Biti član knjižnice obično je uzbudljivo mnogoj djeci. Gotovo sva učlanjena su barem u svoje školske knjižnice, no stručnjaci preporučuju da do učlanjena dođe i mnogo prije polaska u školu.

KOJE SU DOBROBITI RANIH ODLAZAKA U KNJIŽNICU?
Čitanje je od presudne važnosti za razvoj djeteta. Ono obogaćuje rječnik, otvara vrata prema novim svjetovima i prema upoznavanju novih emocija, a sve to uz pomoć likova i priča koji su u skladu s djetetovom biološkom dobi.

Paralelno s čitanjem što više knjiga razvija se i čitalačka pismenost definira se kao sposobnost razumijevanja, promišljanja i angažmana u pisanim tekstovima radi postizanja osobnih ciljeva, razvoja vlastitoga znanja i potencijala te aktivnoga sudjelovanja u društvu.

No kada su u pitanju knjižnice, ne treba čekat dob u kojoj dijete samostalno može čitati. Štoviše, upravo je slušanje priča presudno u vrtićkoj i predškolskoj dobi.

Najmanjoj su djeci posebno zanimljive slikovnice od mekanoga materijala, maštovitih oblika. Također rado listaju i interaktivne slikovnice s prozorčićima, krugovima koji se okreću, pomicaljkama, rupama.

Format slikovnice također treba biti prilagođen dobi djeteta. Manjoj djeci najbolje odgovara format 20 x 20 cm ili 15 x 20 cm, dok veći mogu čitati slikovnice raznih formata.

Kada pak djeca uđu u predškolsku i ranu školsku dob, slikovnice mogu biti od presudne važnosti u fazi početnog čitanja. Naime, slikovnice namijenjene predškolskom uzrastu najčešće su pisane fontom kakav se nalazi i u početnicama za prve razrede te su zato idealna pomoć u učenju čitanja.

Ne treba čekati da dijete nauči čitati kako bi ga se upoznalo s knjižnicom.

Zato se preporuča da se dijete u knjižnicu upiše što ranije, a idealno kada napuni 3-4 godine. U toj je dobi posebno znatiželjno pa će listanje knjiga i slušanje priča uvelike doprinijeti njegovu razvoju.

KAKO SE NOSITI S PRVIM ODLASKOM U KNJIŽNICU?
Ipak, prvi odlazak u knjižnicu s djetetom vrtićke dobi može biti stresan. Da bi prošao što mirnije, dobro je na vrijeme se pripremiti.

U tome vam mogu pomoći ovi koraci.

1. RAZGOVARAJTE S DJETETOM O TOME ŠTO JE KNJIŽNICA I ŠTO SE TAMO NALAZI
Prije samog prvog ulaska u knjižnicu, djetetu treba objasniti što je to uopće knjižnica, što se tamo nalazi. Nekoliko dana prije prvog posjeta i učlanjivanja pojasnite mu kako funkcionira knjižnica, napose pojam posuđivanja i vraćanja knjiga.

Postoji i knjiga na hrvatskom jeziku naziva Kako je zeko zavolio knjižnicu (Ivanka Ferenčić Martinčić, Nikolina Dinješ), koja može biti odlično pomagalo u objašnjavaju koncepta knjižnice.

2. DOGOVORITE PRAVILA PONAŠANJA
Dijete mora znati da u knjižnici postoje pravila ponašanja kojih se treba držati. Pojasnite mu da tu ljudi čitaju i listaju knjige pa im je zato potrebna tišina. Pojasnite mu i da nema trčanja, da se razgovara blagim glasom, da se uzima jedna po jedna knjiga s police te da mora ostati uz mamu ili tatu.

Slika nije dostupna Slikovnice o emocijama: Naslovi koji će djetetu objasniti što su to strah, tuga, ljutnja i ljubav

I starije i mlađe generacije uživaju u Ježevoj kućici Knjige u kojima smo uživali u djetinjstvu, a uživat će i naša djeca

3. NEKA ISTRAŽUJE
Nakon dogovorenih pravila, pustite dijete da samo istražuje. Usmjerite mu pažnju na to gdje se nalaze slikovnice odnosno knjige primjerene njegovu uzrastu, a potom pustite da samo bira s police jednu po jednu.

Knjige za djecu vrtićke dobi obično su smještene na posebnim, niskim policama tako da ih djeca lako mogu dohvatiti. Neka samo lista knjige i uočava nacrtane likove, a vi ga tek povremeno usmjerite.

4. POSUDBA KNJIGE
Iako se prvi posjet uglavnom odnosi na istraživanje, važno je ponijeti knjigu kući. Možete mu skrenuti pozornost na neki poseban prikaz knjiga iz kojih možete izabrati ili izvući nekoliko tema ili autora za koje znate da će mu se svidjeti.

Još jednom pojasnite djetetu kako funkcionira posudba i zašto te knjige treba vratiti u knjižnicu.

Ne zaboravite sa sobom ponijeti posebnu knjižničnu torbu/vrećicu za prijenos knjiga. Tako će vam biti lakše balansirati između teških knjiga i djeteta.

5. BRIGA O KNJIGAMA
Kad knjige ponesete kući, pronađite posebno mjesto za pohranu. To može biti košara u dječjoj sobi ili polica u dnevnoj sobi. Korisno je držati ih pohranjene odvojeno od drugih knjiga kako biste ih mogli lako dohvatiti kad dođe vrijeme za vraćanje.

Knjižnične knjige imaju neke posebne značajke koje knjige iz vaše kućne knjižnice nemaju.

Važno je mališanima pokazati knjižnične džepove u knjigama i naglasiti da ih se ne smije izvaditi. Mališane također fasciniraju prozirne plastične korice knjiga koje već imaju mnoge knjižnice. Zato pojasnite djetetu zašto se to ne smije dirati, kao i zašto je bilo kakvo crtanje i šaranje po knjigama strogo zabranjeno.

I to je to – prvi korak prema nastajanju djeteta koje će zavoljeti čitanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju