Ako pitate biljkoljupce, biljaka nikad dosta. Ako i sami spadate u ovu skupinu i potrazi ste za novom sobnom ljepoticom, možda odabir padne na kliviju.

Njezin prvi plus je činjenica da spada u skupinu izdrživih biljaka koje mogu preživjeti razne uvjete među kojima su i zima i hladnoća.

Radi se o biljci koja potječe iz Južne Afrike. Njezini zeleni listovi izgledom podsjećaju na vodoskok, a mnogi joj se posebno raduju u proljeće kada se na stapki, koja može biti visoka i do 80 centimetara, pojave cvjetovi koji mogu biti narančasti, crveni, bijeli pa i prugasti. Cvjetanje može početi već u veljači.

Ciklame Pet savjeta uz koje će ciklama trajati do sezone božura

Slika nije dostupna Zlatni puzavac: Omiljena biljka koja će vam oprostiti čak i zanemarivanje

Mirisni cvjetovi pomalo podjsećaju na amarilis, ali su manji.

Što se tiče svjetlosti, klivije vole jaku, ali ne i izravnu svjetlost. Biljka je najaktivnija od proljeća do jeseni i tada joj najviše odgovara dnevna temperatura koja se kreće oko 20-ak stupnjeva Celzijevih.

Iako će vam klivija oprostiti povremeno zanemarivanje, briga za nju ipak je važna, ali i relativno jednostavna. Tlo joj treba održavati jedva vlažnim, čak i pustiti da se malo osuši između zalijevanja koja su dovoljna otprilike svakih dva tjedna.

Tulipan Tulipani: Sve što trebate znati da ovaj predivni cvijet traje što dulje

Također, klivija ne voli da ju selite s jednog mjesta na drugo, a dok je u najaktivnijoj fazi i raste potrebno ju je prihraniti barem jednom mjesečno.

Kad počne faza mirovanja prestanite je prihranjivati. To se obično dogodi tijekom ljetnih mjeseci.

Dok je klivija mlada potrebno ju je presađivati svake godine, a kasnije je smjestite u veći lonac i mijenjajte samo površinski sloj zemlje.

Na kraju, zavirite u našu galeriju i pogledajte cvijet za koji mnogi jedva čekaju da procvjeta kako bi uživali u njegovoj ljepoti.

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju