Zaljubljenice u sukulente uvijek svojoj kolekciji rado dodaju neke nove primjerke, a jedan koji će se istaknuti svojom jedinstvenom pojavom zove se havorcija cooperi, odnosno prozirni ili dijamantni sukulent.

Galerija Dijamantni sukulent - 4 Dijamantni sukulent - 5 Dijamantni sukulent - 1 +3 Dijamantni sukulent - 2

Radi se o spororastućem sukulentu podrijetlom iz južne Afrike. Ta biljka ima sitne, mesnate listove koji rastu u rozetama i koji su dijelom prozirni, što biljci daje jedinstven izgled.

Upravo se zbog izgleda listova naziva i dijamantnim sukulentom, a njezino vrijeme cvatnje je proljeće i ljeto. Voli jako svijetle prostorije, ali ne voli izravno sunce. U svom prirodnom okruženju uglavnom se nalazi u djelomičnoj sjeni drveća, stijena ili drugih predmeta.

Najviše će joj odgovarati boravak na prozoru na kojem će tijekom dana imati barem tri do četiri sata jakog svjetla.

Zijevalica Zijevalica: Ljupki cvijet predivnih boja koji oduševljava i posebnom "osobinom"

Iako preferira visoke ljetne temperature, uspijeva i na hladnijim temperaturama od oko deset Celzijevih stupnjeva. Ipak, pazite da temperatura na kojoj boravi ne bude niža od četiri stupnja jer može doći do smrzavanja.

Dijamantni sukulent - 1 Dijamantni sukulent nije zahtjevan za brigu (Foto: Getty Images)

Što se tiče zalijevanja, tijekom ljetnih mjeseci havorciju zalijevajte izdašno i ravnomjerno. Zemlja se između dva zalijevanja mora potpuno osušiti.

Tijekom zimskim mjeseci biljku je dovoljno zalijevati jednom mjesečno. Obvezno pazite da se oko rozete ne skuplja voda.

Tijekom ljetne sezone dohranjujte je gnojivom, a zimi ne. Pobrinite se da posuda u koju je posađena ima drenažne rupe.

Neodoljiva papučica - 2 Neobična orhideja koja izgleda poput papučice, a miriše na marelice

Zaključno, havorcija cooperi nije zahtjevna biljka. Njezini zahtjevi slični su onima koje ima aloe vera. Najviše trebate paziti na prekomjerno zalijevanje. Pobrinite se da biljka nikada ne "sjedi" u previše vode dulje vrijeme jer joj to može oštetiti korijenje.

Voštani cvijet je otporna i prekrasna biljka - 2 Voštani cvijet: Otporna biljka neobičnih cvjetova koja ne traži puno pažnje

Ako njezino lišće postane žuto ili bijelo, to je znak da je previše izložena direktnom suncu. S druge strane, ako njezino lišće počne blijedjeti, znači da ne dobiva dovoljno svjetlosti.

I na kraju ono najbitnije. Ako toj biljci pružite dovoljno ljubavi, nagrada će biti jedinstven, dijamantni izgled.

Dijamantni sukulent - 7 Iako malen, ovaj sukulent itekako zna privući pažnju na sebe (Foto: Getty Images)  

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju