Američka glumica Meg Ryan danas slavi 59. rođendan, a tim povodom prisjetili smo se filma koji ju je lansirao među zvijezde - "Kad je Harry sreo Sally". U nastavku pročitajte zanimljive činjenice o jednoj od najgledanijih romantičnih komedija svih vremena.

Galerija +0 Kad je Harry sreo Sally - 2

1. Glavni likovi zapravo utjelovljuju redatelja Roba Reinera i scenaristicu Noru Ephron.

Rob je upoznao Noru sredinom osamdesetih i predložio joj razne ideje za potencijalni scenarij, uključujući onu o komediji nastaloj na temelju njegova ljubavnog života.

Nora je pristala, a nakon toga imali su mnogo zajedničkih rasprava o tome kako muškarci i žene gledaju na seks, ljubav i veze.



2. Scene zaljubljenih parova koji opisuju svoj prvi susret temelje se na stvarnim pričama.

Redatelj je prije snimanja intervjuirao brojne starije parove i razgovarao s njima o tome kako su se zaljubili. Naposljetku je odlučio da će te priče biti dio filma, a parove će interpretirati glumci.

3. Nori Ephron nije se sviđao naslov filma.

U igru je bilo još nekoliko naslova - „Boy Meets Girl“, „How They Met“ i „Harry, This is Sally“.

Međutim, ni jedan se nije svidio Nori pa je redatelj naposljetku pokrenuo interno natjecanje na setu filma u sklopu kojeg je jedan član filmske ekipe odlučio da će naslov biti „When Harry Met Sally“ i zauzvrat dobio čašu šampanjca.

4. U prvoj verziji scenarija Harry i Sally na kraju ne završe skupa.

Nora je smatrala kako je to najrealističniji završetak, ali naposljetku su se odlučili za klasični holivudski „happy end“. Doznajte i 10 stvari koje ne znate o kultnom "Prljavom plesu".

5. Billy Crystal i Meg Ryan nisu bili prvi izbor za glavne uloge.

Uloga Harryja bila je ponuđena Albertu Brooksu, koji ju je odbio uz objašnjenje kako ga scenarij previše podsjeća na Woodyja Allena. Uloga Sally bila je ponuđena Susan Elizabeth Perkins, Elizabeth McGovern i Molly Ringwald.

Dobila ju je Molly, ali naposljetku je morala odustati od snimanja zbog drugih obveza.

6. Prihvaćanjem uloge u filmu Meg Ryan utrla je put do zvijezda Juliji Roberts.

Meg je svoju prvu glavnu filmsku ulogu trebala odigrati u filmu "Čelične magnolije", ali odlučila je da će ipak glumiti Sally.

Na njezino mjesto došla je tada mlada i perspektivna glumica Julia Roberts, koja je nakon uspjeha "Čeličnih magnolija" dobila ulogu prostitutke Vivian u filmu "Zgodna žena" – još jedna uloga koju je Meg Ryan prije toga odbila. Pročitajte i 12 stvari koje ne znate o filmu "Zgodna žena".

7. Rob Reiner i Billy Crystal prijatelji su od 1975. godine.

Upoznali su se na setu serije „All in the family“. Mnogi razgovori između Harryja i njegova najboljeg prijatelja Jessa (Bruno Kirby) inspirirani su razgovorima koje su vodili Reiner i Crystal.

8. Znate li tko izgovara jednu od najpoznatijih rečenica u filmu?

Ja ću ono što ona jede, kaže starija gospođa konobarici nakon što je svjedočila Sallyinu odglumljenom orgazmu u restoranu. Slavna rečenica uopće nije bila dio scenarija, a predložio ju je Crystal nakon što su on i Meg improvizirali cijelu scenu. Rečenicu je izgovorila majka Roberta Reinera, Estelle Reiner.

9. Crystal se rijetko držao scenarija, a to je rezultiralo scenama za pamćenje.

Scena u kojoj Harry govori Sally da je voli potpuno je improvizirana, uključujući jednu od najromantičnijih rečenica: Kada shvatiš da želiš provesti ostatak svog života s nekim, onda želiš da ostatak tvog života počne što prije.

10. Stvarna knjižara u kojoj se Harry i Sally nalaze na svom trećem susretu inspirirala je Noru Ephron za još jedan popularni film.

Harry i Sally napokon se sprijateljuju kada jedno drugo primijete u maloj knjižari Shakespeare and Co. Ona se naposljetku zatvorila kada je u blizini otvorena mega knjižara Barnes & Noble. Upravo je to inspiriralo Noru da napiše scenarij za popularnu romantičnu komediju "Imaš poruku", u kojoj je glavna uloga povjerena – Meg Ryan.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju