Potpuni zaokret karijere nikada nije jednostavna odluka, bilo da smo u kasnim dvadesetima ili pak u pedesetima, bilo da smo shvatili da ono za što smo se školovali ujedno i nije ono čime se želimo baviti u životu ili pak nas je na to prisilio otkaz.

Međutim, da se čak i u tim situacijama, koje nam se naizgled čine bezizlazne, može stvoriti nova karijera vrijedna divljenja, pokazuju dvije stvarne žene: Andreja Rambrot i Alis Marić.

Evo kako su to napravile.

1. Donesite odluku o novom putu

Andreja Rambrot diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost, a danas je stručnjakinja za pisanje sadržaja za digitalne medije, brendiranje, izradu online oglašavačkih strategija i kampanja te vlasnica Pisalice. Nakon diplome uputila se na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u odgojno-obrazovnu ustanovu, no okruženje tog sektora itekako ju je razočaralo. I tada je shvatila da mora nešto poduzeti.

Andreja Rambrot shvatila je da se ne želi baviti onime što je studirala Andreja Rambrot shvatila je da se ne želi baviti onime što je studirala (Foto: Andreja Rambrot)

Osjećala sam se kao da sam došla pred zid koji je nemoguće preskočiti ako paralelno ne sagradim novi zid s čvrstim temeljima. Taj novi zid je bila nova struka. Odlučila sam zasukati rukave i odmah krenuti u gradnju, nisam se sažalijevala, govori nam Andreja koja je tu odluku donijela u vrlo mladoj životnoj dobi.

S druge strane, Alis Marić, diplomirana pravnica i vlasnica književnog bloga Čitaj knjigu, promjenu karijere doživjela je u pedesetima i to zbog otkaza, za što danas kaže da je najbolje što joj se moglo dogoditi.

Tada sam nesumnjivo bila u šoku, potom me uhvatila panika, pa strah, a potom i sram jer nikada u životu nisam bila nezaposlena. Negativne emocije trajale su nekih godinu dana, a potom se u meni stvorio veliki inat. Shvatila sam da je sve u meni i da isključivo ja sama sebi mogu pomoći i promijeniti tijek stvari. Pa i emocije. Prestala sam gubiti snagu na strah i neizvjesnost. Krenula sam u akciju. Znala sam da kad-tad moraju doći rezultati. Knjige su se tu pojavile kao očiti znak i pravi spas, započinje Alis svoju priču.

2. Svakodnevno učite

Alis Marić prve dvije godine postojanja svog bloga nije imala nikakve prihode, no neprestano je u to ulagala cijelu sebe. Kako je u to vrijeme iza sebe imala više od dvadeset godina radnog iskustva, to je smatrala svojom najvećom prednošću u tom periodu.

U tim ste godinama već iskusni i posjedujete brojna znanja i vještine. Tada ih je potrebno samo implementirati u novo okruženje. Vodila sam urede velikih kompanija, vodila sam velike menadžere, organizirala nemoguće stvari pa kako onda ne bih to mogla raditi za sebe? Dobila sam nadljudsku snagu, ističe Alis.

Alis Marić u pedesetima je pokrenula novi posao Alis Marić u pedesetima je pokrenula novi posao (Foto: Alis Marić)

No Andreja je nakon odluke o promjeni karijere tek krenula "brusiti" svoje vještine. Znala je da je odlična u pisanom izražavanju pa se upustila u područje digitalnog marketinga, vjerujući da je našla odličan posao. Međutim, tek je tada slijedila ona najveća lekcija.

S novog posla nekoliko sam mjeseci dolazila doma u suzama i potpuno iscrpljena. Shvatila sam da ovisim o drugima, o lošem poduzetniku koji je bio šef, a ne vođa, i da on nije bio prvi takav na kojeg sam naletjela. Pitala sam se po čemu su oni bolji ili pametniji od mene. Kasnije sam shvatila da je sve u hrabrosti i upornosti, napominje Andreja koja u tom trenutku znala da će joj biti potrebno barem nekoliko godina kako bi stekla potrebno znanje i postala poduzetnica.

Nakon otkaza sam nesumnjivo bila u šoku, potom me uhvatila panika, pa strah, a potom i sram jer nikada ranije u životu nisam bila nezaposlena, kaže Alis Marić.

Zato je svakodnevno predano učila jer je znala koji je njezin cilj.

Čitala sam more članaka na stranim portalima, slušala sam besplatne i plaćene webinare, također na stranim portalima, jer su daleko jeftiniji i specifičniji od većine radionica o marketingu koje postoje kod nas u Hrvatskoj. Pohađala sam i razne besplatne radionice i tečajeve u organizaciji udruga i jedinica lokalne samouprave, govori Andrea.

3. Nikada nemojte odustati, koliko god teško bilo

Ni Andrejin ni Alisin put u novu karijeru nisi prošli bez izazova i bez stalnih uspona i padova. No ni jednu ni drugu to nije obeshrabrilo. Sve ono što ih je snašlo na tome putu pokazalo im je da se vrijedi boriti za karijeru u koju se zaista vjeruje.

Bilo je na stotine zatvorenih vrata. No na kraju si i na tome zahvalan, jer bez toga nema naprijed. Dakako, mnogi i danas imaju predrasude o onome što radim, ali se ne obazirem na to. Idem dalje. Danas Čitaj knjigu pokazuje ljudima da se može, da je sve moguće, pa čak i popularizirati čitanje, te da u tome svatko može pronaći nešto za sebe, kaže ova književna blogerica.

Ništa manje trnovit nije bio ni Andrejin put.

Bilo je trenutaka kada sam se pitala što to meni treba, zašto poput nekih nisam pristala na posao preko veze i negdje se „uhljebila“. Razum i srce su brzo prevladali jer opet, radila sam to za sebe, ni za koga drugoga na svijetu. Nekako se cijeli život vodim onom da mi jedino znanje koje imam nitko ne može oduzeti. To je moja moć, napominje ponosna vlasnica Pisalice.

Osjećala sam se kao da sam došla pred zid koji je nemoguće preskočiti ako paralelno ne sagradim novi zid s čvrstim temeljima. Taj novi zid je bila nova struka. Odlučila sam zasukati rukave i odmah krenuti u gradnju, nisam se sažalijevala, govori nam Andreja koja je tu odluku donijela u vrlo mladoj životnoj dobi.

Kako bi i dalje ostala konkurentna u svome poslu, koristi svaku priliku za dodatno usavršavanje i stjecanje novih vještina. Iako se bavi marketingom, u posljednje vrijeme sve je više uvučena u psihologiju jer su te dvije grane usko povezane. Kako kaže, radi i na svojim komunikacijskim i prezentacijskim vještinama jer se na velikom tržištu treba moći istaknuti.

U takav put vjeruje i Alis, a nađu li joj se na putu novi izazovi, zna da nema toga što žena ne može savladati.

Kada se osvrnem na sve, ponosna sam i sretna. Ispunjena kao nikad. Ništa me više ne može poljuljati. Ako Čitaj knjigu jednog dana ne bude više moj jedini i osnovni posao, stvorit ću drugi. Ima toliko toga još predivnog na ovome svijetu. Mogu što god poželim. Samo je važno da u tome uživam i da sam to ja, zaključuje Alis Marić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju