Prvi odlazak djeteta stomatologu ne treba biti traumatično iskustvo. Provjerite kako ga možete udobrovoljiti i oraspoložiti, a što biste svakako trebali izbjegavati prilikom prvog susreta sa zubarskim stolcem.

Mnogi se roditelji pitaju kada odvesti dijete prvi put stomatologu, na što stručnjaci odgovaraju: oko treće godine života.

Tada je dovoljno zrelo i odraslo za posjet i tretman kod stomatologa, no kako bi prvi susret prošao što bezbolnije, roditelj treba na više načina pripremiti dijete za zubara i zubnu higijenu.

S čišćenjem/četkanjem zuba treba započeti čim izbije prvi zub, a redovito četkanje treba stalno prakticirati čim niknu prvi mliječni kutnjaci.

Što se tiče prvog susreta sa stomatologom, djetetov plač česta je pojava i normalna reakcija na novu okolinu. Tu je opuštenost i stomatologa i roditelja iznimno važna.

Ukoliko želite educirati dijete o dentalnim procedurama, važno je to činiti na način koji kod djeteta ne izaziva strah. Da, plombe su za 'zločeste' zube, ali ponekad su neophodne

Kako bi dijete odlazak zubaru podnijelo što lakše i bezbolnije, pomoći će i idućih 10 savjeta:

1. Obilazak ordinacije
Upoznavanje sa zubarskom ordinacijom djetetu može pomoći da se lakše opusti u zubarskom stolcu. To je logično jer mnogo su manje šanse da će se dijete bojati nečega što mu je poznato (isto kao i kod odraslih ljudi).

Zamolite stomatologa ili medicinsku sestru da izdvoji nekoliko minuta kako bi vašem mališanu pokazao aparaturu s kojom radi, objasnio mu koliko je ona korisna i dobra za održavanje zdravlja zubića i upoznao ga sa svim drugim sitnicama u ordinaciji koje bi djetetu mogle biti zanimljive i djelovati pozitivno. Na taj način dijete će se u stomatološkoj ordinaciji početi osjećati ugodnije i opuštenije.

2. Izbjegavanje negativnih riječi
Većina roditelja, čak i nesvjesno, govori o zubaru na vrlo specifičan način, odnosno koristeći negativne riječi, prije svega riječ ''bol''. Važno je da prestanete to raditi, a također pokušajte izbjegavati termine poput ''injekcija'', pogotovo ako je dijete već imalo stresno iskustvo s iglama.

Trik je u tome da ne lažete djetetu, ali da učinite sve kako biste već od samog početka iskustvo odlaska zubaru djetetu predstavili na što pozitivniji način.

Najbolji je primjer toga situacija kada dijete padne. U većini slučajeva dijete počne plakati tek kada roditelji dotrče "spasiti" ga, čime mu zapravo daju do znanja da se dogodilo nešto loše.

Ako od djetetova pada ne pravite dramu i ne trčite odmah kako biste ga podigli, u većini slučajeva dijete će samo ustati i jednostavno nastaviti dalje. Ista stvar događa se ako dijete stalno sluša kako roditelj govori o zubaru kao o strašnom i bolnom iskustvu. Čak i ako je posjet zubaru rutinski uz manji zahvat, dijete će vrlo vjerojatno paničariti.

3. Igrajte se zubara kod kuće
S dentalnom edukacijom dobro je početi što ranije, i to kod kuće. Zubarska ordinacija djetetu je strano i čudno mjesto. Zvukovi su neuobičajeni, odrasli su čudno odjeveni, a mirisi nisu slični ničemu što dijete može osjetiti kod kuće ili u školi.

Zbog toga je važno da se dijete upozna s nekim detaljima koji prate posjet zubaru. Ako to iskustvo možete učiniti zabavnim, napravite tako. Primjerice, u online trgovini možete kupiti malo zubarsko zrcalo i igrati se zubara s djetetom. Dajte djetetu ogledalce i štapić za brojenje i recite mu neka izbroji vaše zube. Potaknite dijete i da kaže što misli o zdravlju vaših zubi.

Ako imate plombe, recite djetetu da je njih bolje imati što manje, ali objasnite djetetu i zašto, a redoviti preventivni odlasci zubaru mogu uvelike spriječiti pojavu karijesa koji zahtijevaju stavljanje plombi. Želite li educirati dijete o dentalnim procedurama, važno je to činiti na način koji kod djeteta ne izaziva strah. Da, plombe su za "zločeste" zube, ali ponekad su neophodne.

Prvi odlazak djeteta stomatologu ne treba biti traumatično iskustvo. Provjerite kako ga možete udobrovoljiti i oraspoložiti

4. Neka se dijete dovoljno najede prije odlaska zubaru
Roditelji često ne daju djeci hranu prije odlaska zubaru jer im je tako zgodnije, ali i zato što pokušavaju "potkupiti" dijete riječima ''poslije ćemo pojesti nešto fino ako kod zubara budeš miran i radiš ono što ti se kaže''. To je loša ideja jer će prazan želudac dijete učiniti nervoznim i razdražljivim.

Nemojte se bojati nahraniti dijete prije zubara, ali neka to bude lagana hrana kako bi se spriječio osjećaj mučnine i bol u želucu. Izbjegavajte gazirana pića i slatkiše jer će dijete tako dobiti zbunjujuću poruku. Dopustite li djetetu da pije gazirano netom prije zubara, a zubar mu onda govori koliko su gazirana pića štetna, dijete će biti zbunjeno. Ako niste sigurni je li dobro da dijete jede prije zakazanog termina, pitajte zubara za savjet.

5. Ponesite umirujuću igračku ili dekicu
Omiljena igračka ili dekica mogu biti od itekako velike koristi u trenucima kada dijete osjeća strah ili tjeskobu. Čak i ako izbjegavate da dijete nosi svoje omiljene stvari sa sobom kada ste izvan kuće, dopustite mu to u ovakvim situacijama, naravno, ako dijete iskaže želju za tim.

Ne morate od toga raditi neki veliki problem, jednostavno dopustite djetetu da drži igračku, dekicu ili neki drugi predmet uz koji se osjeća sigurno i sretno.

Štoviše, kod starije djece, stvari poput knjiga s fotografijama i prijenosnih igraćih konzola, koje inače nisu poželjne u drugim društvenim situacijama, mogu biti odličan "lijek" za vrijeme koje dijete provodi u zubarskom stolcu. Ipak, nemojte dopustiti djetetu da sa sobom u ordinaciju nosi bilo što što će zubaru otežati rad, odnosno pristup ustima djeteta. Skretanje pažnje djeteta je u redu, ali prevelike ili teške igračke samo će smetati.

6. Odjenite dijete udobno
Mnogi roditelji trude se da njihovo dijete kod zubara ide sređeno i lijepo odjeveno, no najvažnije je da se dijete u onome što nosi osjeća ugodno i dobro. Izbjegavajte odjeću koja će dijete sputavati i stiskati, a birajte onu labaviju i opušteniju. Što se dijete fizički osjeća ugodnije, lakše će podnijeti zahvat i sve će završiti brže.

7. Ostanite cijelo vrijeme s djetetom u ordinaciji
Sama vaša prisutnost, čak i bez smirujućih riječi i pažnje jedan na jedan, umirit će dijete. I sekunda vaše odsutnosti dovoljna je da dijete osjeti strah – sjetite se kako brzo neka djeca počnu paničariti ako u trgovini izgube roditelje iz vidika – pa budite djetetu izvor utjehe samim time što ste pored njega. Pomoći može i ako nastavite govoriti. Mnogi zubari vole čavrljati i tijekom zahvata.

To je zbog toga jer previše prazne tišine djeluje uznemirujuće. Zato, čak i ako vas dijete ne može vidjeti (ako sjedite iza njega ili ako mu je glava nagnuta), neka bude svjesno vaše prisutnosti tako da održavate razgovor i s djetetom i sa zubarom.

Medo s flasterom "Bolnica za medvjediće": Mjesto na kojem se mališani oslobađaju straha od bijelih kuta

I vaš princ ima napade bijesa? Kako psihički i fizički preživjeti tantrume vašeg mališana?

8. Izmislite sigurnosni signal
Trik da dijete što lakše podnese stranost zubarske ordinacije jest da jednostavno izbjegavate stres, paniku i strah od što ranije dobi. Najlakši način da to postignete je kroz komunikaciju. Ako vas brine da bi se dijete moglo uplašiti i početi paničariti dok je u zubarskom stolcu, naročito dok ima otvorena usta i osjeća se ranjivo, razgovarajte s djetetom prije odlaska zubaru i smislite sigurnosni signal.

Neka to bude nešto vrlo jednostavno, po mogućnosti nešto s rukama. Dogovorite se s djetetom, ako da signal da ćete reći zubaru da se nakratko odmakne i dopusti djetetu da udahne duboko nekoliko puta, primi vas za ruku ili privine uz sebe svoju igračku za utjehu.

9. Ostanite smireni i opušteni
Ovo je zapravo najvažniji savjet jer djeca sve svoje emocionalne odlike "kopiraju" od roditelja. Ako dijete nije sigurno je li odlazak zubaru zastrašujući ili ne, vaš odgovor bit će mu vodilja. Ako hodate gore-dolje po ordinaciji, zabrinuto pogledavate prema zubaru ili okrećete glavu tijekom pregleda, dijete će odmah pokupiti vašu nervozu.

10. Budite strpljivi!
Bitna je dobra komunikacija između roditelja i zubara, primjerice uputiti zubara u navike djeteta, što jede i kako spava, bitno je da roditelj aktivno sudjeluje. Često roditelji očekuju da će se jednim posjetom zubaru obaviti sve što je u tom trenutku potrebno, ali za navikavanje djeteta na zubara potrebni su strpljenje i povjerenje jer to je proces koji zahtijeva vrijeme, objašnjava stomatologinja, dr. dent. med. Danijela Hajdinjak Prihić iz Bjelovara, koja uspješno vodi projekt "Spasimo šestice", čiji je cilj smanjiti broj karijesa kod djece u Hrvatskoj.

Stomatologinja Danijela Hajdinjak Prihić iz Bjelovara uspješno vodi projekt Stomatologinja Danijela Hajdinjak Prihić iz Bjelovara uspješno vodi projekt "Spasimo šestice" (Foto: Grad-Bjelovar.com)

Za svoje male pacijente doktorica Danijela pretvara se u superzubaricu odjevena u prigodni kostim, a u radu koristi i lutku, plišanca Zdravka, s kojim klinci uče o važnosti oralne higijene.

Kostimom superzubarice želim kod djece suzbiti fobiju od zubara. Na plišancu Zdravku demonstriram im pravilno četkanje zubi i potičem djecu da oni sami na njemu naprave pregled zubi. Kroz igru dolazimo do toga da djeca kada moraju na pregled, mirno sjednu u stolac i surađuju, govori dr. Hajdinjak Prihić. Koliko se mališanima sviđa njezin pristup, govori činjenica da je zatrpana pacijentima.

Djeca su slobodnija, na osjećaju strah, imaju pitanja, rade i crteže s mojim likom. Čak i kolege svoje male pacijente često šalju k meni, otkriva bjelovarska stomatologinja čiji su projekt podržale Hrvatska komora dentalne medicine te Svjetska udruga dentalne medicine (FDI).

Cilj ovog projekta za smanjenje karijesa, odnosno preventivu jest proširiti ga prvo na županijsku, a zatim i na nacionalnu razinu, poručuje Danijela Hajdinjak Prihić.
 

ŠTO DA, A ŠTO NE

Nakon upoznavanja i nekoliko posjeta zubaru dijete će biti opušteno. Zapamtite i sljedeće napomene:

Nikako NE!
• podmićivati svoje dijete za posjet stomatologu
• koristiti odlazak stomatologu kao kaznu
• dopustiti da dijete osjeti vašu uznemirenost zbog odlaska stomatologu
• dopustiti da dijete čuje "strašne" priče o odlasku stomatologu
• koristiti riječi kao što su bol, igla, ubod ili bušenje
• lagati (samo "ukrasite" istinu)

Svakako DA!
• pokušajte djetetu učiniti odlazak stomatologu ugodnim
• dopustite da dijete samo uđe u ordinaciju ako to želi stomatolog
• pohvaliti dijete za dobro vladanje
• budite dobar uzor svom djetetu: redovito perite zube i redovito odlazite stomatologu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju