Bez obzira na vrstu posla i razinu odgovornosti, svatko s vremena na vrijeme prolazi kroz periode povišenog stresa, koji znaju potrajati danima. A često su takve okolnosti pojačane obiteljskim, prijateljskim ili ljubavnim situacijama. U nastavku donosimo savjete kako da se na kraju dana "isključite", a neke od njih možete početi primjenjivati već na radnome mjestu.

1. PREKINITE KONTINUIRANI STRES

Uvijek ima radnih dana u kojima se stresne situacije samo lijepe jedna na drugu. Zato je jako važno uzimati stanke tijekom kojih ćete se vratiti u "normalu". Ustanite od stola, uzmite nekoliko dubokih udaha, istegnite se, popijte vode, u svakom slučaju, odvratite misli od uzroka stresa.

A postoji i jedan vrlo jednostavan trik uz koji ćete se sa stresnim situacijama nositi bolje. Nikada nemojte sjediti pogrbljeno, nego se uspravite. Studija objavljena u časopisu "Health Psychology" potvrdila je pozitivne učinke takvog položaja tijela.

2. SVAKAKO POKUŠAJTE ZAVRŠITI ZAPOČETO

Prije nego što napustite radno mjesto, malo razmislite o popisu obaveza i koliko ste toga uspjeli napraviti, a što je ostalo "visiti u zraku". Ako ne razvijete strategiju za dalje, vaš će mozak kada dođete kući i dalje pokušavati riješiti nedovršeni posao. Možda će vam sada biti jasno zašto se ujutro osjećate umorno iako ste spavali dobrih osam sati.

Opuštanje Dajte si oduška: Pet situacija u kojima ljenčarenje nije gubitak vremena

Slika nije dostupna Čak i najgori dan može postati bolji. Evo kako vam to može uspjeti

3. ODMORITE SE MALO OD TEHNOLOGIJE

Jednostavno isključite televizore i laptope. Koliko god smo pomalo ovisni, kratki odmor od tehnologije automatski će smanjiti razinu stresa. Poigrajte se s ljubimcem ili pročitajte nekoliko stranica knjige. I neka vam to postane navika. Kroz neko vrijeme pozitivne promjene neće izostati.

4. BUDITE SAMI SA SOBOM U TIŠINI

Meditiranje je mnogima teška riječ, za koje misle da je potrebno puno prakse. No dovoljno je da sjednete negdje u tišini, zatvorite oči i jednostavno dišete. Bit će to najbolji trenutak vašega stresnog dana. Pokušajte razbistriti misli, bez ikakvog forsiranja jer ono će opet stvoriti stres, a tako ćete se samo vrtjeti u krug.

5. TUŠIRANJE I KRATKI ODMOR

Sve je bolje nakon tuširanja. To je trik koji uvijek "pali" i ako ste pod stresom, ako ste neispavani ili bolnih mišića. Ako tomu dodate kratki odmor od 20 minuta do pola sata, imat ćete osjećaj kao da je sav taj stres ustvari bio jučer. Nakon ovakvog mini-rituala imat ćete osjećaj da vam dan (ili večer) počinje ispočetka.

Probajte svaki dan izdvojiti barem pola sata za sebe Probajte svaki dan izdvojiti barem pola sata za sebe (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju