Organizirati savršeno funkcionalnu kuhinju nije lako. Treba pronaći mjesta za sve što je potrebno imati u kuhinji, pa je u manjim kuhinjama izazov još veći. Često onda završimo s pretrpanim prostorom, zbog manjka prostora, ali i možda ne najbolje organizacije. S druge strane, što je za jedne pretrpano, za druge je prostor za koji se vidi da se u njemu živi i uživa.

Biste li kuhinju na fotografiji opisali pretrpanom? Možda se tako čini zbog posuđa izloženog na policama, a tu su još i knjige, aparati, biljke, skulpture i ostali funkcionalni i dekorativni predmeti. Jedni bi u takvoj kuhinji uživali, dok bi se drugi prvo primili posla i malo je pročistili.

Naravno da kuhinja u kojoj se kuha, jede i boravi neće uvijek izgledati savršeno čisto i da neće sve biti na svome mjestu niti to tako treba biti, najvažnije je da se vi snalazite u prostoru i da vam je dovoljno funkcionalan. Ipak, držite li previše stvari vani, odnosno na kuhinjskim površinama, može se dogoditi da nećete imati dovoljno prostora za pripremanje hrane.

Je li ova kuhinja pretrpana? - 3 Držite li previše stvari vani, možda nećete imati dovoljno prostora za pripremu hrane (Foto: Living4media)

Smatrate li da svoju kuhinju trebate malo pročistiti i bolje organizirati, idućih pet savjeta pomoći će vam u tome.

1. Ako imate visoke ormariće, objesite posude, lonce, šeflje i sličan pribor da vise s dna ormarića. Naravno, drvene kuhače i gumene lopatice i dalje možete držati u posudi, ali na ovaj način kuhinjski pult i radne površine neće biti pretrpani. Objesiti možete i oprano posuđe koje se suši. U trgovinama namještajem i priborom za kućanstvo možete pronaći predmete namijenjene takvom načinu držanja opranog posuđa.

Je li kuhinja na fotografijama prenatrpana?

glasova:

Je li ova kuhinja pretrpana? - 1 Što je za jedne prenatrpano, za druge je prostor za koji se vidi da se u njemu živi i uživa (Foto: Living4media)

2. Noževe koje često koristite i s kojima, primjerice, režete kruh pa ih ne trebate prati nakon svakog korištenja, umjesto na kuhinjskom pultu, držite na zidu. Na taj način uvijek će vam biti nadohvat ruke, a neće stvarati nered. Rješenje je u magnetnoj traci koja se postavi na zid i koja će noževe držati čvrsto na mjestu. Na nju možete staviti i kuhinjske škare i pjenjaču.

3. Postavite "granice" i za namirnice koje koristite u pripremi hrane, da ih ne bude po svukud. Začine koje rjeđe koristite držite u ormariću, a one koje koristite svakodnevno na otvorenom da vam uvijek budu pri ruci. Začine za svakodnevnu upotrebu (primjerice ulje, ocat, sol, papar, pahuljice čilija, maslac sobne temperature i hranjivi kvasac) možete držati i na pladnju ili na nekoj velikoj ploči, koja će vam pomoći da površina nikad nije prepuna (razbacanih) začina i namirnica za kuhanje.

Neki predmeti u kuhinji su suvišni Imate li ih vi? Šest predmeta koje dizajneri interijera nikad ne bi držali u kuhinji

Da bi prostor spojene kuhinje i dnevne sobe besprijekorno funkcionirao, ključna je dobra napa - 6 Ključan detalj kako bi spojena kuhinja i dnevna soba funkcionirale dobro

4. Sredstva za čišćenje posuđa stavite na neko manje vidljivo mjesto. Ako možete, spužvicu za pranje posuđa držite u košarici na vakuum koja se pričvrsti za unutarnju stjenku sudopera. Želite li dodatno uljepšati kuhinju, deterdžent za pranje posuđa držite u zgodnom dozatoru.

5. Začine držite na hladnjaku. Kupiti se mogu vrlo zgodne magnetne limenke u koje se stave začini i limenke se jednostavno pričvrste za hladnjak. Te vrlo praktične i korisne magnetne posudice možete vrlo lako koristiti dok kuhate.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju