Ponekad nepromišljeno i nenamjerno vlastitim ponašanjem možemo navesti druge ljude da ne misle najbolje o nama. Provjerite koja su to ponašanja zbog kojih bi ljudi oko vas mogli pomisliti da niste dobra osoba

1. Previše se šalite na tuđi račun
Vi možda mislite da ne radite ništa loše i da drugi vaše šale na njihov račun ne shvaćaju ozbiljno, ali trebali biste pripaziti. Šaliti se na tuđi račun dozvoljeno je jedino ako se osoba s kojom se šalite ne osjeća neugodno zbog toga i ako se znate šaliti i na vlastiti račun. I šale na vlastiti račun trebalo bi biti više od šale na tuđi račun. Stalnim podbadanjem drugih ostavit ćete dojam osobe koje nema dobre namjere te se u vašem društvu drugi neće osjećati ugodno.

2. Prečesto ogovarate druge ljude
Budimo iskreni, nitko nije imun na tračeve i svi mi ogovaramo druge. Nekada ogovaranje interpretiramo kao iznošenje istinitih činjenica o drugima, ali i dalje je to komentiranje tuđih života i ponašanja iza njihovih leđa. Kako možete znati ogovarate li prečesto druge ljudi? Odgovor će vam dati vaša vlastita savjest i osjećaj za moral.

Kako možete znati ogovarate li prečesto druge ljudi? Odgovor će vam dati vaša vlastita savjest i osjećaj za moral

3. Puno govorite, a malo slušate
Znati slušati druge je vrlina, ali u posljednje vrijeme kao da je sve manje onih koji znaju slušati, a sve više onih koji znaju pričati. Tijekom svakog razgovora osvijestite pravi način komunikacije u kojem ćete podjednako govoriti i slušati. Naučite primijetiti kada previše pričate, zaustavite se i dozvolite drugoj osobi da kaže svoje i pritom je, naravno, slušajte. Doznajte i koja je najveća greška koju svi radimo tijekom razgovora.

4. Samo se prema određenim ljudima ponašate lijepo
Mislite da ćete se iscrpiti ako ćete se prema svima odnositi lijepo? Da ćete potrošiti količinu dobrote koju nosite u sebi? Dobrote nikad previše ne možete pustiti u svijet i dati drugima, zato nemojte se štedjeti. Biti dobar prema nekim ljudima, a loš prema drugima, nikako se ne može nazvati lijepim ponašanjem. Pa čak i ako ste dobri prema 10 ljudi, a loši prema jednoj osobi, drugi bi mogli pomisliti da niste dobra osoba. Otkrijte i 3 dokaza da s vama netko manipulira.

5. Stalno želite biti u centru pažnje
Kada ste u društvu volite voditi glavnu riječ i biti u centru pažnje? Do neke mjere to je u redu jer u svakoj zajednici postoji dominantna osoba, ali uvijek morate dati i drugima da dođu do izražaja te ne smijete dozvoliti da ostanu u vašoj sjeni.

6. Stalno ste na telefonu

Pustite taj telefon iz ruke kada ste na kavi s prijateljicom. Ili na ručku kod roditelja ili rođaka. Dugo razgovarati na telefon dok ste u društvu druge osobe je nepristojno i sebično i takvo ponašanje trebalo bi biti zabranjeno. Samo zamislite kako biste se vi osjećali da se prijateljica s kojom ste na kavi ne skida s telefona.

7. Često osuđujete druge

Svatko ima pravo živjeti svoj život kako želi, sve dok pritom ne nanosi štetu drugima. I zato razmislite dvaput prije nego osudite nečije ponašanje, način razmišljanja, uvjerenja, riječi,... I zapamtite: stvari koje ne razumijemo kod drugih često nam se samima dogode baš zato da bismo ih mogli razumjeti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju