Osobe koje preferiraju takozvane otvorene veze od partnera ne očekuju vjernost. Međutim, svima ostalima vjernost je prva na listi prioriteta kada su u pitanju ljubavni odnosi, pogotovo onima koji su se već susreli s preljubom.

Mnogi bi voljeli znati možemo li nekako predvidjeti partnerovu prevaru, a isto se zapitala skupina znanstvenika sa sveučilišta Quebec vođena psihologinjom Valerie Guilbault.

U istraživanju objavljenom u časopisu "Journal of Social and Personal Relationships", Guilbault i njezin tim prvo su razbili mit o tome tko više vara, muškarci ili žene. Prema nekadašnjim istraživanjima, muškarci su bili ti koji češće "zastrane" u vezi i(li) braku, ali recentna ispitivanja pokazala su da i žene sve češće varaju te je postotak ženskih preljuba znatno porastao.

Neke se žene osjećaju zapostavljeno u vezi ili braku Najveća greška koju radimo kada se osjećamo zapostavljeno u vezi ili braku

Guilbaultin tim otkrio je koji faktori zapravo ukazuju na veliku vjerojatnost nevjere kod ljubavnog partnera.

1. Povlačenje

Osobe koje se na prvi znak problema u vezi povlače u sebe, odbijaju razgovarati o onome što ih muči i udaljavaju se od partnera sklonije su prevarama od osoba koje odmah žele riješiti nesuglasice. Umjesto da otvoreno raspravljaju, oni će “gutati” svoje prave osjećaje, izolirati se od partnera i naposljetku utjehu potražiti u drugoj osobi.

2. Stav o monogamiji

Ponekad su stvari očite, ali jednostavno ih ne želimo vidjeti. Od partnera koji nije bio u monogamnim vezama i otvoreno to priznaje uglavnom ne možemo očekivati vjernost. Toga trebamo biti svjesni kada ulazimo u vezu s nekim tko ne vjeruje u monogamiju i predanost jednoj osobi. Često mislimo da možemo promijeniti osobu s kojom smo u ljubavnom odnosu ili pak mislimo da će se ona sama promijeniti zbog ljubavi prema nama, ali kad su obrasci ponašanja preljubnika rezultat duboko ukorijenjenih stavova i osjećaja - velika je vjerojatnost da do toliko željene promjene nikad neće doći.

Vjenčano prstenje Kako se svađate? Odgovor koji može otkriti hoće li brak završiti razvodom ili opstati

3. Različite seksualne potrebe

Kompatibilni libido jedna je od stvari koje osiguravaju mir u vezi. S druge strane, različite seksualne potrebe često dovode do nesuglasica. Kada se u vezi nađu osobe s jakom i smanjenom seksualnom željom, strana koja osjeća da njihove potrebe nisu zadovoljene često to zadovoljstvo potraži izvan veze.

U ovom slučaju Guilbault posebno izdvaja pojam seksualne strasti. Taj pojam karakterizira osobe koje vjeruju da je seks ključna komponenta ljubavnog odnosa. Guilbault ih dijeli na osobe sa skladnom i s opsesivnom seksualnom strasti.

I dok su "skladni" pojedinci sposobni kontrolirati svoju seksualnost te izbjegavaju direktan konflikt između svoje seksualne strasti i ostalih aspekata života, oni "opsesivni" ne mogu kontrolirati svoje potrebe i vode se isključivo svojim nagonima, čak i kada znaju da će time povrijediti drugu osobu.

Bračni par U tome je tajna: Sedam jasnih znakova da imate dobrog supruga

Istraživači su pratili 84 ispitanika u vezi tijekom perioda od 10 mjeseci i, sukladno očekivanjima, ustanovili kako su većinu preljuba napravile upravo osobe koje karakterizira opsesivna seksualna strast.

Kao motiv za nevjeru, preljubnici su naveli brojne razloge, a među najčešćima su bili velika fizička privlačnost prema drugoj osobi i potreba za dizanjem samopouzdanja. Mnogi muški ispitanici priznali su da je njihova nevjera rezultat vjerovanja da "pravi" muškarci moraju imati mnogo partnerica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju