Kitchari - ajurvedsko jelo za čišćenje organizma
Kitchari - ajurvedsko jelo za čišćenje organizma (Foto: StockFood)
Zdravlje & prehrana

Kitcharijem protiv toksina: Drevno jelo zbog kojeg će tijelo pucati od zdravlja

12-03-2018 Piše D.Š.
komentari

Opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i liječenju koju su tijekom tisuća godina skupljali indijski redovnici danas poznajemo kao ajurvedu tj. "znanost o životu". Ajurveda je bazirana na tri doše (Vata, Pitta i Kapha), psihofizičke energije koje kontroliraju funkcije tijela

Galerija Kitchari - ajurvedsko jelo za čišćenje organizma Mungo grah prije ljuštenja +2 Riža Prema ajurvedskoj medicini, proljeće je izrazito važno doba godine jer se naša tijela napokon bude nakon zimske "hibernacije". S dolaskom toplijeg vremena naše tijelo instinktivno traži više aktivnosti i promjenu prehrane pa se ajurveda zalaže za proljetno čišćenje organizma.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Jedno od najpoznatijih ajurvedskih jela za detoksikaciju tijela je kitchari. Baza ovog jušnog jela su mungo grah, basmati riža i brojni ljekoviti začini - kombinacija zbog koje je kitchari prepun aminokiselina, proteina, vlakana i ostalih tvari idealnih za čišćenje i jačanje tijela.

Mungo grah i riža zajedno stvaraju aminokiseline potrebne za stvaranje proteina koji naposljetku stabiliziraju razinu šećera u krvi i daju veliku količinu energije tijekom procesa detoksikacije. Ovo je jelo hranjivo i lako probavljivo, pa se u domovima koji prakticiraju ajurvedu daje i bolesnicima, djeci te starijima. Zahvaljujući djelovanju svih sastojaka kitcharija, toksini u tijelu se oslobađaju, a potom i izbacuju.

Glavne sastojke za ovo jelo možete pronaći u trgovinama zdrave prehrane, a većinu začina i u klasičnim trgovinama ili pak onima specijaliziranim za začine. U nastavku pročitajte recept za kitchari.
Mungo grah prije ljuštenja Mungo grah prije ljuštenja (Foto: StockFood)
SASTOJCI ZA KITCHARI

- 1 veća šalica basmati riže
- pola šalice oljuštenog mungo graha (mungo dal)
Jedno od najpoznatijih ayurvedskih jela za detoksikaciju tijela je kitchari. - 3 male žlice mješavine začina za kitchari
- 1 mala žlica naribanog svježeg đumbira
- sol i papar po ukusu
- 2 velike jušne žlice ghee maslaca
- 6 šalica vode
- 2 šalice nasjeckanog raznog povrća po želji (vodite računa o tome da povrće bude sezonsko i birajte bilo koje povrće - mrkva, brokula, tikvice, mahune, paprike, kelj, blitva…)

SASTOJCI ZA MJEŠAVINU ZAČINA

- 1 velika žlica sjemenki kima
- 1 velika žlica sjemenki korijandera
- 1 velika žlica kurkume u prahu
- 1 velika žlica sjemenki gorušice
- 1 velika žlica cimeta
- 1 velika žlica pjeskavice
- 1 velika žlica garam masale
- 1 velika žlica curry praha

Sve začine pomiješajte, držite u staklenki i koristite po potrebi.
Riža Riža (Foto: StockFood)
PRIPREMA KITCHARIJA:

1. Dobro operite rižu i mungo grah. Stavite ih u veću zdjelu pa prelijte sa 6 šalica vode, pokrijte poklopcem i kuhajte 20 minuta.

2. Za to vrijeme nasjeckajte povrće po vlastitoj želji koje želite staviti u kitchari. Ubacite sjeckano povrće u zdjelu s grahom i rižom pa kuhajte 10 minuta.

3. Na tavi rastopite ghee maslac i dodajte 3 male žlice mješavine začina za kitchari pa miješajte 1 minutu i zatim dodajte u zdjelu s grahom, rižom i povrćem. Posolite i popaprite po ukusu te dodajte đumbir. Sve zajedno kuhajte dok mungo grah ne postane mekan i jelo ne počne izgledati poput mekše kaše.

Saznajte sve o 3 tipa prehrane prema ajurvedi.
Oljušteni mungo grah tj. mungo dal, 36,90 kn (Bio Bio) Oljušteni mungo grah tj. mungo dal, 36,90 kn (Bio Bio) Foto: www.biobio.hr

 

Pročitaj još
Pročitaj još