Psi imaju svoje najdraže igračke, najdraže ljude, a neka su čak istraživanja pokazala i da imaju svoju najdražu glazbu – i to rock i rege. Međutim, jeste li znali da oni mogu imati i preferiranu šapu?

Prema opsežnom istraživanju objavljenom u Lateralityju, psi mogu biti ljevaci ili dešnjaci.

Istraživanje provedeno u Engleskoj kaže da se to vrlo lako može uočiti u svakodnevnim zadacima, a posebno tijekom igre. Primjerice, kad ljubimcu kažete daj šapu, kad hoda stepenicama, poseže za grickalicom ili kad drži svoju omiljenu igračku.

Individualna stvar

Za razliku od ljudi, koji su pretežito dešnjaci, kod psića to baš i nije slučaj. Rezultati istraživanja kažu da čak 68 posto pasa ima preferiranu šapu, a o kojoj se šapi radi – ovisi od ljubimca do ljubimca. To je stvar, zaključili su, koja je vrlo individualna i ne ovisi o pasmini.

Otkrili smo da 78 posto mačaka i 68 posto pasa pokazuje prednost lijevoj ili desnoj šapi. Za razliku od ljudi, ni psi ni mačke nisu pokazivali sklonost ka desnoj šapi na razini populacije. Za mačke, ali ne i za pse, pronašli smo značajnu spolnu razliku, pri čemu ženke imaju veće izglede da budu desno lateralizirane u usporedbi s mužjacima, kaže istraživanje.

Preferirana šapa je dobro mjerilo za procjenu emocionalnog stanja psa. Primjerice, lijeva strana psećeg mozga odgovorna je za obradu pozitivnih emocija, dok je desna povezana s negativnim emocija, kao što je tjeskoba. Ipak, istraživači su napomenuli da je potrebno još puno istraživanja kako bi se preferirana šapa mogla povezati s karakterom psa.

Isto istraživanje je došlo do zaključka da preferirana šapa ima veze i sa starošću psa – pa će stariji psi obično biti dešnjaci, a mlađi ljevaci.

Kako provjeriti koju šapu pas preferira?

Najlakši način jest da kažete psu da sjedne i da vam šapu. Ponovite to nekoliko puta. Također, psu možete dati poslasticu i vidjeti kojom šapom će posegnuti za njom. Još jedan način jest da psa zamolite da se spusti niz stepenice – šapa s kojom prvom zakorači, trebala bi biti njegova preferirana.

Naš nas ljubimac itekako može razumjeti Nova studija pokazala da psi razumiju naše riječi puno bolje nego što mislimo Slatki pas Dokazano: Igranje sa psom poboljšava koncentraciju kod ljudi

Pet zanimljivosti o pasmini kojoj bi i provalnik mogao postati najbolji prijatelj Zlatni retriver Zlatni retriver Zlatni retriver +7 Zlatni retriver Šest zanimljivosti o veličanstvenoj pasmini koju mnogi smatraju najljepšom na svijetu Haski Haski Haski +11 Haski Pogled koji obara s nogu: 10 pasmina pasa s najljepšim plavim očima Sibirski haski Sibirski haski Vajmarski ptičar +7 Dalmatiner

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju