko struka, visoki kolesterol ili trigliceride, visoki krvni tlak, visoki šećer u krvi, inzulinska rezistencija.

Tijekom studije sudionici su smanjili vremenski okvir unutar kojeg su jeli. Nisu preskakali obroke i najčešće su kasnije doručkovali kako bi mogli kasnije večerati, ali su se držali okvira od 10 sati. Taj način prehrane zapravo je nalik povremenom postu, načinu prehrane koji je jako popularan u posljednje vrijeme.

Slika nije dostupna Najguglaniji u 2019. godini: Način prehrane uz koji se kilogrami mnogo lakše tope

Čini se da jedenje unutar ograničenog razdoblja djeluje zato što se usklađuje s cirkadijalnim ritmovima, odnosno biološkim satom svakog pojedinca, a upravo se nepravilan obrazac prehrane pokazao kao jedna od navika koja ometa taj prirodni ritam.

I druga istraživanja koja su se oslanjala na cirkadijalni ritam pokazala su da to kada jedemo može biti jednako važno kao i što i koliko jedemo.

POSTOJI IDEALNA SITUACIJA, ALI...

Idealna situacija kada je u pitanju težina jest ona u kojoj spriječimo debljanje umjesto da nakupimo višak kilograma koje onda pokušavamo izgubiti.

Međutim, postoji bezbroj razloga zbog kojih taj scenarij nije realističan u životima mnogih ljudi, pa trebaju nova rješenja.

Promjena prehrane i više vježbanja može vas učiniti zdravijom osobom, međutim gubitak viška kilograma nije nimalo lagan proces. Mnoga rješenja pokažu se kratkoročnima, ali čini se da bi promjene u ponašanju poput jedenja unutar određenog vremenskog okvira mogla biti korisna i pomoći u razvijanju novih navika. Naravno, dodatne studije morat će potvrditi njihovu učinkovitost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju