Ljeta na jugu Francuske nešto su o čemu maštaju mnogi od nas. Osim besprijekorne gastronomije i prirode, ono što mnoge oduševljava je i stil uređenja domova u francuskoj provinciji.

Galerija Ideje kako unijeti jug Francuske u svoj dom - 6 Ideje kako unijeti jug Francuske u svoj dom - 7 Ideje kako unijeti jug Francuske u svoj dom - 3 +4 Zlatni tonovi unijet će toplinu i razbiti bijele i svijetloplave tonove

Uz svega nekoliko detalja takav stil možemo prenijeti i u svoje domove već ovo ljeto.

1. Rustikalno drvo

Bilo da je riječ o stolu u blagovaonici ili stoliću u dnevnoj sobi, rustikalno drvo nešto je što nas uvijek asocira na francuske provincijske kuće. Pridodamo li tome i drvene podove ili pak izložene grede na stropu, postići ćemo dojam koji odiše klasičnim šarmom Francuske.

Ideje kako unijeti jug Francuske u svoj dom - 8 Izložene grede na stropu odišu klasičnim šarmom Francuske (Foto: Living4media)

2. Topli, prirodni tonovi

Odabir palete boja za kuću u francuskom provincijskom stilu uključuje crpljenje inspiracije iz prirode. Zato će to savršeno dočarati boje u spektru bijele, sive, svijetloplave, bež i crvenkaste koje će se stopiti s rustikalnim drvom.

Ideje kako unijeti jug Francuske u svoj dom - 7 Boje u spektru bijele, sive, svijetloplave, bež i crvenkaste stopit će se s rustikalnim drvom (Foto: Living4media)

3. Kuhinjski otok

Kao srce doma, kuhinja nadahnuta Francuskom imat će središnji otok, s time da će obično biti u istim tonovima kao i ostatak ormarića ili pak, potpuno suprotno, kao zaseban element od rustikalnog drva prirodnih tonova. Vrlo često takav otok ima i vidljivo, otvoreno spremište koje mu daje dodatni šarm. Viseći lonci i tave iznad otoka također su zaštitni znak dizajnerskog elementa ovog stila. Ono najbolje je da takav otok može napraviti svaki stolar.

Ideje kako unijeti jug Francuske u svoj dom - 5 Kao srce doma, kuhinja nadahnuta Francuskom imat će središnji otok (Foto: Living4media)

U vaze dodajte svakako dodajte i lavandu. Gotovo da ćete moći osjetiti provansalska polja lavande.

4. Samostojeći ormar

Iako je posljednjih godina najlakše i najelegantnije rješenje imati ugradbene ormare, to nije odlika francuskog stila. Upravo suprotno – samostojeći, izrezbareni ormari ono su što čini ovaj stil, poznati i pod nazivom "armoire".Iako je povijesno stvoren za skladištenje oružja, danas se koristi kao ormar za odjeću ili posuđe. Lako je moguće da ćete komade nalik ovome pronaći na bakinom tavanu ili buvljacima.

Ideje kako unijeti jug Francuske u svoj dom - 2 Samostojeći, izrezbareni ormari ono su što čini francuski stil, poznati i pod nazivom 'armoire' (Foto: Living4media)

5. Zlatni akcenti u detaljima

Mjedeno zlatni i topli tonovi na okvirima ogledala, svijećnjacima ili figuricama ono su što će bez imalo sumnje donijeti duh Francuske u naš dom. Zlatni tonovi unijet će toplinu i razbiti bijele i svijetloplave tonove koje smo ranije spomenuli, a ujedno će kao metal biti odličan kontrast rustikalnom drvu.

Ogledala s pozlaćenim okvirima možete čak i sami napraviti kod kuće, a sve što vam treba je malo dobre volje i sprej zlatne boje koji se u našim trgovinama može pronaći već od 3 eura nadalje.

Ideje kako unijeti jug Francuske u svoj dom - 1 Ogledala s pozlaćenim okvirima možete čak i sami napraviti kod kuće (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju