Kupnja lijepog komada namještaja po povoljnoj cijeni zaljubljenicima u uređenje interijera ili onima koji jednostavno moraju urediti dom predstavlja veliku radost.

Međutim, često se dogodi da se se već nakon nekoliko dana s jefitnijim komadima namještaja pojave i prvi problemi.

Činjenica je da se jefitiniji materijali poput iverice ili plastike brže troše od skupljih materijala kao što su drvo ili metal.

No, ovo ne znači da i jeftiniji komadi namještaja ne mogu dugo trajati. Bitno je samo kako se odnosite prema njima. Također, iskusni majstori imaju i neke trikove u rukavu kada je u pitanju produljenje životnog vijeka komada namještaja, posebno onih jeftinijih čiji je rok trajanja kraći.

Neke od njih pročitajte u nastavku.

1. Jednom kada komad namještaja sastavite, potrudite se da ga više ne rastavljate

Možda vam se to ne čini problematičnim, ali jednom kada montirate neki komad namještaja, posebno jeftiniji, potrudite se da ga što manje puta rastavljate. Svaki put kada to napravite riskirate, naime, da proširite rupe, stvorite nabore i narušite strukturu.

Zato čak i kada se selite u novi stan ili kuću pokušajte pronaći način da jedan ovakav komad namještaja prenesete u komadu.

Prilikom selidbe budite pažljivi jer se oštećenja namještaja često događanju zbog nepravilnog i neopreznog rukovanja.

Slika nije dostupna Horoskop otkriva: Koji je vaš stil uređenja životnog prostora?

Emmezeta, trosjed s ležajem Rick, 3.499,99 kn Kauči na razvlačenje: Deset "pametnih" dvosjeda i trosjeda koji štede prostor u domu

2. Stabilizirajte rupe za bušenje

Ako vam se dogodi da se rupe za bušenje prošire, upotrijebite drveni štapić ili čepić za popunjavanje rupa koje su postale preširoke. Gurnite komadić drva u otvor, pričvrstite ga ljepilom za drvo i očistite višak. Nakon što se osuši, ponovno probušite rupu.

3. Zaštitite namještaj od mrlja

Pobrinite se da za površine poput stolova i stolića imate dovoljno dometača za čaše kako biste spriječili nastajanje mrlja.

4. S vremena na vrijeme stegnite vijke

S vremenom vijci znaju popustiti, a iako neće isti trenutak ispasti, borit ćetet se sa škripanjem i klimavim komadima namještaja. Da biste to ipak izbjegli povremeno zategnite vijke. Radi se o sitnici koja će produžiti rok trajanja namještaja. Dovoljno je da to činite jednom u šest mjeseci što vam ne bi trebao biti prevelik napor.

Stolić promjera 50 cm,Vivre.hr, 808 kn Sedam stolića za ispijanje kave koji će stati i na najmanji balkon

5. Neka vaš namještaj bude uredan i čist

Jedan od načina procjene starosti namještaja je na temelju njegovog izgleda, a prljavština i prašina faktori su zbog kojih namještaj može izgledati staro i izblijedjelo. Zato je bitno da redovito posvetite vrijeme čišćenju. Pritom nemojte koristiti jake kemikalije jer će na kraju učiniti više štete nego koristi. Brisanje čisto vlažnom krpom i usisavanje najčešće će biti dovoljni.

6. Kada je to potrebno prebojajte ili presvucite komad namještaja

Kada vam se učini da je vaš komad namještaja dao sve od sebe, možda i nije. Posvetite mu malo više vašeg vremena i truda kako bi ga "oživjeli. Primjerice, izgrebani stolić možete vratiti u život ponovnim bojanjem, a kauč novom presvlakom.

7. Moraju se znati pravila

Na kraju možda i najbitnija stavka koja će vaš namještaj duže očuvati u dobrom stanju je ta da moraju postojati određena pravila ponašanja u domu. Ovo vrijedi i za jeftine i za skuplje komade.

Primjerice, odredite pravilo gdje se smije jesti,a gdje ne. Ako imate djecu nemojte im dopuštati da neprestano skaču po kaučima i krevetima jer na taj način propadaju. Koristite podmetače kad god je to moguće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju