Dan baka i djedova slavi se u različito doba godine diljem svijeta, ali u mnogim zemljama listopad je tradicionalno rezerviran za obilježavanje ovog dana. Tako, na primjer, Talijani Dan baki i djedova slave 2. listopada, u dijelovima Velike Britanije i Južnoafričkoj Republici obilježava se prve nedjelje u listopadu, dok ga Australci slave posljednje nedjelje u listopadu.

Druženje i kontakt s bakom i djedom ima potencijal da se razvije u privržen i emocionalno pozitivno ispunjen odnos koji djeci može donijeti brojne prednosti. Kakva je uloga bake i djeda u odgoju djeteta, zašto taj odnos može biti produktivan i koristan, te koje zamke se kriju u međugeneracijskom odnosu otkriva Mia Roje, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Istraživanja su pokazala kako djeca koja provode više vremena s bakom i djedom bolje prihvaćaju pojam starenja i shvaćaju kako je ono nužna realnost. Osim toga, u kasnijoj dobi dobna diskriminacija kod takve djece neće biti toliko izražena.

Uloga bake i djeda u djetetovom životu jako je važna. Kvalitetan odnos s djedom i bakom je najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prve, prema roditeljima, a prednosti koju će djeca dobiti iz takvog odnosa gdje je prisutan generacijski jaz su višestruke.

1. Uče unuke važnosti obiteljskih veza i obiteljske privrženosti
Djedovi i bake čuvaju obiteljsku tradiciju pričajući priče o svom djetinjstvu, djetinjstvu svoje djece, ali i običajima i kulturi iz njihova vremena. Naime, bake i djedovi imaju bogato iskustvo, a priče o tome kako se živjelo nekad i mudri savjeti imat će pozitivan efekt jer djeca imaju dobru mogućnost razviti se u zdrave, odrasle osobe koje cijene obiteljske veze. Dijete uz to širi svoje znanje i sliku svijeta.

Vrijeme provedeno s bakom i djedom uči djecu važnosti obiteljskih veza i doprinosi osjećaju pripadanja djeteta u širu zajednicu. Time pozitivno djeluju na djetetov razvoj, ističe psihologinja Mia Roje.

Mama i kći Korisni prijedlozi koji će vam pomoći: Kako odgojiti nenasilno dijete?

2. Roditelji imaju najviše povjerenja u "baka-servis"
Pravo je bogatstvo kada dijete možemo povjeriti svojim roditeljima koji će im pružiti mnogo ljubavi i skrbi. Uvijek raspoloživa "usluga" čuvanja i odgajanja djeteta koja je odlična pomoć svakom roditelju, a pogotovo oko novorođene bebe, uvijek je na obostrano zadovoljstvo.

Bake i djedovi mogu biti mentori, savjetnici, prijatelji za igru ili obiteljski povjesničari kada se druže s unucima. Oni imaju pozitivan učinak na svoje unuke, a ta pozitivna emocionalna veza koja postoji znatno umanje simptome tjeskobe i depresije, stoga je potrebno poticati te odnose kada god se ukaže prilika.

Popularno nazvane "baka-servis", roditeljima su upravo njihovi roditelji često najpouzdanije osoba kojima će prvima ostavljati svoje dijete na čuvanje. Čak i kad bake i djedovi žive daleko od unučadi, dobro je poticati njihove kontakte, u čemu nam danas uvelike mogu pomoći suvremene tehnologije i društvene mreže, ističe Roje.

3. Boravak kod baka i djedova olakšava strah kod odvajanja
Baka i djed jesu idealan izbor kada je u pitanju djetetovo prvo odvajanje od roditelja. Oni poznaju dijete i ono poznaje njih pa je prilagodba na odvajanje puno lakša.

Obično je djeci najlakše prvo duže odvajanje od roditelja provesti upravo s bakom i djedom, no i to ovisi o međusobnim odnosima.  Ako su roditelji u dobrim odnosima s bakom i djedom te im s povjerenjem ostavljaju dijete na čuvanje ili druženje, na dijete će se prenijeti sigurnost i lakše će ostati s njima. Isto vrijedi i u obrnutom slučaju, kaže psihologinja.

Šuma je idealan poligon za razvoj vještina Prvi šumski vrtić u Hrvatskoj: Maleni skaču po lokvama, ručaju među panjevima i grade kućice

4. Pozitivnije društveno ponašanje
Što će više djeca boraviti kod bake i djeda, imat će manje emocionalnih problema koji mogu rezultirati s lošim ponašanjem.

5. Pomažu u očuvanju mentalnog zdravlja djeteta
Ako se djeca nalaze u novonastalim situacijama u kojima pate, kao što je razvod roditelja, pa se moraju priviknuti na novonastalo stanje, bake i djedove će biti nježni i brižni oslonac kome se uvijek mogu obratiti i pružiti bezuvjetnu ljubav. Uloga bake i djedova je tada izražena. Oni su tada zaštitnici djetetova mentalnog zdravlja, zbog čega dijete profitira. Djetetova dobrobit u konačnici je i glavni fokus.

Puno je važnije da dijete odrasta u stabilnoj i harmoničnoj obitelji pozitivnih međusobnih odnosa od toga ide li na spavanje sat vremena ranije ili kasnije, jede li slatkiše ili jabuku za desert, zaključila je psihologinja.

ŠTO KADA SE BAKA I DJED UPLIĆU U ODGOJ DJETETA?

U odnosu baka i djedova s unucima ima puno prednosti, ali i dosta napetosti i obiteljskih problema zbog generacijskih razlika. Problem može nastati kada se djedovi i bake, umjesto podrške, počnu upletati u odgoj, odnosno u ulogu roditelja.

Mladi roditelji često pristaju na razne kompromise kako bi bake i djedovi čuvali djecu. Iako su roditeljima odlična pomoć u odgoju, vrlo je važno razdvojiti njihovu ulogu od roditeljske te da djed i baka ne dovode u pitanje roditeljevu odluku. 

Na taj način narušavaju roditeljski autoritet zbog ćega može doći do konflikta između roditelja, djedova i baka, što može u konačnici negativno utjecati na djetetovu psihosocijalnu prilagodbu. Uz to, dijete može razviti nesigurnost, nervozu te se služiti manipulacijama.

Ako se osnovna pravila i granice značajno mijenjaju u toku jednog dana, to može biti zbunjujuće za dijete i frustrirajuće za roditelje. Posebno je štetno ako bake i djedovi djeci govore loše o njihovim roditeljima te nastoje biti 'bolji roditelji' od njih. Na taj način dijete uče nepoštivanju roditelja, napominje Roje.

Upoznajte dijete sa svim prednostima štednje. 10 lekcija o novcu koje bismo trebali naučiti svoje dijete

ŠTO RODITELJ MOŽE UČINITI?

Rješenje postoji. Umjesto da roditelji potenciraju sukob, najbolji način je miran, iskren i konstruktivan razgovor.

Mogu iskreno reći svojim roditeljima kako se osjećaju kad se upliću u odgoj i jasno im postaviti granice, savjetuje psihologinja.

Roditelji bi trebali riječima ili djelom iskazati zahvalnost baki i djedu na njihovu doprinosu kako bi osjetili da se njihov trud i ulaganje ipak cijeni. A nakon što su granice postavljene i uloge jasno definirane, dijete razvija sigurnost i povjerenje u roditelja. Bake i djedovi mogu osvijestiti što čine i zapitati se iz kojih razloga to čine.

Bakama i djedovima savjetovala bih da uživaju u svojim unucima, a na roditeljima ostaju neki teži zadaci. Konačno, svi odrasli trebali bi se prisjetiti glavnog fokusa, a to je dijete, odnosno njegov najbolji interes, kaže psihologinja Mia Roje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju