Psi mogu pomoći ljudima da smanje razinu stresa i poboljšaju sposobnost koncentracije i kreativnosti, sugerira nova studija istraživača sa Sveučilišta Konkuk u Seulu.

Koristeći elektroencefalografiju (EEG), istraživači su pratili moždanu aktivnost 30 zdravih odraslih osoba dok su bile uključene u različite aktivnosti sa psima, odnosno u "sastajanje, igranje, hranjenje, masiranje, njegovanje, fotografiranje, grljenje i šetanje".

Znanstvenici su otkrili da različite vrste interakcija imaju različite učinke na ispitanike.

Igranje, masiranje i njegovanje pasa rezultirali su povećanim beta moždanim valovima kod sudionika, "što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PLOS One.

Igranje sa psom je osobito pozitivno utjecalo na opuštanje i koncentraciju, dodaju. Šetanje psa je značajno utjecalo na opuštanje, pokazalo je mjerenje snage alfa moždanih valova.

Rezultati pokazuju da bi "specifične aktivnosti pasa mogle aktivirati snažnije opuštanje, emocionalnu stabilnost, pažnju, koncentraciju i kreativnost olakšavajući povećanu moždanu aktivnost", naveli su istraživači Onyoo Yoo, YuTong Wu, Jin Soo Han i Sin-Ae Park. (Hina)

10 najljepših kratkodlakih pasmina pasa na svijetu Štene vajmarskog ptičara Bokser Cane Corso +4 Španjolski hrt

Pas Messi iz filma "Anatomija pada" imao je svoj stolac na dodjeli Oscara Pas Messi iz filma 'Anatomija pada' imao je svoj stolac na dodjeli Oscara - 4 Pas Messi iz filma 'Anatomija pada' imao je svoj stolac na dodjeli Oscara - 5 Pas Messi iz filma 'Anatomija pada' imao je svoj stolac na dodjeli Oscara - 2 +2 Pas Messi iz filma 'Anatomija pada' imao je svoj stolac na dodjeli Oscara - 1

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju