Palenta, žganci i pura tri su najčešća imena za isto jelo koje se kuha od kukuruznog griza. Ako se koristite instant palentom, ovaj ukusan prilog može se skuhati već za 15 minuta.

Savršeni žganci trebaju biti kremasti i bez grudica te puni okusa. Umjesto na običnoj vodi, skuhajte ih na pilećem temeljcu, a obavezno dodajte i koji komadić maslaca te naribani parmezan kako biste poboljšali okus.

Kuhana pura idealan je prilog gulašima, raznim umacima na bazi mesa i povrća, ali i dobar dodatak za doručak uz bijelu kavu, vrhnje ili mlijeko.

Znate li je skuhati? Ne brinite, donosimo vam postupak – korak po korak – za pripremu ovog priloga kremaste teksture i bogatog okusa.

Sastojci za savršene žgance:

  • 300 ml mlijeka
  • 170 g instant palente
  • 30 g maslaca
  • 20 g parmezana
  • 1 pileća kocka za juhu
  • ½ l obične vode
  • sol i papar po želji

Priprema savršenih žganaca:

  1. U lonac ulijte pola litre vode i zakuhajte je. U vodi izmrvite kocku za juhu i miješajte dok se ne rastopi.
  2. Kada se kocka otopi u vodi, dodajte mlijeko i sve pomiješajte. Ponovo zakuhajte.
  3. Smanjite vatru i postupno počnite dodavati izmjerenu količinu instant palente uz stalno miješanje pjenjačom. Kuhajte instant palentu oko dvije minute.
  4. Uklonite lonac s vatre pa u smjesu umiješajte maslac narezan na kockice i naribani parmezan. Posolite i popaprite po želji.
  5. Poslužite toplo kao prilog.

Pogledajte niže koja jela možete poslužiti uz kuhanu palentu.

Fini, krepki gulaš utoplit će kosti i zasititi organizam Fini gulaš: Ručak koji se "sam kuha" dok vi obavljate što treba po kući

Piletina u vinu (coq au vin) Najsočnija piletina: Recept kojem Francuskinje ne mogu odoljeti

Slika nije dostupna Jedan lonac, pet obroka: Recept za fini mesni umak koji se može iskoristiti na pet različitih načina

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju