Salata s rižinim rezancima i povrćem
Salata s rižinim rezancima i povrćem (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ručak za 10-ak minuta: Fini rezanci s povrćem koji se pripremaju s kuhalom za vodu

26-08-2024 Piše S.L.
komentari

Rižini rezanci odlična su alternativa pšeničnoj tjestenini. Mogu se koristiti u različitim jelima – od hladnih salata do stir fryova.

Rižini rezanci nemaju glutena, pa se nameću kao sjajna zamjena osobama preosjetljivim na taj protein. Uz to, lako se termički obrađuju.

S obzirom da su delikatniji od pšenične tjestenine, rižini rezanci ne iziskuju kuhanje. Dovoljno ih je potopiti u vrućoj vodi i namakati otprilike pet do 10 minuta – ovisno o debljini, a potom iskoristiti u receptu.

Mi vam danas donosimo salatu nadahnutu azijskom kuhinjom koja uključuje sirovo povrće, rižine rezance i ukusan umak na bazi sezamovog ulja, a koji s priprema u svega 10-ak minuta.

Ovo je recept koji možete prilagođavati vlastitim željama i stanju u hladnjaku. Upotrijebite sirovo povrće po želji poput krastavaca, kupusa, rajčice i slično. Povećajte proteinsku vrijednost salate i dodajte kuhani slanutka, tunu iz konzerve ili pak nasjeckani dimljeni tofu.

Sastojci:

  • 100 g rižinih rezanaca
  • 2-3 žlice umaka od soje
  • 2 žlice meda
  • 2 čajne žličice tostiranog sezamovog ulja
  • 1 mrkva
  • 1 svježa paprika
  • 1 mladi luk
  • ½ limuna
  • svježi začini po želji
  • papar po želji
  • čili papričica po želji
  • sjemenke bundeve ili suncokreta po želji

Priprema:

  1. Izvadite rižine rezance iz pakiranja, stavite ih u dublju zdjelu i prelijte vrućom vodom iz kuhala. Pustite da se rezanci namaču barem pet, a maksimalno 10 minuta u vodi. Provjerite vilicom – znat ćete da su rezanci gotovi kada omekšaju.
  2. Pripremite povrće za salatu: očistite mrkvu i naribajte je na tanke trakice. Na tanke trakice narežite i papriku te narežite mladi luk.
  3. Napravite preljev za salatu: pomiješajte umak od soje, med, tostirano sezamovo ulje, sok pola limuna i malo limunove korice. Ukoliko volite začinjenu hranu dodajte i malo čili papričice ili čili praha.
  4. Dodajte papar po želji i svježe začinsko bilje poput peršina ili korijandera.
  5. Kada rižini rezanci omekšaju, ocijedite ih od viška vode i isperite pod mlazom hladne vode.
  6. Pomiješajte rižine rezance s nasjeckanim sirovim povrćem i preljevom.
  7. Salatu poslužite sa sjemenkama po želji. Dobar tek!
U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Isprobajte i ove recepte za ručak:

Trgana pita sa sirom Trgana pita sa sirom: U pet minuta pripremite ručak koji obara s nogu

Salata od slanutka i avokada ukusna je i brzo gotova Osvježavajuća, a tako fina i bez mesa: Ljetna salata od slanutka i avokada gotova je začas

Bučnica Recept za najbržu verziju bučnice s gotovim korama

Slika nije dostupna Ručak za dva eura: Recept za salatu punu proteina koju možete napraviti za 15-ak minuta

Pročitaj još
Pročitaj još