Maslac ili margarin?
Maslac ili margarin? (Foto: Unsplash)
Zdravlje & prehrana

Kad je bolje koristiti maslac, a kad margarin?

22-12-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Prilikom pripreme kolača, izbor između maslaca i margarina može značajno utjecati na okus, teksturu i konačni rezultat. Iako se na prvi pogled čine sličnima, ove dvije masnoće imaju različita svojstva koja ih čine pogodnijima za određene vrste slastica.

 

Kada odabrati maslac?

Maslac je proizvod životinjskog podrijetla, dobiven iz mlijeka ili vrhnja, s minimalno 80 posto mliječne masti. Njegova prirodna aroma i bogat okus čine ga idealnim za kolače gdje je okus masnoće ključan, poput prhkih tijesta, keksa i biskvita. Maslac također doprinosi zlatnoj boji i mekoj teksturi.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Severina ponovno modno oduševljava Savršen spoj Kad vidite kakvu suknju Severina nosi zimi, znat ćete da ste je s razlogom proglasile kraljicom stila Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut

Prhko tijesto i keksi

Maslac daje bogatiji okus i prhkiju teksturu, što je idealno za prhke kolače i kekse.

Lisnato tijesto

Zahvaljujući sadržaju vode, maslac tijekom pečenja stvara paru koja pomaže u razdvajanju slojeva, čineći tijesto lisnatim.

Kreme i glazure

Maslac osigurava glatku i svilenkastu teksturu u kremama, poput buttercreama, te doprinosi bogatijem okusu.

Provjerite naš recept za najbolju čokoladnu glazuru. 

Slojevite torte

Biskviti pripremljeni s maslacem su kompaktniji i čvršći, što ih čini pogodnim za slaganje torti.

Kada odabrati margarin?

Margarin je industrijski proizvedena masnoća, često na bazi biljnih ulja, sličnog udjela masti kao maslac. Zbog svoje stabilnosti na sobnoj temperaturi, margarin je lakši za obradu, posebno u toplijim uvjetima. Često se koristi kao jeftinija alternativa maslacu u pripremi većih količina kolača, poput biskvita i torti.

Važno je napomenuti da margarin može sadržavati više vlage od maslaca, što može utjecati na teksturu kolača. Stoga je preporučljivo prilagoditi količinu tekućih sastojaka u receptu kada zamjenjujete maslac margarinom.

Biskviti i spužvasti kolači

Margarin je kremastiji i lakše se sljubljuje s ostalim sastojcima, što rezultira mekšim i spužvastijim biskvitima.

Pečenje na visokim temperaturama

Margarin bolje podnosi visoke temperature, što ga čini pogodnim za recepte koji zahtijevaju takvo pečenje.

Priprema većih količina kolača

Zbog niže cijene, margarin je često izbor za pripremu većih količina kolača.

Posni kolači

Za veganske ili posne recepte, margarin biljnog podrijetla je prikladna zamjena za maslac.

Mogu li se kombinirati?

Za optimalan balans između okusa i teksture, neki slastičari preporučuju kombiniranje maslaca i margarina u omjeru 1:1. Ova kombinacija može pružiti bogatstvo okusa maslaca uz stabilnost margarina, posebno u pripremi biskvita i torti.

Izbor između maslaca i margarina ovisi o vrsti kolača koji pripremate, željenom okusu, teksturi i prehrambenim preferencijama. Maslac je idealan za kolače gdje je bogat okus ključan, dok je margarin praktičniji za veće količine i posne recepte.

Maslac ili margarin? Maslac doprinosi zlatnoj boji i mekoj teksturi (Foto: Unsplash)

Provjerite i kada treba koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo pri izradi slastica. 

Ako tražite ideje za kolače, torte, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Provjerite i kad trebate koristiti glatko, a kad oštro brašno. 

Karpati-torta Koji kolač ili tortu uvijek radite za Uskrs?

Pročitaj još
Pročitaj još