Male kuhinje predstavljaju veliki izazov za uređenje – potrebno je uspostaviti ravnotežu između svojih želja i osobnog stila te funkcionalnosti samog prostora. Na neke stvari definitivno trebate pripaziti ako raspolažete malim prostorom.

Galerija Manji i okrugli stolovi bolje su rješenje za manje kuhinje Manje i tamne podne pločice vizualno će smanjiti prostor Mali kutak za objedovanje pravi je izbor za male kuhinje +2 Optimizirajte prostor i nađite mjesto za svaku stvar u kuhinji  

Zaboravite na male podne pločice

Ljudi često misle da su male podne pločice u manjoj kuhinji najbolje rješenje jer su proporcionalne prostoriji. No to je pogrešno, ističu stručnjaci za unutarnje uređenje. Umjesto toga želite upotrijebiti veće podne pločice jer će one vizualno proširiti prostor. Ovaj efekt bit će još naglašeniji ako odaberete pločice u svjetlijim nijansama.

Zaboravite na veliki blagovaonski stol

U želji da što više stvari smjeste u mali prostor, neki odluče u kuhinju staviti i veliki blagovaonski stol sa stolicama. Stiskanje velikog blagovaonskog stola u mali prostor nije pametno rješenje kada uređujete malu kuhinju.

Manje i tamne podne pločice vizualno će smanjiti prostor Manje i tamne podne pločice vizualno će smanjiti prostor (Foto: Living4media)

Raspolažete li s malim prostorom, preklopni blagovaonski stolovi kod koje se može spustiti dio plohe odlično su rješenje. Oni vam omogućuju vam da jedete svoje obroke u miru, ali i da ih složite i sačuvate dragocjeni podni prostor kada kuhate ili spremate.

Uz prazan zid možete postaviti i tanku ploču te staviti barske stolce te tako stvoriti mali kutak za objedovanje. Ako imate prostora za stol, uvijek je dobro odabrati modele zaobljenih linija – mekši rubovi su manje napadni u skučenom prostoru.

Zaboravite na kuhinjske ormariće samo s jednom policom

Optimizirajte prostor za odlaganje stvari kada raspolažete s malim kuhinjama. Birajte kuhinjske elemente i police u kojima možete pohraniti što je moguće više stvari. Ako je to moguće, odaberite i ormariće s kliznim vratašcima jer će one dodatno uštedjeti na prostoru. Dodatan prostor dobit ćete ako na zidove stavite kuke te na njih objesite tave, lonce i pribor za kuhanje.

Radna ploha na izvlačenje koristit će u maloj kuhinji Radna ploha na izvlačenje koristit će u maloj kuhinji (Foto: Living4media)

Zaboravite na kuhinjska pomagala samo s jednom namjenom

Iako je primamljivo kupiti i isprobati najnovije kuhinjske gadgete – primjerice, rezač za kuhana jaja, isplativije je ulagati u predmete s višestrukom namjenom. Ne samo da ćete tako smanjiti gužvu u kuhinjskim ormarićima, već ćete i svoje troškove.

Pripazite i na duplikate kuhinjskog pribora i pomagala u kuhinji. Pregledajte sve svoje kuhinjske stvari i reciklirajte ili donirajte sve duplikate zajedno sa predmetima koje zapravo ne koristite. Iznenadit ćete se koliko ćete dodatnog prostora i prostora za pohranu osloboditi za daljnju upotrebu.

Mali kutak za objedovanje pravi je izbor za male kuhinje Mali kutak za objedovanje pravi je izbor za male kuhinje (Foto: Living4media)

Nemojte izbjegavati tamne boje

Uvriježilo se mišljenje kako treba izbjegavati tamne boje u malim kuhinjama jer ih mogu učiniti još skučenijima. Ako se pravilno koriste, tamne boje mogu stvoriti prostor pun topline. Stručnjaci za interijere se slažu da nije problem u tamnim bojama, već u izbjegavanju neuravnotežene i monotone palete boja. Ako upotrijebite samo jednu nijansu u kuhinji, ona će se učiniti jednodimenzionalnom i manjom nego što zapravo jest. Tamnije boje igrat će lijep kontrast svjetlijoj kuhinji ako ih decentno dozirate.

Kupaonica je čisti glamur: Oduševila nas je Marinina prekrasna kuća nedaleko od Slavonskog Broda Prekrasna kuća s glamuroznom kupaonicom blizu Slavonskog Broda - 3 Prekrasna kuća s glamuroznom kupaonicom blizu Slavonskog Broda - 10 Prekrasna kuća s glamuroznom kupaonicom blizu Slavonskog Broda - 8 +20 Prekrasna kuća s glamuroznom kupaonicom blizu Slavonskog Broda - 21

Iva iz Zadra: "Keramičar me pitao želim li taj 'cirkus' u kući, a poslije je terrazzo pločice želio i u svojoj kuhinji" Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 3 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 2 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 5 +6 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 8

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju