U narodu zvan kameni cvijet, latinskog naziva Graptopetalum paraguayense, krivac je za opsesiju sukulentima Vesne Isajlović iz Kraljeva koja je ovu neobičnu i zanimljivu biljku otkrila prije četiri godine. Kameni cvijet najotporniji je sukulent koji lako buja pa ne čudi njegova velika popularnost.

Vesna Isajlović prije četiri godine kod susjede je zapazila kameni cvijet o kojem ništa nije znala pa ni to da se tako zove.

Dok sam ga gledala, baš mi je izgledao kao da je od kamena i dobila sam od nje jednu reznicu. Pošto ništa nisam znala o toj biljci, pa čak ni kojoj vrsti pripada, kreće moje istraživanje po internetu.

Otkrila sam da je to sukulent koji pripada grupi Graptopetaluma, a njegov je naziv paraquayense. Kad sam na internetu vidjela slike sukulenata, oduševila me je ljepota tih biljaka i tako počinje ovisnost zvana 'sukomanija', govori Vesna. U njezinoj kolekciji danas se nalaze razne vrste sukulenata: echeveria, aeoniumi, graptoverie, sedeverie, krasule...

Imam lijepu kolekciju koja će se, nadam se, još širiti. Ali mog prvog sukulenta, kameni cvijet, kako ga u narodu zovu, imam najviše jer je najotporniji i najbrže se širi u ovim našim kontinentalnim uvjetima, ističe. Graptopetalum paraquayense (kameni cvet) je biljka mesnatih sivo-srebrnih listova porijeklom iz Meksika, a danas je ima gotovo u svim našim vrtovima.

Listovi su mu vrlo krhki, pa kako koji padne na zemlju, gotovo svaki se ukorijeni. Odgovaraju mu sunčane pozicije, neke tegle mi stoje na cjelodnevnom suncu i tu je prelijep. Cvjeta bijelim sitnim cvjetićima u proljeće, opisuje Vesna. Biljka je otporna i na hladnoću, pa preko zime može ostati vani i na minus deset stupnjeva Celzijevih.

Slika nije dostupna Dijamantni sukulent: Maleni ljepotan jedinstvenog izgleda za kojeg se lako brinuti

Kod mene je bio preko zime na terasi suhog supstrata i kad je bilo minus 18 i preživio je. Kad mu opadaju listovi s rozete i ako nam se ne dopada s ogoljelim stablom možemo je podmladiti, odsjeći rozetu i ožiliti je, a biljka koja je ostala u tegli bit će bujnija, savjetuje Vesna Isajlović iz Kraljeva.

I da, ne zaboravite u svom kamenom cvijetu beskrajno uživati, baš kao što to čini ova velika zaljubljenica u "sukulentiranje".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju