Nitko ne voli gubiti. Bez obzira igramo li društvenu igru s partnerom ili se natječemo za radno mjesto s kolegicom, svi žele pobijediti. Međutim, svi ne mogu pobijediti i uvijek će postojati pobjednici i gubitnici.

Kada se nađemo u poziciji gubitnika, bez obzira na to je li nas porazio suprug, prijateljica, kolegica, netko nepoznat...reakcija nerijetko bude durenje, ljutnja, gubljenje živaca pa i pokušaj uzvraćanja udarca.

Dio ovih reakcija gledali smo i u nedjelju navečer kada su gotovo svi engleski nogometni reprezentativci odmah nakon dodjele skidali srebrne medalje s vrata, nezadovoljni činjenicom da se nogomet nije vratio kući i da nisu postali europski prvaci.

Ako mislite da se vi, jedna odrasla osoba, ne možete naći u situaciji da se ne znate nositi s porazom, u krivu ste. Još jedna činjenica je da nitko ne može proći kroz život bez da bude poražen. Mnogi uspješni ljudi danas su tu gdje jesu jer su jednom bili gubitnici, a tu su činjenicu iskoristili kao motivaciju da budu bolji.

Naravno da u trenutku kada doživimo poraz nije uvijek lako ostati smiren i racionalan, međutim, postoje neke stvari kojih bi se bilo dobro prisjetiti idući put kada budete na strani poraženih. U nastavku pročitajte nekoliko tih savjeta koji će vam pomoći da dostajanstveno prihvatite poraz.

1. Prihvatite kako se osjećate

Poraz zna biti gadan, gorak osjećaj s kojim se teško nositi. Međutim, pokušajte ne biti previše oštri prema sebi. Ponekad se u životu nađemo na strani gubitinika, a toj situaciji najvažnije je za početak prihvatiti što se dogodilo i da je normalno da se osjećate kako se osjećate.

2. Čestitajte pobjedniku

Znamo, lakše je reći nego učiniti, ali nije i nemoguće. Budite veći čovjek od gubitnika koji se duri i iskreno čestitajte pobjedniku. Bilo da je riječ o igri, svađi, natjecanju, poslovnom (ne)uspjehu...nije se dogodio kraj svijeta. Velika je šansa i da će se takva situacija ponoviti, zato je bitno imati sportski duh i napraviti pravi korak, a u ovom slučaju to je čestitanje pobjedniku.

3. Poraz iskoristite kao vrijednu lekciju

Osoba koja ne samo da dostojanstveno prihvaća poraz, nego se iz njega trudi nešto naučiti je osoba koja u budućnosti može pobijediti u najvećim životnim bitkama. Ne dopustite porazu da porazi vas. Dakle, prihvatie poraz i naučite nešto novo iz njega te se trudite biti bolji.

Život je bitka, beskrajno putovanje u kojem se natječemo gotovo svaki dan. Izbor je na vama - s jedne strane možete pustiti negativnost, mržnju, ljutnju... da vam okupiraju život, a s druge strane možete ostati ljubazni, pozitivni i velikodušni bez obzira na sve.

4. Ne tražite krivca

Najčešća igra kojom se gubitnik bavi je igra krivnje. Gubitak nečega u što ste se dali i srcem i tijelom nikome ne sjeda, a u jednom takvoj situaciji većina se odluči kriviti druge, umjesto suočiti se s porazom. Lakše je, naime, nekoga optužiti. Pokušajte preskočiti tu naviku i preuzmite odgovornost za svoje postupke. Fokusirajte se na situaciju, analizirajte je i pobrinite se da grešku poput te više ne ponovite.

5. Ne bježite od savjeta

Proces učenja nikad ne završava, bez obzira na godine. To vrijedi i kod poraza. Ako vam poraz pokuca na vrata, a taj poraz može biti neuspjeh na posulu, razvod braka, prekid prijateljstva, nemojte klonuti duhom. Pričajte s osobom koja je mudrija od vas, koja je možda već prošla ono što vi prolazite, s nekim tko se s istom situacijom nosi bolje od vas, razumije je bolje...Traženje vodstva, odnosno pomoći nije znak slabosti, nego želje za rastom.

6. Ostanite pribrani

Iako biste najradnije vrištali na sav glas, u trenutku kada doživite poraz duboko udahnite i počnite odbrojavati od deset prema jedan. To bi vas trebalo barem malo umiriti i spasiti od poteza koje biste kasnije mogli požaliti. Zrelo se s nosite s porazom.

7. Ne odustajte

Samo zato što ste doživjeli praz, ne znači da trebate odustati. U životu dobivamo nove prilike, bitno je samo držati oči otvorenima. Pokušavajte dalje, učite na greškama, vratite se bolji i jači.