Već dugo je poznato da je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih, a novo istraživanje dodatno je potvrdilo kako maslinovo ulje, jedna od glavnih komponentni ove prehrane, pomaže jačanju zdravlja srca.

Američki znanstvenici analizirali su, naime, dugoročne podatke koji datiraju još iz 1990. godine, koji su pokazali da samo pola žlice maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 15 posto, a rizik od koronarne bolesti srca za 21 posto.

Ranija istraživanja pokazala su ove dobrobiti na mediteranskom i europskom stanovništvu, a sada su prvi put prednosti maslinovog ulja dokazane i među američkom populacijom što je još jedna potvrda ranijih tvrdnji.

Maslinovo ulje Maslinovo ulje i mršavljenje: Najveća zabluda zbog koje kilogrami ne idu dolje

Maslina I Biblija ih spominje: Pet ljekovitih svojstava maslinova lišća

Stručnjaci su podsjetili kako su životinjske masti poput margarina, maslaca i mliječnih masti manje zdrave od maslinovog ulja kada je riječ o potpori zdravlju srca.

Naravno, nije dovoljno u svakodnevnicu uvesti maslinovo ulje i očekivati čudesne rezultate - za dobro zdravlje srca neophodni su i fizička aktivnost i uravnotežena prehrana.

Svi koji žene promijeniti prehranu kako bi bili zdraviji mogu započeti s mediteranskom prehranom kojoj je u fokusu konzumacija neprerađenih namirnica, među kojima istaknuto mjesto imaju povrće, riba i, naravno, maslinovo ulje.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju