Staklokeramičke ploče za kuhanje izgledaju elegantno te svojom glatkoćom i jednostavnim, modernim dizajnom kuhinji daju dašak otmjenosti. Lakše ih je i čistiti za razliku od klasičnih štednjaka s rešetkom plamenika koju treba ribati, a prednost je i u tome što je cijela površina ravna. No, lako ih se može i oštetiti ako se ne čiste pravilno.

Kako brzinski očistiti staklokeramičku ploču za kuhanje

Staklokeramičku ploču najbolje je prebrisati najmanje jednom dnevno ili nakon svake upotrebe, kako se ostaci od pripremanja hrane ne bi nakupljali. Evo kako na najbrži i najučinkovitiji način očistiti staklokeramiku od zagorjele prljavštine i masnoća.

Trebat će vam:

  • krpa od mikrofibre
  • destilirani bijeli ocat
  • voda
  • bočica s raspršivačem

Postupak:

  1. Pričekajte da se ploča potpuno ohladi. Staklokeramičku ploču nikada nemojte čistiti dok je još topla jer je možete oštetiti. Ploča mora biti hladna na dodir, no nemojte opet ni predugo čekati jer ako se ostaci od kuhanja ostave nekoliko dana, puno ih je teže ukloniti.
  2. Pripremite otopinu za čišćenje. Alkoholni ocat najbolji je izbor za čišćenje staklokeramike bez ikakvih oštećenja. Mješavinom destiliranog bijelog octa i vode napunite bočicu s raspršivačem i možete početi čistiti.
  3. Otopinom obilno poprskajte površinu ploče štednjaka. Krpom od mikrofibre (spužvice za ribanje i abrazivna sredstva mogu ogrepsti staklo i trajno ga oštetiti) temeljito prebrišite ploču i ona će biti besprijekorno čista.

Čišćenje indukcijske ploče Sedam grešaka kod čišćenja kojima nepovratno uništavate indukcijsku ploču

Čišćenje pećnice Najlakši način čišćenja pećnica preko noći bez upotrebe kemikalija

Kako dubinski očistiti staklokeramičku ploču za kuhanje

Ako duže vrijeme niste čistili vašu staklokeramičku ploču, vjerojatno će biti potrebno temeljitije čišćenje. No, to je gotovo jednako lako kao i brzinsko čišćenje.

Trebat će vam:

  • veliki ručnik ili nekoliko kuhinjskih krpa
  • soda bikarbona
  • neabrazivna spužvica za čišćenje
  • dvije krpe od mikrofibre
  • destilirani bijeli ocat
  • voda
  • bočica s raspršivačem

Postupak:

  1. Kada je ploča potpuno hladna, pospite cijelu površinu soda bikarbonom; malo više je stavite na dijelove sa skorenim ostacima i mrljama.
  2. Ručnik ili kuhinjske krpe namočite u vrućoj vodi, iscijedite ih tako da ostane malo vode te ih stavite preko ploče tako da pokrijete cijelu površinu na kojoj je soda bikarbona. Ostavite tako 15 minuta (kombinacija vlage i topline pomoći će sodi bikarboni da temeljito razgradi nečistoće).
  3. Nakon 15 minuta maknite ručnik i počnite nježno ribati površinu neabrazivnom spužvicom za čišćenje (u trgovinama se mogu kupiti spužve namijenjene pranju staklokeramičke ploče). Posebnu pažnju obratite na najprljavije dijelove.
  4. Poprskajte ploču otopinom octa pa prebrišite površinu krpom od mikrofibre. Drugom suhom krpom od mikrofibre kružnim pokretima, kako ne bi ostali tragovi, prebrišite površinu dok ne bude potpuno suha i sjajna.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju