Rižini rezanci nemaju glutena, pa se nameću kao sjajna zamjena osobama preosjetljivim na taj protein. Uz to, lako se termički obrađuju.
S obzirom da su delikatniji od pšenične tjestenine, rižini rezanci ne iziskuju kuhanje. Dovoljno ih je potopiti u vrućoj vodi i namakati otprilike pet do 10 minuta – ovisno o debljini, a potom iskoristiti u receptu.
Mi vam danas donosimo salatu nadahnutu azijskom kuhinjom koja uključuje sirovo povrće, rižine rezance i ukusan umak na bazi sezamovog ulja, a koji s priprema u svega 10-ak minuta.
Ovo je recept koji možete prilagođavati vlastitim željama i stanju u hladnjaku. Upotrijebite sirovo povrće po želji poput krastavaca, kupusa, rajčice i slično. Povećajte proteinsku vrijednost salate i dodajte kuhani slanutka, tunu iz konzerve ili pak nasjeckani dimljeni tofu.
Sastojci:
- 100 g rižinih rezanaca
- 2-3 žlice umaka od soje
- 2 žlice meda
- 2 čajne žličice tostiranog sezamovog ulja
- 1 mrkva
- 1 svježa paprika
- 1 mladi luk
- ½ limuna
- svježi začini po želji
- papar po želji
- čili papričica po želji
- sjemenke bundeve ili suncokreta po želji
Priprema:
- Izvadite rižine rezance iz pakiranja, stavite ih u dublju zdjelu i prelijte vrućom vodom iz kuhala. Pustite da se rezanci namaču barem pet, a maksimalno 10 minuta u vodi. Provjerite vilicom – znat ćete da su rezanci gotovi kada omekšaju.
- Pripremite povrće za salatu: očistite mrkvu i naribajte je na tanke trakice. Na tanke trakice narežite i papriku te narežite mladi luk.
- Napravite preljev za salatu: pomiješajte umak od soje, med, tostirano sezamovo ulje, sok pola limuna i malo limunove korice. Ukoliko volite začinjenu hranu dodajte i malo čili papričice ili čili praha.
- Dodajte papar po želji i svježe začinsko bilje poput peršina ili korijandera.
- Kada rižini rezanci omekšaju, ocijedite ih od viška vode i isperite pod mlazom hladne vode.
- Pomiješajte rižine rezance s nasjeckanim sirovim povrćem i preljevom.
- Salatu poslužite sa sjemenkama po želji. Dobar tek!
Isprobajte i ove recepte za ručak: