Kakva će biti jesen, naravno, još uvijek nitko ne zna, ali može se pretpostaviti da će mnogi kojima to posao dopušta ovu jesen i zimu provesti kod kuće. Kako si od svog doma napraviti učinkovit, lijep i aktraktvan kućni ured, postala je ponovno aktualna tema koja mnoge zanima. Zato se pripremite na vrijeme - nemojte opet čekati zadnji tren za kupnju radnog stola, polica, radnog stolca, dodatnog monitora...

 

Iako zvuči kao bajka - kućni ured daleko je od toga. Za rad od kuće potrebni su samodisciplina, mir, dobra organizacija... Neću vam govoriti o tome kako da odvojite privatni i poslovni život te kako biti učinkovitiji i organiziraniji, nego ću vam otkriti nekoliko vrlo važnih savjeta koji će vam pomoći da si složite što efikasnije mjesto za rad.

Uložite u pravi radni stolac, bez obzira na to što u kući imate stolce te mislite da za radni kutak može poslužiti i plastična Eamsica

Za rad, ne za slikanje na Instagramu. Naime, moramo biti iskreni - većina fotogeničnih radnih kutaka zapravo su neudobni i nisu prilagođeni radu od osam ili više sati.

Svi oni lijepi uredi s malim, uskim stolovima, plastičnim stolicama i dekorativnim policama znaju izgledati jako atraktivno na društvenim mrežama, a u stvarnosti su neudobni i u njima je jako teško raditi uredski posao na računalu. Osim toga, teško je raditi dok vam oko glave skaču djeca i ostali ukućani, tako da najprije trebate odvojiti obiteljski život od poslovnog. Zato odaberite najmirniji kutak u stanu i pretvorite ga u svoj kućni ured. Naravno da bi idealno bilo da je to radna soba, odnosno jedna zasebna prostorija u koju možete ući i izaći kao kada odlazite i vraćate se s posla, ali poslužit će i razne improvizacije poput paravana, zavjesa, pregrada od polica, ormara...

1. Vaš ured može biti u spavaćoj sobi, mirnom dijelu dnevnog boravka, hodniku, pa čak i na grijanoj zatvorenoj lođi. Važno je da taj prostor uredite što ergonomskije i ugodnije.

Što to znači? To znači da uvjeti rada moraju biti dobri i što sličniji radu u pravim uredima. Dakle, ako planirate raditi dulje od kuće, uložite u adekvatan radni stol, radnu stolicu i rasvjetu.

2. Radni stol mora biti dovoljno velik i dubok da se na njega možete nasloniti s obje ruke i s laktovima na stolu. Ako puno pišete na računalu, birajte dublje stolove kako biste tipkovnicu mogli odmaknuti od ruba tako da vam laktovi i ruke stoje u prirodnom položaju.

Slika nije dostupna Radite kod kuće? S ovih sedam poteza olakšajte si situaciju

3. Ista priča vrijedi i za stolac. Uložite u pravi radni stolac, bez obzira na to što u kući imate stolce te mislite da, kao na Instagramu, za radni kutak može poslužiti i plastična Eamsica.

Jedno je sjesti na pola sata za mali stolić s kompjuterom, a drugo je dane i dane provoditi za računalom u nezgodnom položaju.

Čuvajte svoja leđa, oči i vratnu kralježnicu.

4. Zaboravite rad na kauču, na krevetu, na podu, rad u fotelji, rad na blagovaonskom stolu, za kuhinjskim otokom... Sve to može biti dobra pomoć, ali ne i trajnije rješenje.

Nije ludo to što postoje propisi i Zaštita na radu koja propisuje upravo takve stvari - nagibe i visine monitora, radnih stolica, stolova, količinu svjetla, refleksije za kompjuterom...

5. Vrlo je važno i da si osigurate dobro svjetlo, što znači da bi bilo dobro da vaš stol ima što više dnevnog svjetla te da ono dolazi bočno, tako da si ne radimo sjenu. Pritom treba paziti da se izbjegne i refleksija prozora u zaslonu računala, a da umjetno svjetlo bude dovoljno jako - preporuka je 500 luksa na radnoj površini.

 

O uređenju interijera i životnog prostora više pročitajte na stranici dblog.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju