Čitanje je od presudne važnosti za razvoj djeteta od najranije dobi, a u tome veliku ulogu imaju i slikovnice o emocijama.

Takve se slikovnice o emocijama ubrajaju u skupinu problemskih i terapeutskih slikovnica. Uz njihovu će pomoć dijete prepoznati situaciju u kojoj se i samo nalazi, uz, dakako, odmak jer su likovi tih priča često životinje. No kada ono primijeti da su likovi uspješno razriješili konflikte koji su imali sami sa sobom ili s drugima, osjetit će olakšanje i shvatiti da nisu sami.

Također je vrlo važan i razgovor nakon čitanja, koji nikako ne treba zanemariti. Nakon čitanja djetetu treba dopustiti da ono samo iznese dojmove jer će svako dijete u pričama prepoznati ono što mu je važno i to povezati sa svojim problemom ili osjećajem na način koji njemu najbolje odgovara.

Takve knjige često imaju i dodatke sa savjetima za roditelje i uputama za razgovor s djetetom nakon čitanja pa je dobro obratiti pozornost i na njih.

Terapeutske i problemske slikovnice pomažu djeci shvatiti što osjećaju.

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga takvih naslova.

Zorana Živić, Petra Šuštar: Smaragdna šuma želja (Planetopija)

Baš kao i odraslima, i djeci je potreban neki vid meditacije ili maštarenja, kao i vjerovanja da će sve biti dobro, neovisno o tome kako se trenutačno osjećaju.

Ova bajkovita meditacija povest će dijete na snovito, ali uzbudljivo putovanje u neobičnu, prelijepu šumu u kojoj će upoznati nove prijatelje i otkriti da je baš sve moguće. U priču će nas uvesti ljubazni jednorozi, a zatim se u čarobnoj šumi pojavljuju redom šumske životinje.

Knjiga je osmišljena tako da opusti dijete, pomogne mu da se lakše nosi s brigama, strahovima i tugom, i ispuni mu srce pozitivnim mislima, dobrim željama za sebe i druge. Slikovnicu djeca mogu čitati i sama, ali poželjno je da im netko čita knjigu kako bi dijete slušajući tekst moglo samo vizualizirati slike, potpuno se opustiti i mentalno se preseliti u emotivni svijet te probuditi u sebi radost i optimizam.

 

Tatjana Gjurković i Tea Knežević: Kad je ljut, zeko se ozlijedi (Evenio)

Tatjana Gjurković i Tea Knežević, magistre psihologije i terapeutkinje igrom, napravile su čitavu seriju slikovnica za najmlađe u kojima na jednostavan i slikovit način progovaraju o osjećajima i uz životinjske likove. Tako je junak ove knjige zeko koji je bio ljut što se prijatelji nisu htjeli igrati s njim, pa je svom snagom šapicom lupio u drvo.

Ljutnja, uz strah i tugu, pripada skupini osnovnih osjećaja kod male djece. Ona je vrlo snažna emocija koja pokreće tijelo i izaziva fiziološke reakcije. Mala djeca često ne znaju kako se nositi s tim osjećajem koji ih preplavljuje, pa trebaju pomoć odraslih da nauče na prihvatljiv način iskazati svoju ljutnju. Osim toga, u ovoj priči može im pomoći i jedna vrlo mudra sova.

Tatjana Gjurković i Tea Knežević: Žirafica je tužna jer djeda više nema (Evenio)

Još jedna u nizu iz serijala knjiga spomenutih psihologinja, također namijenjena uzrastu od dvije do šest godina, progovara o situaciji koju je djeci vrlo teško pojasniti – smrti bliskih osoba.

Naime, žirafica se igrala i uživala s roditeljima na plaži dok je tati stigao poziv da je djed u bolnici. Posjetili su ga, no nekoliko dana kasnije ostala je samo upaljena svijeća. Zato je žirafica bila zbunjena, pa zabrinuta, pa tužna, posebice kada je vidjela da su i tata i mama jako tužni.

Osnovni su razlozi za osjećaj tuge gubitak ili odvojenost od dragocjena predmeta ili osobe. No i sama mogućnost gubitka može izazvati osjećaj tuge. Bez obzira na to je li se gubitak stvarno dogodio ili dijete samo misli da bi se mogao dogoditi, emocionalna potreba koja se javlja „iza” osjećaja tuge jest potreba za podrškom, utjehom te nadoknada izgubljenoga, i to na način na koji je to moguće.

Milada Rezková: Knjiga o strahu (Školska knjiga)

Školska knjiga objavila je Knjigu o strahu, ilustriranu početnicu za razvoj emocionalne pismenosti u djece i odraslih.

Strah je jedan od četiri najstarija osjećaja na svijetu; može nam spasiti, ali i zagorčati život. Naslijedili smo ga od predaka koje je spašavao od neposredne opasnosti – divljih životinja i prirodnih katastrofa. Svako doba donosi čovječanstvu neke nove strahove. Tijekom povijesti ljudi su se, među ostalim, bojali dugotrajnih suša, okrutnih napadača i zlih vještica, a danas su diljem planeta zabrinuti zbog globalnog zatopljenja i terorizma. U posljednje vrijeme pojačano strahujemo od bolesti COVID-19 i razornih potresa na području Hrvatske.

Iako može biti neugodan, strah je sastavni dio života, poručuje nam izvrsno napisana, ilustrirana i dizajnirana knjiga koja se preporučuje i roditeljima, i učiteljima, i psiholozima, i psihoterapeutima, te svima drugima koji rade s djecom.

Prijevod: Vedran Pavlić

David Litchfield: Pas i violina (Mozaik knjiga)

Nakon uspješnice Medo i klavir, Pas i violina još je jedna topla i dirljiva slikovnica istog autora koja progovara o snazi prijateljstva, ali i o ljubomori koju djeca vrlo često nesvjesno osjećaju.

Naime, violinist Hector i njegov pas Hugo najbolji su prijatelji. No Hector odlazi u mirovinu pa Hugo sâm uči svirati violinu. Medo svjetskoga glasa uskoro mu ponudi da putuje svijetom te svira pred tisućama ljudi, priliku o kakvoj je Hector oduvijek sanjao. Može li Hector ostaviti ponos po strani i naučiti biti sretan zbog Huga prije nego što bude prekasno? Kako se nositi s ljubomorom?

Ljubomora je doživljaj koji se već vrlo rano javlja i vrlo je čest kod djece, a njegova pojava znak je urednog razvoja djeteta. Kada dijete osjeti da je zanemareno zbog nekog drugog, tražit će zadovoljavanje svojih potreba, pa tako na pravom mjestu, u pravo vrijeme i u pravom stupnju, njegova ljutnja koja proizlazi iz ljubomore nije neprikladna, nego nužna. No i tome ima rješenja kako bi se izbjegle neugodne situacije, a Hector i Hugo u tome mogu itekako pomoći.

Simon Philip, Kate Hindley: Slijedim svoj san (Profil knjiga)

Što kada se osjećamo potpuno drugačijima od ostalih, kada nam se nameće nešto što ne želimo, ali se to očekuje od nas? Što kada smo potpuno različiti od svih drugih u vrtiću ili razredu? Kako se opustiti i postati svoj?

Kako je to, dobro zna zec Zdeslav. On se ponaša kao i svi ostali zečići – skakuće kad i ostali, trza nosićem kao i ostali, ćuli uši poput ostalih, pase travu i kopa duboke rupe jer to zečići rade. I pritom pokušava izgledati što slađe. No njegovi snovi ne uključuju mrkve. Budući da svi ostali kažu kako sanjaju mrkve, Zdeslav laže da ih sanja i on. No ta ga laž uskoro počinje mučiti i odluči da više ne želi glumiti kako je isti kao i ostali. Što će Zdeslav učiniti?

Melanie Joyce: Daj mi pusu (Naša djeca)

Kako djetetu objasniti roditeljsku ljubav? I što je to uopće ljubav? Tu vrstu ljubavi najbolje je pokazati primjerom, i to od najranije dobi, a u tome može pomoći slikovnica Daj mi pusu.

Predivne ilustracije i kratki stihovi prate velikog i malog medu u svakodnevnim situacijama u kojima dolaze do izražaja naizgled male, no zapravo velike stvari – iskazivanje nježnosti prema osobi koju volimo. I upravo će zato veliki medo kao roditelj svome malom medi pokazati da je uvijek tu za njega, a u tome će svakako pomoći nježni poljupci na čelo i lice.

Prijevod: Filip Kozina

Manuel Šumberac: Plavi cvijet (Profil)

Jeste li se već susreli sa situacijom u kojoj vaše dijete pokazuje nestrpljivost, a to ga puni osjećajem frustracije i ljutnje? Tako je i s djevojčicom Dorom, koja je na poklon dobila sićušnu biljku s tek jednim listom.

Rekli su joj da će biti posebna, velika, najljepša. No treba joj vremena, Dora mora biti strpljiva. Odabrala je vazu, zalijevala je, stavila je na najbolje mjesto, dodijelila joj ime, pažljivo se o njoj brinula. I čekala. I biljka je polako rasla, malo ukrivo, no Dora se nije brinula. Vjerovala je u svoj cvijet. No jednog je dana biljka prestala rasti. Nakon nekog vremena Dora je postala vrlo nestrpljiva i počela si je postavljati brojna pitanja. Što će biti s cvijetom?

Slikovnica koja govori o strpljivosti koja je potrebna djeci jednako je važno štivo i za roditelje, napose one koji imaju djecu s teškoćama u razvoju. Pokazat će vam da je vaš cvijet baš onakav kakav treba biti – poseban i mirisan.

Sve te slikovnice o emocijama savršeno će nadopuniti kućnu knjižnicu te pomoći i djeci i roditeljima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju