Možda ste već čuli za jutarnje stranice. No što je to točno i čemu služi?

Julia Cameron u svojoj je knjizi Umjetnikov put predstavila je tu tehniku još davne 1992. Kako vrijeme prolazi, metoda jutarnjih stranica postaje sve prepoznatljivija i sve češće korištena u raznim vidovima terapije.

To je zato što se u posljednjem desetljeću osvijestilo koliko je pisanje i izražavanje svojih misli pisanim putem važno za naše mentalno zdravlje.

ZAŠTO JE VAŽNO ZAPISIVATI SVOJE MISLI?
Prilikom zapisivanja rukom aktivira se lijeva strana našeg mozga, poznatija i kao ona koja krije kreativnost i osjećaje. Kada se ona aktivira, uranjamo u svijet nekih sasvim novih informacija i saznajemo nove stvari o sebi, nerijetko one kojih uopće nismo bili svjesni.

Pisanje donosi svojevrsnu jasnoću kojom bolje upoznajemo sebe, a time ujedno i smanjujemo razinu stresa kojoj smo gotovo svakodnevno izloženi.

Kada pišemo rukom, spajamo svoju tjelesnu i psihičku djelatnost u jedno, te si dopuštamo i zaustavljanje u procesu oblikovanja poruke. Pratimo pokrete vlastite ruke, a oblikovanjem riječi naše tijelo pamti poteze i time sam sadržaj dulje ostaje u našim mislima.

Još od nižih razreda osnovne škole, kada dijete nauči pisati, ta aktivnost koristi se kao način razrješavanja konflikata, poslagivanja vlastitih misli i osvještavanja detalja prilikom, primjerice, čitanja neke priče ili neliterarnog teksta. I upravo se takav način razmišljanja prenosi i u naše odrasle dane, a jutarnje stranice idealan su početak rada na sebi, što kasnije može prerasti i u literarno stvaralaštvo.

KAKO FUNKCIONIRAJU JUTARNJE STRANICE?
Julia Cameron kaže da ne postoji pogrešan način za provođenje ove vježbe.

Pisanje donosi svojevrsnu jasnoću kojom bolje upoznajemo sebe.

Možete pisati o svemu što vam je na umu: sitnim brigama, velikim planovima, ljutnji, tuzi, sreći, svađama, razočarenjima, radosti.... Svemu što u tom trenu zaokuplja vaš život.

No ono što je itekako važno jest da se te stranice moraju napisati rano ujutro, prije nego što krenemo na druge obaveze. U tom trenutku, nakon što smo netom izašli iz sna, još je uvijek djelomično aktivirana naša podsvijest i upravo će zato iz nas tada izaći sve ono što inače ne bi u drugim dijelovima dana.

Možda se pitate kako uopće početi. Jednostavno – naprosto počnite pisati o banalnostima, ako tog jutra niste nadahnuti. Iznenadit će te se kako će nakon nekog vremena rečenice početi same teći.

Nakon tri stranice treba stati jer bi u suprotnom, kaže Cameron, vježba mogla otići u krivom smjeru te na površinu iznijeti egocentrizam.

Tom ste vježbom na neki način „pregledali mozak“ za taj dan.
Imajte na umu sa su jutarnje stranice privatne. Ako ih trebate uništiti kako biste to osigurali, samo naprijed; to je važnije od čuvanja.

Važno je, rječnikom psihoterapeuta, stvoriti siguran okvir u kojem ćete se osjećati slobodno izreći sve što vas muči. Nakon što ih napišete, nije ih nužno čuvati. Važno je samo da ste iz sebe izbacili sve ono što ste željeli.

Pokušajte si dati vremenski okvir u kojem ćete pokušati usvojiti ovu naviku, barem 21 dan. Paralelno možete voditi dnevnik u kojem ćete bilježiti kako jutarnje stranice utječu na vas, vidite li pomake u svom načinu razmišljanja i ponašanju.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju