Galerija
Jedno od najpoznatijih ajurvedskih jela za detoksikaciju tijela je kitchari. Baza ovog jušnog jela su mungo grah, basmati riža i brojni ljekoviti začini - kombinacija zbog koje je kitchari prepun aminokiselina, proteina, vlakana i ostalih tvari idealnih za čišćenje i jačanje tijela.
Mungo grah i riža zajedno stvaraju aminokiseline potrebne za stvaranje proteina koji naposljetku stabiliziraju razinu šećera u krvi i daju veliku količinu energije tijekom procesa detoksikacije. Ovo je jelo hranjivo i lako probavljivo, pa se u domovima koji prakticiraju ajurvedu daje i bolesnicima, djeci te starijima. Zahvaljujući djelovanju svih sastojaka kitcharija, toksini u tijelu se oslobađaju, a potom i izbacuju.
Glavne sastojke za ovo jelo možete pronaći u trgovinama zdrave prehrane, a većinu začina i u klasičnim trgovinama ili pak onima specijaliziranim za začine. U nastavku pročitajte recept za kitchari.
SASTOJCI ZA KITCHARI
- 1 veća šalica basmati riže
- pola šalice oljuštenog mungo graha (mungo dal)
- 3 male žlice mješavine začina za kitchari![]()
Jedno od najpoznatijih ayurvedskih jela za detoksikaciju tijela je kitchari.
- 1 mala žlica naribanog svježeg đumbira
- sol i papar po ukusu
- 2 velike jušne žlice ghee maslaca
- 6 šalica vode
- 2 šalice nasjeckanog raznog povrća po želji (vodite računa o tome da povrće bude sezonsko i birajte bilo koje povrće - mrkva, brokula, tikvice, mahune, paprike, kelj, blitva…)
SASTOJCI ZA MJEŠAVINU ZAČINA
- 1 velika žlica sjemenki kima
- 1 velika žlica sjemenki korijandera
- 1 velika žlica kurkume u prahu
- 1 velika žlica sjemenki gorušice
- 1 velika žlica cimeta
- 1 velika žlica pjeskavice
- 1 velika žlica garam masale
- 1 velika žlica curry praha
Sve začine pomiješajte, držite u staklenki i koristite po potrebi.
PRIPREMA KITCHARIJA:
1. Dobro operite rižu i mungo grah. Stavite ih u veću zdjelu pa prelijte sa 6 šalica vode, pokrijte poklopcem i kuhajte 20 minuta.
2. Za to vrijeme nasjeckajte povrće po vlastitoj želji koje želite staviti u kitchari. Ubacite sjeckano povrće u zdjelu s grahom i rižom pa kuhajte 10 minuta.
3. Na tavi rastopite ghee maslac i dodajte 3 male žlice mješavine začina za kitchari pa miješajte 1 minutu i zatim dodajte u zdjelu s grahom, rižom i povrćem. Posolite i popaprite po ukusu te dodajte đumbir. Sve zajedno kuhajte dok mungo grah ne postane mekan i jelo ne počne izgledati poput mekše kaše.
Saznajte sve o 3 tipa prehrane prema ajurvedi.