Ako imate širok spektar životnih interesa, a premalo vremena za ostvariti ih, ne brinite, niste jedini. Velik broj odraslih, već i u studentskom periodu, susreće se s nečime što je u literaturi poznato kao paradoks izbora. Naime, kako nam je dostupno mnogo više izbora u svim sferama života nego što je to bilo našim precima, a istodobno poslovne obaveze od nas zahtijevaju više nego ikada prije, često mnoge naše želje, posebno ako zaista imamo podužu listu, ostanu po strani.

Kod spomenutih studenata to je vidljivo kada moraju odabrati fakultet koji će upisati, a zanimaju ih mnoga područja. Kod drugih je to, primjerice, vidljivo kada uz posao koji rade žele još i napisati slikovnicu, pokrenuti svoj posao, doprinijeti društvu, voditi radionice, upisati doktorski studij, imati još jedno dijete, preseliti u morske krajeve i slično. I sve to žele učiniti istodobno.

Kako nas život ponekad ipak u tome ograničava, a treba ga iskoristiti najbolje što možemo, potrebno je odabrati prioritete, a ne samo razmišljati o njima. Evo kako to učiniti.

Razmislite o tome koje su vaše životne vrijednosti
Što je ono što vas pokreće u životu?  Kako biste željeli živjeti? Je li vam najvažnija vaša obitelj (ili želja da osnujete vlastitu)? Voljeli biste poraditi na svome zdravlju? Želite li putovati i iskusiti nove kulture i avanture? Želite li se ostvariti u akademskom polju? Ili pokrenuti vlastiti posao i napokon biti „svoj na svome“? Što vas čini sretnim?

Na list papira napišite svojih dvadeset životnih težnji. Potom zaokružite onih pet koje su vam najvažnije. Tih pet su one kojima nesvjesno najviše naginjete i za koje vam vaše cijelo biće govori da biste ih trebali slijediti.


Što god to bilo, zapišite to. Možete se poslužiti vježbom koju smo i sami isprobali na jednoj radionici. Na list papira napišite svojih dvadeset životnih težnji. Potom zaokružite onih pet koje su vam najvažnije. Tih pet su one kojima nesvjesno najviše naginjete i za koje vam vaše cijelo biće govori da biste ih trebali slijediti. Ostale ostavite po strani, barem za sada, te usmjerite svu svoju energiju na onih pet.

Napravite plan

Nakon što ste izdvojili svojih pet prioriteta, napravite plan kako ćete ih ostvariti. Razmislite o tome koje sve korake morate poduzeti kako bi svaki od tih pet postao stvarnost. Primjerice, ako je jedan od vaših prioriteta napisati slikovnicu, razlomite taj proces na sve korake – od samog pisanja pa sve to traženja izdavača.

Ako pak želite u narednih godinu dana dovesti svoje tijelo u formu, napravite plan vježbanja, razmislite o tome želite li pohađati teretanu ili vježbati kod kuće, želite li trčati, baviti se biciklizom ili nečim drugim. Pronađite tjelovježbu od koje nećete odustati.

Jednom kada sve budete imali ispisano pred sobom, bit će vam jasnija slika kojoj težite. Osim toga, mnogi planeri na tržištu nude i opciju u kojoj svakog mjeseca upisujete ono čemu biste u tom periodu voljeli posvetiti najviše pažnje. Svakako pomaže!

Uživajte u putovanju, nemojte se ograničiti na destinaciju

Sada kada znate na koje se životne prioritete želite usmjeriti, uživajte u tom putovanju. Ništa neće doći preko noći – ni umjetnička ili akademska karijera, ni specijalizacija, ni utegnuto tijelo, ni osnivanje obitelji. No, sada kada znate što vas zaista čini sretnim i što je na vrhu liste vaših prioriteta, uživajte u novom putovanju do cilja.

Pritom se nemojte ograničiti samo na krajnji cilj koji želite postići, nego upijajte i cijelo putovanje. Jednom kada počnete živjeti istinsku verziju sebe, bez rasipanja energije na ono što vam je možda ipak manje važno, ostvarit ćete svoj puni potencijal.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju