Sukulenti ne zahtijevaju veliku brigu, a bili veliki ili mali, uvijek će u domu izgledati divno, pa i samo zbog svoje unikatnosti.

Nema tog izdanja u kojem sukulenti neće izgledati posebno i očaravajuće - od zasebne sadnje u posude do kaskadnih aranžmana u visećim košarama.

Ove vrste biljaka obično imaju plitko korijenje te ih se može posaditi gotovo bilo gdje. Mogu rasti iz grana, vijenaca, a čak ih možete objesiti na zid kako biste svima pokazali njihovu jedinstvenu ljepotu.

Aranžiranje sukulenata, bilo u vrtu ili u posudama, zapravo je konstantno eksperimentiranje. Nema strogih pravila kojih se morate držati, sve što trebate jest urediti ih prema vlastitim preferencijama.

Ljepotu i šarm sukulenata u svom domu možete istaknuti na razne načine. Možete ih posaditi zasebno ili elegantno posložiti u različite kombinacije ovisno o njihovim nijansama, veličini i obliku.

Za aranžiranje sukulenata trebat će vam:
- posuda s rupama za propuštanje vode
- komad mrežaste tkanine ili plastike mreže za prozore
- sukulenti
- mješavina zemlje za sukulente
- škare
- kamenje, šljunak, mramorni ukrasi (po želji)

Kada birate posudu u koju ćete staviti sukulent, u obzir trebate uzeti nekoliko faktora koji će pomoći da biljka što bolje uspijeva. Rupice za drenažu osiguravaju da suvišna voda bez problema ode, što sprječava da izdanci biljke uvenu. Komadom mrežaste tkanine ili plastike za prozore možete pokriti rupe kako zemlja ne bi curila kroz njih.

Slika nije dostupna Drvo žada: Otporni sukulent koji ne traži puno vode i živi godinama

Slika nije dostupna Malo brige, puno ljepote: Sukulenti koji će vas iznenaditi predivnim cvjetovima

Kada naučite koliko vode vašim sukulentima treba, možete ih presaditi u posude bez drenaže. Slobodno eksperimentirajte i zabavite se, a sigurno ćete i nešto novo naučiti.

Od kojeg ćete materijala izabrati teglice i posude za vaše sukulente, ovisi i o tome gdje ćete biljke držati.

Terakota i keramika 
Teglice koje se mogu koristiti i za unutra i za van. Riječ je o propusnim materijalima koji dobro podnose i prostore s ograničenim strujanjem zraka. "Mana" keramičkih i posuda od terakote jest to što su dosta teške, posebice ako je posuda velika. Možda će vam biti teško premještati ih te ćete uvijek trebati nečiju pomoć. Takve posude također su krhke. Morate paziti da ih ne srušite ili ispustite kako se ne bi otkrhnule ili slomile.

Plastika
Uporaba plastičnih posuda također je vrlo uobičajena. Plastika je lakša te nije osjetljiva kao keramika i terakota. Posude od plastike dolaze u raznim oblicima i nijansama, nisu skupe i često su dizajnirane tako da imitiraju eleganciju terakote i keramike. Loša je strana to što plastika slabije propušta, zrak zbog čega suvišna voda teže ispari. Ipak, ako koristite zemlju koja ima dobru drenažu te rupice za drenažu, to će osigurati dobar protok zraka.

Drvo
Drvo je idealno za sukulente koje držite direktno na suncu, u dvorištu, vrtu ili na balkonu. Drvo može ostati hladno na direktnom suncu te je odličan materijal za zadržavanje vode. Međutim, drvo isto tako može brzo istrunuti zbog mokre zemlje ako ga stavite na mjesto s manje sunčeve svjetlosti i uz manjak protoka zraka. S vremenom se posuda može raspasti zbog zalijevanja. No ako izaberete pravo mjesto, drvo će izgledati sofisticirano i jako lijepo.

Popularni "izdržljivci": Izaberite pravi sukulent za svoj horoskopski znak Sukulenti Ovan - crvena Echeveria Agavoides Bik - Aeonium Arboreum +7 Blizanci - Sedum spurium

Metal
Neki ljudi preferiraju metalne posudice za sukulente jer nisu skupe, a izgledaju atraktivno. Međutim, brzo se zagrijavaju, pa se i zemlja može prebrzo zagrijati. Osim toga, na njima se može pojaviti hrđa, što također nije dobro za biljke, osim ako ne koristite metalne posude namijenjene isključivo za sadnju sukulenata. U svakom slučaju, koristite li metalne teglice, sukulente svakako nakon nekog vremena presadite u novu posudu.

Staklo
Zasigurno je riječ o elegantnom materijalu koji će još više istaknuti ljepotu sukulenata. Staklene teglice često nemaju rupice za drenažu, ali ako znate koliko vode vaša biljka treba, ne bi trebalo biti problema. Osim toga, možete vidjeti korijenje dok zalijevate biljku, stoga je lakše odrediti pravu količinu vode. Teglice od stakla sa širokim otvorom osiguravaju dobar protok zraka, ali lako se zaprljaju i zbog kamenca koji se može nataložiti. Također morate biti pažljivi kada premještate staklenke jer su lako lomljive.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju