Razmišljate o tome da uselite u zajednički stan ili kuću s partnerom? Kada je vrijeme za useljenje s partnerom?

Na to ne postoji jednoznačni vremenski odgovor. Neovisno o tome koliko ste zajedno, mnogo su važniji neki drugi elementi koji će reći kada je vrijeme za useljenje s partnerom.

1. Možete se posvađati bez galame
Mogućnost dobre svađe jedan je od znakova da je riječ o zdravoj vezi.

Svađe su dio odnosa, koje su, iako nisu ugodne, normalne. Štoviše, gotovo je nemoguće da se dvije osobe slažu baš u svemu. No ako se možete svađati bez vikanja, to je izvrstan znak. To znači da se poštujete dovoljno da budete ljubazni usred svađe i znate da se nećete uvijek složiti.

Štoviše, to pokazuje da vam je, slažete se ili ne, stalo do mišljenja i osjećaja vašeg partnera. Ako to možete, zajednički život će biti mnogo ugodniji.

2. Znate najdublje tajne jedno o drugome
Povjerenje u vezi gradi se s vremenom i nije realno očekivati da će vaš partner u prvih nekoliko mjeseci znati sve o vama, kao ni vi o njemu. Mnogi od nas u sebi nose strahove koji su nas oblikovali u ljude kakvi jesmo, a partner bi to trebao znati.

Osim toga, ponekad su naše reakcije rezultat upravo ranije proživljenih događaja koji su na nama ostavili dubok trag, pa partner mora znati da nije on kriv za sve.

Prije selidbe morate dogovoriti pravila.

3. Nije vam problem raditi neke aktivnosti odvojeno
Postoji tendencija da parovi koji žive zajedno rade sve zajedno. Zapravo, mnogi ne idu nikamo ili ne rade ništa bez drugoga. No ako se planirate preseliti u mali prostor, vječno zajedničko bivanje moglo bi vas izluditi. Možda vam se sviđa nešto što vašem partneru ne odgovara, i obrnuto.

U zdravoj vezi vašem partneru neće biti problem pustiti vas da uživate u omiljenim aktivnostima. Poslije neće biti ljubomore, koja može biti štetna i stresna. Također je veliki znak zrelosti ako možete gledati svojeg partnera kako uživa i veseliti se zbog njega.

4. Možete dijeliti odgovornosti
Jednom kada se uselite s partnerom u zajedničko kućanstvo, promijenit će se pravila igre, neovisno o tome koliko ste vremena u komadu ranije provodili skupa. Trebate biti svjesni da će svakodnevica zahtijevati sve praktične stvari, kao što su kupnja namirnica, plaćanje računa, čišćenje, pranje rublja, peglanje... Vrlo je važno da već sada znate tko što radi ili tko će što raditi. To nipošto nije samo ženski posao.

Slika nije dostupna Tajna uspješnog braka: Tehnika rješavanja problema koju koriste sretni parovi

Da bi veza uistinu bila sretna, ne smijete odustati od svega do čega vam je stalo Ali nikad! 10 kompromisa koje nikad ne smijete raditi u vezi

Ako razmišljate o koraku više, odnosno kupnji zajedničkog doma, tada posebno pripazite na to da o svemu detaljno razgovarate: o podjeli vlasništva, kreditu ako je potreban, osiguranju i svim ostalim stvarima koje idu uz to.

5. Jasno vam je da će biti izazovnih dana
Iako je ideja useljavanja vrlo romantična, partneri moraju biti svjesni toga da neće sve uvijek biti med i mlijeko te da sada više neće imati vlastiti stan u koji mogu pobjeći kada se posvađaju.

Kada prihvatite da je to u redu, to je jasan znak da ste spremni živjeti zajedno. Ako unatoč spoznaji da će biti teških i izazovnih dana osjećate uzbuđenje oko selidbe, spremni ste krenuti naprijed.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju