Iako se najčešće smatra zdravijom zamjenom za rižu, kvinoja nije žitarica, već usjev nalik žitarici koja se uzgaja zbog svojeg jestivog sjemena. Sjemenke kvinoje mogu biti različitih nijansi – od bijele do crne boje, a kod nas je najzastupljenija ona žuta.

Galerija

Kvinoja potječe iz Južne Amerike, uz kukuruz smatrala se osnovnom prehrambenom namirnicom Inka, a danas se konzumira u cijelome svijetu.

Ovo je uistinu prava superhrana – obiluje proteinima te sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Zbog toga se njezina konzumacija preporučuje osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla.

Bogata je i vitaminima iz skupine B, vitaminom E, ali mineralima poput kalcija, magnezija i željeza. Povrh svega, sadrži značajne količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje jamče zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.

U 100 grama nekuhane kvinoje nalazi se oko 360 kalorija, što ju čini vrlo zasitnom namirnicom. Kada se uzme u obzir da se pola kilograma ove namirnice može kupiti po cijeni od dvadesetak kuna, jasno je da ćete za relativno malo novca uspješno nahraniti četveročlanu obitelj.

KAKO SKUHATI KVINOJU?

1. Isperite kvinoju pod mlazom čiste vode kako biste uklonili gorčinu na vanjskoj ovojnici sjemenke. Nemojte je dugotrajno namakati jer bi gorčina mogla prodrijeti u unutrašnjost te pokvariti okus jela.

2. Pomiješajte kvinoju s dvostrukom većom količinom vode. Primjerice, ako želite pripremiti jednu šalicu kvinoje, za kuhanje će vam biti potrebne dvije šalice vode.

3. Pomiješajte kvinoju s vodom u loncu te stavite kuhati na štednjak nepoklopljenu na umjerenoj temperaturi. Ovisno o količini koju kuhate, za termičku obradu bit će vam potrebno 10 do 20 minuta.

Kvinoja ima svih devet esencijalnih aminokiselina
Kvinoja ima svih devet esencijalnih aminokiselina (Foto: Getty Images)

4. Nakon što kvinoju skuhate, poklopite lonac i pustite da odstoji barem pet minuta prije konzumacije.

5. Imajte na umu da će se tijekom kuhanja volumen kvinoje udvostručiti ili čak utrostručiti, stoga birajte nešto veći lonac za kuhanje.

6. Kvinoja ima lagan orašast okus. Ako ga želite dodatno produbiti, umjesto u vodi kuhajte kvinoju u povrtnom ili pilećem temeljcu.

7. Posolite jelo po želji. Na šalicu kuhane riže ide oko pola čajne žličice soli.

Kvinoju možete i samljeti te koristiti umjesto brašna za pripremu bezglutenskog kruha, palačinki i drugih slastica.

BURGER OD KVINOJE
Kvinoja se često koristi kao prilog jelima te poslužuje uz pečeno meso. No s obzirom na to da ona ima znatnu količinu bjelančevina – 12 do 16 posto na 100 grama namirnice – i sama kvinoja može "glumiti" glavni izvor proteina.

Pomiješate li je s brokulom, jednim jajem te nešto začina, možete napraviti ukusni popečak kao zamjenu za burger.

SALATA OD KVINOJE
Od kuhane kvinoje možete pripremiti mnogobrojne salate s raznovrsnim povrćem, mesom, ribom ili sirom, a u kombinaciiji s umakom po želji te začinskim biljem. Isprobajte i ovu jednostavnu te zasitnu salatu s komadićima batata i špinata.

PUNJENE PAPRIKE OD KVINOJE
Nemate mljevenog mesa u kući, a jedu vam se punjene paprike? Nema problema, napunite ih kvinojom, tikvicama, parmezanom i začinskim biljem.

PUDING OD KVINOJE
Kvinoju možete tretirati kao rižu, te je skuhati na mlijeku kako biste dobili ukusan puding, a potom je ukrasili s voćem, jogurtom i orašastim plodovima.