U narodu zvan kameni cvijet, latinskog naziva Graptopetalum paraguayense, krivac je za opsesiju sukulentima Vesne Isajlović iz Kraljeva koja je ovu neobičnu i zanimljivu biljku otkrila prije četiri godine. Kameni cvijet najotporniji je sukulent koji lako buja pa ne čudi njegova velika popularnost.

Galerija Vesna Isajlović uzgaja sukulente, a najveći joj je ponos famozan kameni cvijet - 8 Vesna Isajlović uzgaja sukulente, a najveći joj je ponos famozan kameni cvijet - 7 Vesna Isajlović uzgaja sukulente, a najveći joj je ponos famozan kameni cvijet - 9 +12 Vesna Isajlović uzgaja sukulente, a najveći joj je ponos famozan kameni cvijet

Vesna Isajlović prije četiri godine kod susjede je zapazila kameni cvijet o kojem ništa nije znala pa ni to da se tako zove.

Dok sam ga gledala, baš mi je izgledao kao da je od kamena i dobila sam od nje jednu reznicu. Pošto ništa nisam znala o toj biljci, pa čak ni kojoj vrsti pripada, kreće moje istraživanje po internetu.

Otkrila sam da je to sukulent koji pripada grupi Graptopetaluma, a njegov je naziv paraquayense. Kad sam na internetu vidjela slike sukulenata, oduševila me je ljepota tih biljaka i tako počinje ovisnost zvana 'sukomanija', govori Vesna. U njezinoj kolekciji danas se nalaze razne vrste sukulenata: echeveria, aeoniumi, graptoverie, sedeverie, krasule...

Vesna Isajlović uzgaja sukulente, a najveći joj je ponos famozan kameni cvijet - 14 Vesna Isajlović u svojoj kolekciji ima i čaroban sukulent Douglas Huth (Foto: Privatne fotografije)

Imam lijepu kolekciju koja će se, nadam se, još širiti. Ali mog prvog sukulenta, kameni cvijet, kako ga u narodu zovu, imam najviše jer je najotporniji i najbrže se širi u ovim našim kontinentalnim uvjetima, ističe. Graptopetalum paraquayense (kameni cvet) je biljka mesnatih sivo-srebrnih listova porijeklom iz Meksika, a danas je ima gotovo u svim našim vrtovima.

Vesna Isajlović uzgaja sukulente, a najveći joj je ponos famozan kameni cvijet - 16 Vesna Isajlović u svojoj kolekciji ima razne vrste sukulenata (Foto: Privatne fotografije)

Listovi su mu vrlo krhki, pa kako koji padne na zemlju, gotovo svaki se ukorijeni. Odgovaraju mu sunčane pozicije, neke tegle mi stoje na cjelodnevnom suncu i tu je prelijep. Cvjeta bijelim sitnim cvjetićima u proljeće, opisuje Vesna. Biljka je otporna i na hladnoću, pa preko zime može ostati vani i na minus deset stupnjeva Celzijevih.

Carstvo s više od 400 biljaka: Balkon koji će raspametiti ljubitelje sukulenata Elsa Bećirhodžić iz Kaknja na svom balkonu ima više od 400 različitih sukulentnih biljaka - 1 Elsa Bećirhodžić iz Kaknja na svom balkonu ima više od 400 različitih sukulentnih biljaka - 16 Elsa Bećirhodžić iz Kaknja na svom balkonu ima preko 400 različitih sukulentnih biljaka - 12 +15 Elsa Bećirhodžić iz Kaknja na svom balkonu ima više od 400 različitih sukulentnih biljaka - 11

Dijamantni sukulent - 4 Dijamantni sukulent: Maleni ljepotan jedinstvenog izgleda za kojeg se lako brinuti

Kod mene je bio preko zime na terasi suhog supstrata i kad je bilo minus 18 i preživio je. Kad mu opadaju listovi s rozete i ako nam se ne dopada s ogoljelim stablom možemo je podmladiti, odsjeći rozetu i ožiliti je, a biljka koja je ostala u tegli bit će bujnija, savjetuje Vesna Isajlović iz Kraljeva.

I da, ne zaboravite u svom kamenom cvijetu beskrajno uživati, baš kao što to čini ova velika zaljubljenica u "sukulentiranje".

Vesna Isajlović uzgaja sukulente, a najveći joj je ponos famozan kameni cvijet - 1 Vesna Isajović upravo se zbog kamenog cvijeta zaljubila u sukulente (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju