Biranje vjenčane kume jedan je od najvažnijih zadataka s kojim se suočava svaka buduća mladenka.

 

To je osoba koja će tijekom perioda priprema biti tu za nju, koju će moći zvati u pola noći kada bude osjećala da se možda ne može nositi s pritiskom i koja će je smiriti netom prije obreda. Iako mnogim budućim mladenkama odabir kume možda izgleda kao nešto najjednostavnije i najprirodnije na svijetu, neke se itekako muče s odabirom, a nerijetko padaju i pod utjecaj okoline.

Naime, u nekim dijelovima Hrvatske postoje duboko ukorijenjeni običaji o odabiru vjenčanih kumova, a tradicija biranja vjenčanih kumova potječe još iz rimskog doba. Zakon je tada tražio prisutnost čak deset svjedoka prilikom sklapanja braka kako bi odagnali loš utjecaj i zle duhove. Otuda dolazi i običaj odijevanja djevojaka djeveruša i kume u svečanu odjeću, vrlo sličnu onoj mladenkinoj.

Kada birate kumu, birajte srcem, ali imajte na umu i njezinu poziciju

No neovisno o običajima, to je zadatak s kojim se prije ili kasnije ukoštac mora uhvatiti svaka buduća mladenka. Pritom nije naodmet imati na umu ove savjete.

1. Birajte srcem, a ne razumom

Kao što ste i budućeg supruga odabrali srcem, isto učinite i za odabir svoje vjenčane kume. Neka vas ne zanose savjeti tzv. dobronamjernika ili pak pozamašni bankovni račun potencijalne vjenčane kume. Svoje ćete vjenčanje pamtiti i po ljudima koji su u tom posebnom trenutku bili s vama, a ne po tome koliko ste manje ili više pozamašne poklone dobili.

2. Prisjetite se vašeg prijateljstva

Razmislite o tome je li osoba koju želite odabrati bila uvijek tu za vas, u najboljim, ali i najgorim životnim situacijama koje su vas možda zadesile, je li baš uvijek navijala za vas ili pak se iz prikrajka nadala da se spotaknete.

Mnoge buduće mladenke obično biraju za vjenčane kume prijateljice koje poznaju čitav život, prisjećajući se još vrtićkih obećanja koje su dale jedna drugoj. Vremena su se ipak promijenila, vaše se prijateljstvo možda i raspalo, bliskost koja je nekada postojala više možda uopće ne osjećate, a sve je to možda dovelo i do želje za promjenom odabira vjenčane kume.

Vrlo je lako moguće da ste najpouzdaniju prijateljicu upoznali na fakultetu, na poslu ili pak na satu joge. Nije važno koliko je dugo poznajete, nego vjerujete li joj. Čak i ako je u vašem životu godinu-dvije, to je dovoljno vremena u kojem ste je mogli upoznati i otkriti jeste li kompatibilne i možete li vjerovati jedna drugoj.

Neke stvari mladenka ne smije tražiti od svoje kume Tri stvari koje mladenka ne smije tražiti od svoje vjenčane kume

Mladenka i kuma na vjenčanju Jer je ona to zaslužila: Sedam ideja što pokloniti vjenčanoj kumi

3. Ne padajte pod utjecaj okoline

U nekim je dijelovima Hrvatske običaj da sestra ili pak sestrična mora nužno biti i vjenčana kuma, a u nekim je predjelima nametnuto čak i da to mora biti kumova supruga, čak i ako je vi tada vidite prvi put u životu.

No moguće je da vas takav odabir neće usrećiti i to morate glasno reći. Objasnite rodbini da je to vaš dan i da samo vi i vaš partner donosite odluke. Uzmite u obzir njihove osjećaje te im na lijep način objasnite svoju poziciju i svoje želje.

Vrlo je lako moguće da ste najpouzdaniju prijateljicu upoznali na fakultetu, na poslu ili pak na satu joge. Nije važno koliko je dugo poznajete, nego vjerujete li joj

4. Razmislite o poziciji buduće kume

Kuma je osoba koja bi mladenku morala pratiti na svim aktivnostima koje prethode samom činu vjenčanja pa dobro razmislite o tome može li se osoba koju ste odabrali nositi s time. Primjerice, ako je vaša prijateljica nedavno rodila, živi u drugoj državi, dobila je novi posao ili pak ima ozbiljnije privatne probleme, jasno je da će joj to oduzimati svu pažnju, pa će teško u svoje obveze uklopiti biranje haljine, buketa, nakita i slično.

Također, kuma bi trebala održati zdravicu, sjediti kraj mladenke i zapravo biti osoba koja će nakon mladenke najviše biti u centru pažnje. Dvoumite li se između dvije prijateljice, razmislite koja bi se bolje nosila s navedenim pritiskom. Možda ćete shvatiti da će jednoj od njih zapravo laknuti ne izaberete li je za kumu.

5. Ne morate odabrati osobu kojoj ste bili kuma

Za kraj, upamtite da nikome ne dugujete kumstvo. Iako ste možda bili vjenčana kuma ponekoj prijateljici, to ne znači da baš nju morate odabrati za svoju vjenčanu kumu. Vjenčanje je vaš dan pa morate misliti o sebi i svojim osjećajima, a ne o potencijalno povrijeđenim osobama koje će možda tek neki kraći period biti uvrijeđene jer ih niste odabrali za kumu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju