Djeca su po naravi nestrpljiva i učiti ih strpljenju jedna je od najvažnijih životnih lekcija koju mogu dobiti. Lekcija o strpljenju uključuje i situaciju u kojoj roditelji dijete nauče da ih ne prekida kada razgovaraju s drugom osobom.

Poznata vam je situacija kada dijete jednostavno upadne dok roditelj razgovara s drugom osobom? Neki roditelji reći će djetetu 'Čekaj!' ili 'Molim te, nemoj me prekidati', dok će drugi dopustiti djetetu da prekine razgovor i da kaže što ima želi.

Djeca su po naravi nestrpljiva i učiti ih strpljenju jedna je od najvažnijih životnih lekcija koju mogu dobiti od roditelja

No situacija u kojoj dijete prekida vaš razgovor može se izbjeći pomoću jedne vrlo jednostavne tehnike. Naime, kada vam dijete želi nešto reći dok bi razgovarate s drugom osobom, naučite ga da vam da znak tako da položi svoju ruku na vaš zglob, umjesto da vas prekida usred razgovora.

Kako biste djetetu dali do znanja da znate da vas treba zbog nečega, položite svoju ruku preko njegove. Na taj način dijete će osjetiti mirnoću, neće biti nestrpljivo i pričekat će da završite razgovor prije nego što vam se obrati.

Slika nije dostupna Mali veliki ljudi: U pet koraka do odgovornog djeteta

Slika nije dostupna Od dijeljenja s drugima do pozdravljanja: Kako poučiti djecu najvažnijim socijalnim vještinama?

Bila sam potpuno oduševljena kada sam vidjela svoju prijateljicu kako uči svoje dijete da je ne prekida tijekom razgovora. I djelovalo je. Ta je tehnika tako jednostavna i nježna. I puna poštovanja i prema djetetu i prema odraslom.

Prijateljičin sin morao je pričekati samo nekoliko sekundi da ona završi rečenicu. Zatim mu se posvetila u potpunosti, ispričala je jedna mama, koja je taj savjet isprobala i na vlastitoj djeci. Nakon kratkog vremena vježbanja dječje "ulijetanje" usred razgovora gotovo je u potpuno nestalo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju