Brak je jedna od onih stvari u životu koja nikad ne prestaje biti izazovna. Zapravo, s vremenom brak često postaje sve izazovniji. Jednom kada početni entuzijazam i zaljubljenost nestanu, mnogi se počnu osjećati kao da su zapleti u kolotečini i da im je brak postao dosadan.

Ako i sami smatrate da ste došli u fazu u kojoj je vaš brak postao dosadan, vrijeme je da u njega unesete malo energije.

Jednostavno je - ako se stalno pitate propuštate li nešto i je li vrijeme koje provodite sa supružnikom više obaveza nego vlastiti odabir, morate poduzeti nešto prije nego se vaš brak ozbiljnije uruši.

U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga što možete napraviti kako bi se situacija promijenila.

1. Pozabavite se osobnim problemima i pobrinite se za vlastitu sreću

Prije nego počnete rješavati probleme u braku bitno je da se pozabavite osobnim problemima, odnosno da dobro razmislite što vas muči i da stvorite sreću u sebi.

Možda postoji neki problem koji ste izbjegavali, možda se borite s anskioznošću... U svakom slučaju, prvi korak neka bude suočavanje s vlastitim problemima kako biste mirni i sretniji mogli rješavati druge probleme.

2. Promijenite perspektivu

Promijenite pogled na svoj brak. Primjerice, ako vam se čini da ste zapeli u kolotečini, pokušajte o njoj razmisliti kao o znaku sigurnosti, nečemu što je nastalo iz ljubavi. Kolotečina ne mora nužno biti nešto negativno i dosadno.

Ako to učinite, osjećaj dosade možda će se transformirati u osjećaj dublje povezanosti odnosno privrženosti suprugu. Novu perspektivu iskoristite za jačanje osjećaja zajedništva.

Slika nije dostupna Tako puno znače: Moćne rečenice koje želimo čuti više od "volim te"

3. Zajedno učinite nešto novo

Zajedno napravite nešto novo, za vas potpuno neobično. Primjerice, umjesto izležavanja na kauču i gledanja filmova, izaberite odlazak u šetnju. Prisjetite se i stvari koje ste zajedno radili na početku veze i vratite ih u vašu svakodnevnicu. Studije su pokazale da su parovi koji zajedno dijele nova i uzbudljiva iskustva predaniji i manja je vjerojatnost da će doći do nezainteresiranosti.

4. Budite spontani

Nema ničeg uzbudljivijeg od spontanosti. Da biste to učinili, morate odvojiti vrijeme jedno za drugo i održavati komunikaciju otvorenom. To će vam omogućiti da iznenadite jedno drugi aktivnostima koje će razbiti vašu uobičajenu rutinu, odnosno dosadu.

Par O ovome nema rasprave: Tri stvari koje svaka žena zaslužuje od svojeg supruga

5. Pronađite načine da začinite život u spavaćoj sobi

Ako u braku nedostaje intimnosti, to će utjecati na cijeli odnos. Bitno je da se i suprug i vi veselite vođenju ljubavi. Zato iskreno razgovarajte s partnerom o željama, preferencijama, predigri, položajima... Kada vam bude ugodno razgovarati o ovim stvarima, osjećat ćete se povezanije i zadovoljnije.

6. Svaki dan naučite nešto novo

Bez obzira na to koliko dugo se poznajete, imajte na umu da uvijek možete naučiti nešto novo o svom supružniku. Razgovarajte o svemu i veselite se otkrivanju novih detalja.

Par Već na samom početku: Sedam sigurnih znakova da će vaš brak trajati

7. Pobrinite se da imate život i izvan braka

U svakoj vezi važno je da supružnici imaju živote izvan braka. Provođenje vremena s ljudima koji nisu vaš partner, bavljenje aktivnostima u kojima on ne sudjeluje... sve je to bitan dio rasta pojedinca. Ako odlučite živjeti bez svega toga i posvetiti se samo partneru, bez imalo sumnje doći će do zasićenja i dosade.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju