Blagdani tradicionalno predstavljaju druženje s obitelji i prijateljima, vrijeme dijeljenja ljubavi, smijeha i pripreme izvrsne hrane.

No zbog stresa koji često sami sebi nametnemo zaboravljamo da je, ako smo roditelji, najvažnije provesti kvalitetno vrijeme s djecom i uključiti ih u sve. Za deset ili dvadeset godina ona neće pamtiti što su dobili pod drvcem, nego će pamtiti osjećaj. I upravo taj osjećaj odredit će to kako će u odrasloj dobi doživljavati Božić.

Zato ih već ove godine uključite u božićne pripreme. Evo kako.

1. Biranje drvca i ukrasa

Djeca vole osjećati i vidjeti da se njihovo mišljenje cijeni i uzima u obzir. Neka vam oni pomognu birati, a vi donesite konačnu odluku o tome kakvu ćete vrstu drvca i lampica nabaviti za ovaj Božić. Raspravite o umjetnim i živim drvcima jer tako djeca uče raditi usporedbe i izlagati svoje argumente za određene opcije. Ovisno o njihovoj dobi, možete ih povesti i u kupnju božićnih lampica, pa im reći koja je razlika između toplih i hladnih svjetla, LED svjetla, vanjskih i unutarnjih žaruljica i slično.

Također pri biranju ukrasa uzmite u obzir njihovu najdražu boju ili se dogovorite da će na drvcu biti zastupljene omiljene boje svih članova obitelji.

2. Planiranje božićne večere

Uključite djecu u planiranje blagdanskog obroka. Neka razmisle o hrani koju bi željeli jesti na Badnjak ili Božić, a to ne mora nužno biti tradicionalna hrana. Neka daju svoj pečat. Potom mogu rukom ispisati popis namirnica za kupnju, uz vašu pomoć. Neka ih podijele u kategorije kao što su meso, voće, povrće, kolači – to će im pomoći u razvijanju organizacijskih vještina.

Djeca vole biti uključena u pripremu hrane i mogu pomoći na razne načine, ovisno o dobi. Mlađoj djeci dajte lakše zadatke poput brojenja krumpira ili mjerenja. Starija djeca mogu sjeckati i rezati, a zatim istraživati uz upotrebu začina i ulja.

3. Darivanje drugima

Blagdani nisu jedino vrijeme kada bismo trebali misliti na druge i sudjelovati u dobrotvornim akcijama, no s obzirom na to da ih u prosincu ipak ima više nego ikada, sada je možda pravo vrijeme da svoju djecu upoznate i s tim aspektom života.

Djeca za dvadeset godina neće pamtiti što su dobila za Božić, nego kako su se osjećali s vama tijekom iščekivanja blagdana.

Mnogi nisu te sreće kao možda vaša obitelj, a to je razgovor koji prije ili kasnije treba voditi s djecom. S vremenom će i sama vidjeti beskućnike na ulice, oronule kuće susjeda, odjeću manje lijepu od svoje i slično, no to je prilika da im date do znanja da su svi ljudi jednaki bez obzira na to. Naučite ih kako da budu osjetljiviji prema drugima i kako da daruju drugima. Uvijek možete pomoći s darivanjem viška igračaka, odnošenjem hrane u azil za životinje i slično.

Djevojčica piše pismo Djedici Kada je pravo vrijeme da djeci priopćite istinu - da, onu o Djedu Mrazu?

Objasnite im zašto to radite te ih na kraju pitajte kako se osjećaju. Mogao bi vas iznenaditi izraz ponosa na licu, čak i kod predškolaraca.

4. Razvijanje kreativnosti

Ovisno o dobi djeteta, uključite ih u razne poslove ukrašavanja kuće i svega što odlikuje Božić. Primjerice, mogu izrezivati pahuljice od papira, praviti snježne kugle u staklenki, čestitke za cijelu obitelj s bojicama i flomasterima, a nešto stariji mogu izraditi i digitalne čestitke. Ovo je također prilika da ih podučite kako iskoristiti stare ukrase, kako ih prenamijeniti ili reciklirati, kako spasiti oronulo drvce, kako od češera iz šetnje napraviti jedinstvene ukrase…

5. Priče iz prošlosti

Božić ipak nekako najviše odlikuje pojam tradicije, pa je ovo dobra prilika da im ispričate o tome kako je nastao Božić, zašto kitimo drvce, što predstavlja koja svijeća na adventskom vijencu, kako je nastao adventski kalendar…

Ispričajte im i kako ste vi provodili blagdane te ih upitajte bi li voljeli da neku od tih tradicija rade i oni s vama.

Kako budu rasli, kasnije to oni mogu prepričavati svojoj mlađoj braći ili mlađim članovima šire obitelji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju