Čak i najveći ljubitelji petunija možda nisu znali da postoji i crna petunija, zvana i velvet petunija ili petunija crni pliš. I zaista, latice ovog jedinstvenog i otmjenog cvijeta kao da su od najfinijeg baršuna, no osim te mekane strane crne petunije imaju i jednu "oštriju" stranu – na svojim stabljikama imaju ljepljive dlačice pomoću kojih hvataju male insekte.

Na taj način crne petunije se hrane apsorbirajući hranjive tvari nakon što insekt umre. Ova tajanstvena ljepotica dobivena je prirodnim uzgojem u SAD-u prije više od deset godina, miješanjem boja petunije koje su se mogle naći na tržištu te je tako rođena nova zvijezda hortikulture.

Ljubitelji cvijeća i vrtlarstva sigurno će primijetiti da crna petunija stvara divan kontrast sa šarenim cvijećem zbog čega se ovu misterioznu ljepoticu svakako isplati dodati svojoj cvjetnoj kolekciji. Osim boje, lako će vas privući i njezini cvjetovi u obliku trube koji je stvoren upravo takav s namjerom da privuče leptire i kolibriće u vrt.

Slika nije dostupna Izaberite cvijeće: Pet balkonskih ljepotica koje sjenu vole više od sunca

Slika nije dostupna Pampas trava i hortenzije su čarolija: Dvorište u Rijeci kojem tepaju da je raj na zemlji

Petunije su izuzetno česte i popularne biljke, mogu se uzgajati u posudama, žardinjerama, visećim žardinjerama, a rastu od sredine proljeća do sredine jeseni. Ako je crna petunija i vas oduševila i željeli biste je posaditi, treba znati da sjeme ove petunije treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, bez izlaganja direktnoj sunčevoj svjetlosti. Nakon sadnje u vrtu priča se mijenja jer petunija u cvatu treba puno sunčeve svjetlosti i bogato, dobro navodnjavano zemljište.

Da bi biljka dalje cvjetala, uvele cvjetove treba odmah ukloniti, a krajem ljeta treba ih odsjeći do pola kako biste potaknuli novi rast vaše crne petunije i drugi krug cvjetanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju