Kažu da je spavati na kvalitetnom pernatom jastuku jednako nezaboravno iskustvo kao da spavate u hotelu s pet zvjezdica.

Pernati jastuci uistinu spavanje čine luksuznim iskustvom, no nekada nismo sigurni kako pravilno izabrati jastuk koji će odgovarati našim potrebama i navikama spavanja.

Ukoliko na svojem krevetu želite imati jastuk punjen perjem, doznajte na što paziti pri njegovoj kupnji.

Odaberite jastuk sukladno svojem položaju spavanja

Ako spavate na trbuhu, mekani jastuk s manje perja omogućit će da vam glava i vrat budu bliže krevetu i samim time u prirodnijem položaju. Ako pak spavate na boku, čvrsti jastuk s više punjenja držat će vam glavu i vrat podignutima te ih tako poravnati s kralježnicom.

Jastuk srednje čvrstoće najbolji je odabir za osobe čiji se položaj prilikom spavanja često mijenja, ali i za one koji najčešće spavaju na leđima.

Razmislite o čvrstoći vašega kreveta

Ako spavate na vrlo mekanom krevetu, tijelom ćete utonuti u njegaviše nego glavom u jastuk. U tom je slučaju potrebno kupiti mekši jastuk, i obrnuto. Čvrstoća vašeg pernatog jastuka neka bude sukladna s čvrstoćom kreveta.

Ključna je i građa tijela

Koliko su uska ili široka vaša ramena? Odgovor na to pitanje također će ovisiti o mekoći jastuka koji birate, što su vam ramena šira, to jastuk mora biti čvršće teksture. Ako ste sitnije građe i užih ramena, vaš bi idealan jastuk trebao biti mekan.

Kvalitetan odmor ima ključnu ulogu u očuvanju i poboljšanju našeg fizičkog i mentalnog zdravlja Spavanje na oblacima: Savjeti uz koje je lakše odabrati odgovarajući madrac za odmor dostojan kraljeva

Spoj perja i paperja

Najbolje je odlučiti se za kombinaciju paperja i perja. Ako jastuk sadrži samo paperje, brže će se izravnati i više vam neće pružati kvalitetnu potporu. Jezgra jastuka trebala bi sadržavati perje, a druga dva sloja paperje.

Obratite pažnju na snagu punjenja

Snaga punjenja naziv je za sposobnost izolacije i kvalitetu paperja. Što je veća kvaliteta paperja, to je bolja jačina punjenja i izolacije.

Snaga punjenja koja iznosi 600 označava jastuk manjih nakupina paperja. Takve ćete jastuke morati češće mijenjati, ali upravo su oni savršen izbor ako trebate čvrstu podlogu. Grozdovi paperja snage punjenja 700 malo su veći od onih koji se koriste u 600, tako da je očekivani vijek trajanja takvog jastuka dulji, a čvrstoća je srednja.

Ako tražite vrhunsku kvalitetu i najmekši jastuk, onda je snaga punjenja 800 ili više ono što tražite - trajat će godinama, zadržat će veću visinu i bit će iznimno lak i mekan.

Guščje ili pačje perje?

Guščje je perje veće i jače od pačjeg pa se jastuk punjen njime smatra kvalitetnijim. Ipak, i pačje je perje dobar izbor, pogotovo ako trebate čvršći jastuk, a i ako imate problema s noćnim znojenjem jer će jastuk punjen pačjim perjem bolje upijati vlagu.

Kvalitetan odmor ima ključnu ulogu u očuvanju i poboljšanju našeg fizičkog i mentalnog zdravlja Spavanje na oblacima: Savjeti uz koje je lakše odabrati odgovarajući madrac za odmor dostojan kraljeva

Kvalitetnom brigom o madracu možete odgoditi kupovinu novoga i do tri godine Ne traju zauvijek: Kada je vrijeme za promjenu madraca, jastuka, popluna i posteljine?

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju