Niti jedan događaj u kalendaru ne stvara takav osjećaj "praznika kod kuće" kao Božić, a samo jedna biljka zajamčeno će učiniti da svi osjete božićno raspoloženje - božićna zvijezda.

Galerija Božićne zvijezde mogu se uklopiti u uređenje svakog doma Božićne zvijezde Božićna zvijezda mamac je za poglede u vrijeme blagdana +0 Božićne zvijezde mogu se kombinirati i s nesvakidašnjim bojama

Događaji u prošloj godini zbog kojih je toliko nas radilo od kuće i provodilo više vremena pod svojim krovom nego ikada prije promijenili su dinamiku naših domova. Sa stanovima i kućama koje su sada prilagođene potrebama kućnih ureda te obiteljima koje teže pretvoriti stambene prostore u oaze mira zaštićene od turbulencija vanjskoga svijeta, uređenje interijera potaknulo je igru s trendom korištenja odvažnih, istaknutih boja. Pruža nam se prilika da se naša kreativnost razbukta te da priredimo upečatljive izložbe božićnih zvijezda koje će posjetitelje ostaviti bez riječi.

Božićna zvijezda Uz ove savjete produžit ćete trajanje božićne zvijezde

Ovdje se usredotočujemo na nijanse uređenja interijera za koje stručnjaci predviđaju da će krasiti domove u cijeloj zemlji dok se pripremamo za oproštaj od 2021. godine te predviđamo kako će en-vogue boje utjecati na izbor građana pri kupnji božićnih zvijezda kako se godina bliži kraju.

Revitalizirajuće crvene
Na početku ovog milenija odabir božićne zvijezde bio je jednostavna stvar. Na prijelazu stoljeća ljudi su bili opsjednuti skandinavskim minimalizmom, a zidovi gotovo svake novogradnje imali su taj prilično neupadljiv ton zvan magnolija. Tradicionalna božićna zvijezda crvene boje ponosno bi se isticala na takvoj neutralnoj pozadini, što je olakšalo odabir biljke koja bi se istaknula.

Božićne zvijezde Božićne zvijezde (Foto: PR)

Dva desetljeća kasnije vlasnici domova odlučuju se za tamnije, odvažnije tonove, a trend koji je posebno došao do izražaja jest porast u odabiru crvenih tonova. Vrhunski poznavatelji boja iz tvrtke Pantone ističu dvije nijanse crvene za koje se smatra da će ove zime doseći vrhunac popularnosti: 'Winery' (zamislite klasičnu tamnocrvenu čašu vina) i 'Red Alert' - šokantno crvenu koju modni stručnjaci opisuju da posjeduje "sugestivnu prisutnost". Dulux također ističe crvene nijanse 'Berry Pop' i 'Lost Coral' kao popularne nijanse ove sezone, naglašavajući njihovu sposobnost da "unesu optimizam u svakodnevni život".

Tamo gdje crvene boje ukrašavaju zidove otvara se prilika za stvaranje dinamičkog kontrasta koji omogućuje raznim nijansama božićnih zvijezda da izvedu svoju čaroliju. Biljke s ledeno bijelim braktejama ili nježnim kremastim nijansama bude sjećanja na hladne, snježne zime koje smo voljeli kao djeca, ističući se zbog živopisnih svijetlih nijansi svojih prekrasno obojenih brakteja. Naravno, tradicionalna božićna zvijezda crvene boje također će krasiti domove svih onih koji preferiraju biljku koja se suptilno stapa s njihovim odabirom uređenja interijera.

Ružičasta božićna zvijezda Ružičasta božićna zvijezda: Blagdanska krasotica ljepotom jednaka crvenoj

Istjerivanje blagdanske melankolije
Kultura boravka kod kuće i prizemljivanje međunarodnih zračnih letova dalo nam je vremena za razmišljanje o učincima našeg užurbanog, pretpandemijskog načina života na okoliš, pa nije neobično vidjeti časopise koji ističu plave nijanse odavajući počast svijetu prirode. Nijanse koje nas podsjećaju na dubine oceana i jasnoću vedrog neba sada su u modi. Trend nije ograničen samo na zidove - ako na tržištu tražite novu kuhinju, elementi u suvremenim i tradicionalnim nijansama plave boje privlače kupce, bilo da traže tradicionalne ormariće u shaker stilu ili najnovije elemente bez ručkica.

Božićne zvijezde mogu se kombinirati i s nesvakidašnjim bojama Božićne zvijezde mogu se kombinirati i s nesvakidašnjim bojama (Foto: PR)

Domovi ukrašeni plavom bojom otvaraju vrata u svijet mogućnosti postavljanja božićnih zvijezda. Ton zimskog neba stvara savršenu pozadinu za božićne zvijezde s braktejama kremastih nijansi ili za tradicionalne, svečane božićne zvijezde crvene boje, dok oni koji se ne plaše biti odvažni mogu napraviti dinamični kontrast odabirom jedne od živopisnih ružičastih sorti koje krase police u vrtnim centrima.

Vladaju sivi, maslinasti i zemljani tonovi
Niske temperature u kombinaciji s prijetećim sivim nebom pokazatelji su da se nazire mogući dolazak snijega. Stoga vas neće iznenaditi što je siva boja i dalje dominantna trend boja kada je u pitanju uređenje interijera; uostalom, 'Ultimate Grey' jedna je od Pantoneovih 'boja godine' 2021. Slične neutralne nijanse bazirane na smeđoj boji te nježne maslinaste nijanse ove su godine na samom vrhu Duluxovih ljestvica boja.

Sive i tamnije, zemljane nijanse stvaraju sofisticiranu pozadinu koja omogućuje svečanim božićnim zvijezdama da oslobode svoj puni potencijal. Za sve one koji žele stvoriti temu za razgovor najnovija generacija šarenih i mramornih božićnih zvijezda savršena je protuteža sofisticiranoj sivoj i zemljanoj pozadini, dok sorte žute boje pružaju priliku za stvaranje kontrasta za odvažan prikaz.

Božićna zvijezda Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći

Za kraj, ne možemo ne spomenuti da druga Pantoneova boja godine 2021. nosi naziv 'Illuminating'. Iako njezin naziv ne odaje mnogo, nijansa je opisana kao "svijetla, vesela žuta, prožeta solarnom energijom". Ne možemo zamisliti bolju pozadinu za tradicionalnu božićnu zvijezdu crvene boje s tamnozelenim lišćem - čak i ako zbog zasljepljujućeg kontrasta posegnete za sunčanim naočalama!

Više savjeta o božićnim zvijezdama možete pronaći na službenim internetskim stranicama marketinške inicijative Stars for Europe, koju su osnovali europski uzgajivači božićnih zvijezda Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp i Syngenta Flowers. Inicijativa je pokrenuta 2000. godine s ciljem promicanja i osiguravanja dugoročne prodaje božićnih zvijezda u Europi. Aktivnosti SfE-a trenutačno se odvijaju u 22 europske države. Od 2021. do 2024. program EU-a pod nazivom "Stars Unite Europe" podupire SfE u sedam zemalja: Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Švedskoj.

Božićna zvijezda mamac je za poglede u vrijeme blagdana Božićna zvijezda mamac je za poglede u vrijeme blagdana (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju