Prošle godine mnogi su rad u uredu zamijenili radom od kuće. Neki su se na promjenu brzo i lako prilagodili, dok je drugima teško pala. Dani su prolazili, a u slučaju mnogih vrlo brzo je postalo kristalno jasno da će im dom još neko vrijeme biti i dom i radno mjesto.

Međutim, u posljednje vrijeme mnogi su poslodavci odlučili da je vrijeme za povratak u urede, a nakon više od godinu dana rada iz kreveta, s kauča, za kuhinjskim stolom...nije tako jednostavno vratiti se na posao. Čak ni onima koji su na početku bili nezadovoljni radom od doma.

U nastavku zato donosimo savjete koji će val olakšati ovaj povratak i umanjiti stres.

Naime, nije nimalo čudno osjećati strepnju zbog povratka nakon toliko vremena provedenog u sigurnosti vlastitog doma. Ako ste zabrinuti pa čak i anksiozni zbog povratka dva su moguća razloga.

Prvi se tiče sigurnosti. Nije neobično ako vam zbog povratka u urede raste zabrinutost da ćete se zaraziti koronavirusom.

Drugi razlog je strah od socijalnih interakcija. Naime, u proteklih više od godinu dana društveno smo se distancirali i izgubili praksu sastajanja s većim brojem ljudi, gledanja u oči, svakodnevnog čavrljanja...

Sada se tome moramo vratiti. Srećom, povratak u mnogim slučajevima može proći bezbolno. Evo i kako.

1. PRIPREMITE SE MENTALNO

Prije povratka u glavi prođite kroz scenarije s kojima biste se mogli susresti na poslu kako biste se osjećali ugodnije. Ovakvo vizualiziranje naime može pomoći ljudima da se lakše nose sa situacijama koje su ispunjene tjeskobom.

Na ovaj način ćete se emocionalno pripremiti na povratak.

Ako je moguće posjetite ured prije službenog datuma povratka. Razgledajte ga, sjednite u svoju stolicu, sjetite se da se puno toga promijenilo u posljednjih godinu dana i da stvari neće biti iste.

Slika nije dostupna Po jutru se dan poznaje: Navike koje bismo trebali usvojiti za uspješniji ostatak dana

2. POČISTITE RADNO MJESTO

Moguće je da će nakon više od godinu dana izbivanja vašem radnom mjestu dobro doći osvježenje pa čak i čišćenje.

Ako je potrebno dođite malo ranije na posao i počistite svoj radni stol, police, ladice... Donesite i neke nove dekoracije zbog kojih će vaše radno mjesto biti ljepše i ugodnije.

Ugodno, čisto i organizirano radno okruženje dobro je za mentalno zdravlje, a može pomoći i u smanjenju razine stresa.

Razmislite i o nekoj biljci. Istraživanja su naime pokazala da biljke povoljno utječu na razinu stresa na poslu i povećavaju produktivnost.

3. OSVJEŽITE GARDEROBU

Kada izgledamo dobro, osjećamo se dobro. Iako se nismo bunili protiv rada u trenirkama, sada je vrijeme za promjenu i povratak poslovnijim kombinacijama koje će vam pomoći da se osjećate sigurnije i profesionalnije.

Prava garderoba je ta koja vam može pomoći da se vratite u svoju ulogu. Dakle, povratak na posao dobra je prilika da razmislite o kupnji nove odjeće ili barem par komada koji će biti osvježenje za vaš ormar i zbog kojih ćete se osjećati ugodno.

4. USPOSTAVITE BOLJI RITAM SPAVANJA

Neodlazak u ured omogućio nam je da spavamo do nekoliko minuta prije početka radnog dana. S druge strane, upravljanje obiteljskim životom neke je prisililo da posao obavljaju u kasnim noćnim satima. Ovo sve znači da se mnogima standardni ritam spavanja u potpunosti poremetio.

Dobra stvar kod povratka u ured je ta da ćete opet imati normalan dan. Sada samo morate pripaziti da se dobro naspavate kako vam glava ne bi padala dok sjedite u uredu ili na sastanku.

Dolazak na posao u 7, 8, 9...sati na početku će vjerojatno biti šok za vaš organizam i raspored. Zato što prije poradite na upostavljanju dobre rutine kada je u pitanju spavanje.

Dokazano je da sedam do devet sati sna pomađe ljudima da budu produktivniji. Dovoljno sna smanjuje i prejedanje i štiti nas od istrošenosti i stresa.

Slika nije dostupna Idi, idi, nesanice... Trik uz koji ćete zaspati za nekoliko minuta

5. BRINITE ZA SVOJE ZDRAVLJE

Oko naše budućnosti i dalje postoji mnogo neizvjesnoti. Kako bi vam bilo lakše vratiti se u ured, činite sve ono što će vam pomoći da se osjećate ugodnije po pitanju vašeg zdravlja.

To znači za početak da nastavite nositi masku. U vašoj torbi i radnom stolu uvijek imajte rezerve. Nije svima ugodno hodati bez maske i to je sasvim u redu. Čak i ako ste se cijepili i smatrate da vam više ne treba, poštujte odredbe koje vrijede u vašoj firmi.

Ostali savjet koji će vam pomoći sačuvati zdravlje su redovito pranje ruku, dezinfekcija radnog mjesta, izbjegavanje gužvi...

Također, ako na radnom mjestu imate prozor ili vrata koja možete otvoriti učinite to kako bi zrak cirkulirao.

6. POSTAVITE OSOBNE GRANICE

Neki ljudi su sretni jer će ponovno biti na istom mjestu, drugi osjećaju nelagodu. Ovi prvi će, razumljivo, imat veću potrebu za rukovanjem i zagrljajima.

Ono što morate znati je da je u redu reći ne fizičkom dodiru ako vam ne odgovara. Nitko vas, uostalom, ne smije dodirivati bez vaš dopuštenja, bez obzira na pandemiju.

Ako vam rukovanje i zagrljaji stvaraju nelagodu recite to kolegama na ljubazan, ali jasan način. Jasna komunikacija je ključna kako bi drugi shvatili vaše želje i potrebe kada su u pitanju sigurnost i osobne granice.

7. NE ŽURITE S PRILAGODBOM, A AKO JE POTREBNO POTRAŽITE I POMOĆ

Nakon više od godinu dana preživljavanja globalne pandemije, nije nimalo neobično osjećati tjeskobu oko povratka koliko toliko normalnom životu. Čak i ako su stvari krenule nabolje, može biti teško prilagoditi se životu kakav je nekad bio.

Uzmite u obzir činjenicu da strah i briga za sigurnost koji su nas pratili u proteklom razdoblju neće nestati preko noći.Zato nemojte od sebe očekivati da vam sve iste sekunde mora biti super. Dajte si neko vrijeme za prilagodbu i prihvaćanje situacije.

Ako se pokaže da vam nakon traumatične godine to i nije tako lak zadatak, potražite pomoć stručnjaka, nekoga s kim ćete razgovarati o svojom problemima i pronaći rješenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju