Znati što reći i kako reagirati kada prijatelj ili prijateljica s vama podijeli tužne vijesti može biti velik izazov za svako prijateljstvo. Riječ je o vrlo teškoj situaciji i ponekad nećemo znati što reći i učiniti bez obzira na našu bliskost i povezanost. Kada je netko tužan, prirodno je da ih želimo utješiti. No vrlo je važno na koji ćemo način to napraviti.

Od loših vijesti i tužnih događaja nitko ne može pobjeći. Kada vam prijateljica kaže da je tužna, ne postoji jedan i pravilan način kako reagirati, ali zato postoje neke smjernice koje vam pomoći kako tome pristupiti.

Važno je znati da čak i najbolje namjere ponekad mogu povrijediti drugu osobu. Želimo pomoći našim prijateljima i želimo da se oni osjećaju bolje, no određeni potezi, poput mijenjanja teme, smirivanja osobe kada se ona želi požaliti, davanja netraženog savjeta ili pak pokušaja "popravljanja" problema, mogu samo pogoršati stvar.

Osim pažljivog slušanja, bitno je da je ono i aktivno te da jasno dajemo svoju potporu

Više od ičega ta osoba želi biti saslušana. Stoga budite uz nju, budite strpljivi i obzirni te ju saslušajte u potpunosti. Svoja mišljenja probajte zadržati za sebe, nemojte razmišljati o tome što ćete iduće reći te im dajte prostora da kažu sve što ih tišti. Osim pažljivog slušanja bitno je da je to slušanje i aktivno.

AKTIVNO SLUŠANJE U TRI KORAKA

1. Iskažite svoju potporu pomoću fizičkog kontakta
Vaše sjedenje u tišini može se samo činiti negativnim, a osoba će imati osjećaj da nije saslušana niti da vam je stalo do nje. Pozorno slušajte što govore i iskažite svoju potporu uz pomoć govora tijela. Kimanje glavom i kontakt očima pružit će toj osobi osjećaj sigurnosti te će je potaknuti da se opusti i u potpunosti povjeri.

2. Govorite bez "popravljanja"
Naravno, ne morate samo kimati glavom, ali neka vaš doprinos razgovoru i dalje bude fokusiran na drugu osobu. Recite joj kako znate da joj je teško i kako se na vas uvijek može osloniti. Bezuvjetna podrška vrlo je bitna u takvim situacijama, a ne davanje netraženih savjeta.

3. Pokažite im da ste ih pokušali razumjeti
Ako samo ponavljate ono što je ta osoba rekla, a da ne shvaćate i povezujete ono što ste čuli, onda zapravo recitirate problem natrag toj osobi. Pokažite da ste ju pokušali razumjeti tako što ćete o situaciji govoriti svojim riječima.

Znati što reći i na koji način nije nimalo lako, ali ako je osoba odlučila svoje probleme podijeliti s vama, onda znači da vam vjeruje i da ste vrlo bitna osoba u njezinu životu. Dajte sve od sebe kako biste je saslušali i ponudili svoju potporu.

Pogledajte 10 rečenica koje nikada ne smijete reći depresivnoj osobi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju