Opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i liječenju koju su tijekom tisuća godina skupljali indijski redovnici danas poznajemo kao ajurvedu tj. "znanost o životu". Ajurveda je bazirana na tri doše (Vata, Pitta i Kapha), psihofizičke energije koje kontroliraju funkcije tijela

Galerija Kitchari - ajurvedsko jelo za čišćenje organizma Mungo grah prije ljuštenja Riža +1 Oljušteni mungo grah tj. mungo dal, 36,90 kn (Bio Bio) Prema ajurvedskoj medicini, proljeće je izrazito važno doba godine jer se naša tijela napokon bude nakon zimske "hibernacije". S dolaskom toplijeg vremena naše tijelo instinktivno traži više aktivnosti i promjenu prehrane pa se ajurveda zalaže za proljetno čišćenje organizma.

Jedno od najpoznatijih ajurvedskih jela za detoksikaciju tijela je kitchari. Baza ovog jušnog jela su mungo grah, basmati riža i brojni ljekoviti začini - kombinacija zbog koje je kitchari prepun aminokiselina, proteina, vlakana i ostalih tvari idealnih za čišćenje i jačanje tijela.

Mungo grah i riža zajedno stvaraju aminokiseline potrebne za stvaranje proteina koji naposljetku stabiliziraju razinu šećera u krvi i daju veliku količinu energije tijekom procesa detoksikacije. Ovo je jelo hranjivo i lako probavljivo, pa se u domovima koji prakticiraju ajurvedu daje i bolesnicima, djeci te starijima. Zahvaljujući djelovanju svih sastojaka kitcharija, toksini u tijelu se oslobađaju, a potom i izbacuju.

Glavne sastojke za ovo jelo možete pronaći u trgovinama zdrave prehrane, a većinu začina i u klasičnim trgovinama ili pak onima specijaliziranim za začine. U nastavku pročitajte recept za kitchari.
Mungo grah prije ljuštenja Mungo grah prije ljuštenja (Foto: StockFood)
SASTOJCI ZA KITCHARI

- 1 veća šalica basmati riže
- pola šalice oljuštenog mungo graha (mungo dal)

Jedno od najpoznatijih ayurvedskih jela za detoksikaciju tijela je kitchari.

- 3 male žlice mješavine začina za kitchari
- 1 mala žlica naribanog svježeg đumbira
- sol i papar po ukusu
- 2 velike jušne žlice ghee maslaca
- 6 šalica vode
- 2 šalice nasjeckanog raznog povrća po želji (vodite računa o tome da povrće bude sezonsko i birajte bilo koje povrće - mrkva, brokula, tikvice, mahune, paprike, kelj, blitva…)

SASTOJCI ZA MJEŠAVINU ZAČINA

- 1 velika žlica sjemenki kima
- 1 velika žlica sjemenki korijandera
- 1 velika žlica kurkume u prahu
- 1 velika žlica sjemenki gorušice
- 1 velika žlica cimeta
- 1 velika žlica pjeskavice
- 1 velika žlica garam masale
- 1 velika žlica curry praha

Sve začine pomiješajte, držite u staklenki i koristite po potrebi.
Riža Riža (Foto: StockFood)
PRIPREMA KITCHARIJA:

1. Dobro operite rižu i mungo grah. Stavite ih u veću zdjelu pa prelijte sa 6 šalica vode, pokrijte poklopcem i kuhajte 20 minuta.

2. Za to vrijeme nasjeckajte povrće po vlastitoj želji koje želite staviti u kitchari. Ubacite sjeckano povrće u zdjelu s grahom i rižom pa kuhajte 10 minuta.

3. Na tavi rastopite ghee maslac i dodajte 3 male žlice mješavine začina za kitchari pa miješajte 1 minutu i zatim dodajte u zdjelu s grahom, rižom i povrćem. Posolite i popaprite po ukusu te dodajte đumbir. Sve zajedno kuhajte dok mungo grah ne postane mekan i jelo ne počne izgledati poput mekše kaše.

Saznajte sve o 3 tipa prehrane prema ajurvedi.
Oljušteni mungo grah tj. mungo dal, 36,90 kn (Bio Bio) Oljušteni mungo grah tj. mungo dal, 36,90 kn (Bio Bio) Foto: www.biobio.hr

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju