Organizirati savršeno funkcionalnu kuhinju nije lako. Treba pronaći mjesta za sve što je potrebno imati u kuhinji, pa je u manjim kuhinjama izazov još veći. Često onda završimo s pretrpanim prostorom, zbog manjka prostora, ali i možda ne najbolje organizacije. S druge strane, što je za jedne pretrpano, za druge je prostor za koji se vidi da se u njemu živi i uživa.

Biste li kuhinju na fotografiji opisali pretrpanom? Možda se tako čini zbog posuđa izloženog na policama, a tu su još i knjige, aparati, biljke, skulpture i ostali funkcionalni i dekorativni predmeti. Jedni bi u takvoj kuhinji uživali, dok bi se drugi prvo primili posla i malo je pročistili.

Naravno da kuhinja u kojoj se kuha, jede i boravi neće uvijek izgledati savršeno čisto i da neće sve biti na svome mjestu niti to tako treba biti, najvažnije je da se vi snalazite u prostoru i da vam je dovoljno funkcionalan. Ipak, držite li previše stvari vani, odnosno na kuhinjskim površinama, može se dogoditi da nećete imati dovoljno prostora za pripremanje hrane.

Smatrate li da svoju kuhinju trebate malo pročistiti i bolje organizirati, idućih pet savjeta pomoći će vam u tome.

1. Ako imate visoke ormariće, objesite posude, lonce, šeflje i sličan pribor da vise s dna ormarića. Naravno, drvene kuhače i gumene lopatice i dalje možete držati u posudi, ali na ovaj način kuhinjski pult i radne površine neće biti pretrpani. Objesiti možete i oprano posuđe koje se suši. U trgovinama namještajem i priborom za kućanstvo možete pronaći predmete namijenjene takvom načinu držanja opranog posuđa.

Je li kuhinja na fotografijama prenatrpana?

glasova:

2. Noževe koje često koristite i s kojima, primjerice, režete kruh pa ih ne trebate prati nakon svakog korištenja, umjesto na kuhinjskom pultu, držite na zidu. Na taj način uvijek će vam biti nadohvat ruke, a neće stvarati nered. Rješenje je u magnetnoj traci koja se postavi na zid i koja će noževe držati čvrsto na mjestu. Na nju možete staviti i kuhinjske škare i pjenjaču.

3. Postavite "granice" i za namirnice koje koristite u pripremi hrane, da ih ne bude po svukud. Začine koje rjeđe koristite držite u ormariću, a one koje koristite svakodnevno na otvorenom da vam uvijek budu pri ruci. Začine za svakodnevnu upotrebu (primjerice ulje, ocat, sol, papar, pahuljice čilija, maslac sobne temperature i hranjivi kvasac) možete držati i na pladnju ili na nekoj velikoj ploči, koja će vam pomoći da površina nikad nije prepuna (razbacanih) začina i namirnica za kuhanje.

Slika nije dostupna Imate li ih vi? Šest predmeta koje dizajneri interijera nikad ne bi držali u kuhinji

Slika nije dostupna Ključan detalj kako bi spojena kuhinja i dnevna soba funkcionirale dobro

4. Sredstva za čišćenje posuđa stavite na neko manje vidljivo mjesto. Ako možete, spužvicu za pranje posuđa držite u košarici na vakuum koja se pričvrsti za unutarnju stjenku sudopera. Želite li dodatno uljepšati kuhinju, deterdžent za pranje posuđa držite u zgodnom dozatoru.

5. Začine držite na hladnjaku. Kupiti se mogu vrlo zgodne magnetne limenke u koje se stave začini i limenke se jednostavno pričvrste za hladnjak. Te vrlo praktične i korisne magnetne posudice možete vrlo lako koristiti dok kuhate.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju